foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/05, 2021

Spendrups storinvesterar i tappningslinje

Spendrups satsar 200 miljoner SEK i en ny tappningslinje, som ska installeras i vinter. Den ska tappa upp drycker på burk, vilket ska minska på plastanvändningen och öka kapaciteten. Redan nu har man byggt ett nytt tomburkslager i anslutning till befintliga lokaler för ändamålet.

Costco: Tittar "absolut" på Göteborg och Malmö

"Efter Stockholm tittar vi absolut också på Göteborg och Malmö", säger Louie Silveira, landschef för Sverige för Costco, i en exklusiv intervju med tidningen Dagligvarunytt inför kedjans lansering i Sverige.
"Men det är fortfarande tidigt i planeringen. Efter starten kommer vi att lära oss den svenska marknaden efterhand, se hur utvecklingen blir och om fler orter blir aktuella", tillägger han dock, och förklarar att detta också är skälet till att man inte kommer att erbjuda e-handel i Sverige ännu.
Omkring 300 personer kommer att behöva anställas när Costco öppnar sitt första svenska varuhus i Arninge den 22 augusti 2022, berättar han, och förklarar att där kommer att finnas samma utbud som på Costco i andra länder.
"Det innebär att vi också kommer att erbjuda bland annat apotek, bilservice med däckverkstad och food court. Det går ju inte att gå till Costco utan att få en hot dog!", säger han.
Dagligvarorna kommer dock förmodligen att dominera, och utgöra omkring hälften av de varor som säljs. Det kommer att röra sig om både kända varumärken och Costcos eget varumärke Kirkland Signature, men "sortimentet anpassas och det blir centralt att hitta en bra mix och rätt balans", säger Louie Silveira till tidningen.

Fairtrade ökar

Försäljningen av Fairtrademärkta varor ökade med omkring elva procent i Sverige förra året. Den totala omsättningen tangerade fem miljarder SEK, med choklad som en av de varor som ökade stort.
"Nu hoppas vi att den trenden håller i sig. Under våren har priset på kakao rasat i Elfenbenskusten, vilket ökar risken för ekonomisk utsatthet och barnarbete", säger Cecilia Ceder, vd för Fairtrade Sverige, till TT.
Däremot minskade framförallt försäljningen av Fairtrademärkt kaffe, då många serveringsställen hållit stängt på grund av pandemin.

Masken gör intåg i maten

Företaget Tebrito i Orsa är ett av dem som nu står redo att lansera livsmedel tillverkade på insekter, efter att EU slutligen godkänt mjölmask som livsmedel. Företaget har investerat fem miljoner SEK för att utvidga produktionen till livsmedel för människor, efter att sedan tidigare ha producerat foder för djur, rapporterar SVT Dalarna.
Samtidigt finns flera företag med liknande planer, vilket innebär att de första insektsbaserade livsmedlen kan komma att dyka upp i handeln inom bara ett par veckor, berättar ekologen Åsa Berggren, professor vid Uppsala Universitet.
"Vi kommer att se produkter där insekterna malts till mjöl och används för att berika bröd, bars och müsli, eller där de krossats för att ingå i en smoothie eller i en röra som pesto. Men inget man kan upptäcka med blotta ögat", säger hon till Dagligvarunytt.

Mjölkrekord i Norge

Konsumtionen av mjölk och mejeriprodukter i Norge sköt i höjden under första kvartalet i år, med vad som betecknas som rekordsiffror. Totalt steg mjölkkonsumtionen med 3,2 procent till över 113 miljoner liter, där vanlig norsk konsumtionsmjölk ökade med 2,7 procent per person, grädde ökade med 8,3 procent per person, och norsk yoghurt ökade med 6,4 procent per person.
"Jag har aldrig sett sådana positiva utvecklingstal för konsumtion av norsk mjölk, och jag har jobbat med mjölk i snart 30 år", säger Ida Berg Hauge, chef för Opplysningskontoret for meieriprodukter (melk.no).
Däremot minskade smörkonsumtionen med nästan åtta procent per person.

Mowi vände till vinst

Norska fiskkoncernen Mowi vände till vinst om +284,7 miljoner EUR (-93,7) före skatt för första kvartalet i år. Omsättningen steg till 1,02 miljarder EUR (0,88).

Nytt ryck för Dalsspira

Dalsspira steg med 11,54 procent till 2:90 SEK på onsdagen, före bland andra Lohilo Foods som steg med 3,17 procent till 42:30 SEK, Umida steg med 2,82 procent till 7:30 SEK, och Chr. Hansen steg med 2,42 procent till 550:00 DKK.
Eatgood föll samtidigt med 11,66 procent till 5:00 SEK, medan bland andra Premium Snacks föll med 6,67 procent till 9:80 SEK, Humble Group föll med 4,60 procent till 20:75 SEK, Mackmyra föll med 3,62 procent till 7:98 SEK, och Kopparbergs föll med 3,13 procent till 201:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,90 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,48 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,53 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,71 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,20 procent. 

Gomidda: Luftslott

"Innehållet kan sjunka ihop något under transport" är en sentens som vi emellanåt haft anledning att begrunda vid åsynen av fling- och snackspaket, som förefaller ha varit högst halvfulla redan då de lämnade fabriken. Så det är inte utan att vi sätter cornflakesen i halsen vid meddelandet om att Kellogg nu ska utveckla en ny typ av förpackning där all den där luften ska bort.
Åtminstone i klimatmedvetna Europa, där man hoppas minska CO2-användningen med 700 ton om året på detta vis, enligt Packnews.
Skåda och lär, uppmanar vi övriga syndare på detta område (ni vet vilka ni är), men undrar samtidigt: Varför satsa pengar, tid och resurser på en ny förpackning, istället för att fylla de gamla hela vägen upp?