foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/03, 2020

Regeringen: Bunkra inte mat

Sverige har ingen brist på livsmedel. Importen fungerar som vanligt och det finns ingen anledning att hamstra. Det säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) efter att ha diskuterat livsmedelsförsörjningen med företrädare för stoda delar av livsmedelsbranschen.
"Rent allmänt kan jag konstatera att gällande livsmedelsförsörjning så har vi ingen brist på livsmedel i Sverige i dag. Man ska inte bunkra mat, det är inte min bild. Däremot ska man noga lyssna på myndigheterna och följa de rekommendationer som finns. Alla människor bör alltid ha proviant hemma för att klara sig en vecka eller två i händelse av kris", säger hon till TT.

EFSA: Corona sprids inte via mat

Det finns inga bevis för att coronaviruset sprids via livsmedel. Det konstaterar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA efter att människor blivit oroliga för att det skulle vara så.
"Erfarenheterna från tidigare utbrott av besläktade coronavirus, som SARS och MERS, visar att smitta via livsmedelskonsumtion inte ägde rum. För tillfället finns det inga bevis som tyder på att coronaviruset är annorlunda i det här avseendet", säger EFSA:s chefsforskare Marta Hugas.

Dalsspiras emission inte fulltecknad

Dalssipras senaste nyemission tecknades bara till 87 procent, vilket ger företaget 3,75 miljoner SEK efter emissionskostnader. Trots det är vd Malin Jakobsson nöjd.
"Det känns jätteroligt att emissionen tecknades så bra trots oron på aktiemarknaden och en pågående coronaepidemi. Det är ett förtroende som våra aktieägare visar och som vi är måna om att förvalta så bra vi kan", säger hon.
Pengarna ska användas till nya förpackningsmaskiner för grillost.

Livsmedelspriserna stiger

Svenska matpriser steg med 1,3 procent förra månaden, enligt ny statistik från SCB. Mest ökade frukt och grönsaker, med 3,5 respektive 2,5 procent; kaffe, te och kakao, med 3,3 procent, samt matfett, med 3,1 procent. Glass och sötsaker föll däremot med 0,5 procent.

"Rökiga nyheter" från Oumph!

Oumph! lanserar nyheterna Oumph! Smoky Bits och The Oumph! Banger, vegetariska bitar respektive vegetarisk korv som båda har tydlig rökig smak.

Pizza Hut och Ikea satsar tillsammans – i Hong Kong

En pizza med Ikeas köttbullar på – och ett pizzabord i den platta kartongen. Det är innehåller i Pizza Huts och Ikeas gemensamma satsning i Hong Kong.
"Kampanjen visar den lekfulla sidan av Pizza Hut och att vi kan röra oss bortom mat och in i en värld av intressanta samarbeten med andra varumärken", säger Wendy Leung, marketing director for Pizza Hut Hong Kong, till Resumé.

Delvis återhämtning på börserna

Det blev till viss del en återhämtning på börserna efter gårdagens historiska – för att inte säga hysteriska – ras på börserna världen över. I livsmedelsbranschen steg sex aktier med tvåsiffriga tal: Dalsspira med 19,33 procent till 3:58 SEK, Eatgood med 11,90 procent till 1:65 SEK, Umida med 11,44 procent till 2:24 SEK, Simris Alg med 11,00 procent till 1:67 SEK, SalMar med 10,75 procent till 407:90 NOK, och Optifreeze med 10,00 procent till 19:80 SEK.
Men även för många andra blev det en betydligt bättre dag: Royal Unibrew steg med 9,02 procent till 437:40 DKK, Carlsberg A steg med 8,56 procent till 812:00 DKK, Bakkafrost steg med 7,27 procent till 492:80 NOK, Lerøy Seafood steg med 6,39 procent till 52:62 NOK, Peckas Naturodlingar steg med 6,13 procent till 9:00 SEK, och Orkla steg med 5,73 procent till 80:42 NOK.
Men flera andra hamnade på minus. Skåne-Möllan föll med 9,30 procent till 390:00 SEK, Midsona A föll med 4,26 procent till 36:00 SEK, Chr. Hansen föll med 3,93 procent till 437:10 DKK, Novozymes föll med 3,49 procent till 276:30 DKK, och Olvi A föll med 2,74 procent till 33:75 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,22 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,87 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,84 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 3,76 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,34 procent.

Gomidda: Glidarjobbet!

Glida land of rike runt och testa lyxmat, tårta och sprattelvatten, samt få betalt för nöjet – vad sägs om det? Faktum är att det nu finns ett sådant jobbtillfälle, hos utställnings-online-plattformen (nej, vi vet inte vad det är heller) ExpoCart.com. Där söker man just nu någon som kan grotta ner sig riktigt ordentligt i bröllopsbranschen och fara Storbritannien runt och testa olika bröllopsmässor (utställningar, alltså, inte själva vigselgudstjänsterna). 50 GBP i timmen och alla utgifter betalda utlovas, rapporterar Daily Mirror.
Det är nästan så det kan vara värt lite coronarisk.