foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/05, 2021

DO stämmer Mathem

Mathem stäms av Diskrimineringsombudsmannen (DO) inför Arbetsdomstolen (AD). Detta sedan företaget avbrutit en gravid kvinnas provanställning efter två tredjedelar av provperioden, och bara en månad efter att hon själv berättat att hon väntade barn.
"Skyddet för gravida i arbetslivet är mycket starkt och det skyddet gäller även under provanställning. Om skälen till att en provanställd arbetstagare inte får en tillsvidareanställning har en koppling till graviditeten är det fråga om diskriminering", säger Isabelle Arsova på DO:s processenhet.
Mathem har svarat att det framförallt var kvinnans prestationer som ledde till att hon fick sluta, inte graviditeten.
DO kräver företaget på 70 000 SEK i ersättning åt kvinnan.

Oatly börsnoteras på torsdag

Svenska havredrycksföretaget Oatly väntas noteras på New Yorkbörsen nu på torsdag, efter en längre tids uppgifter om att en notering är på gång. Bolaget kommer då att värderas till svindlande tio miljarder USD, varav 1,65 miljarder USD säljs ut på börsen. Priset på dessa aktier väntas hamna på 15-17 USD per aktie.

Kaffe, te och kakao dyrare

Varugruppen kaffe, te och kakao ökade i pris med 3,73 procent från mars till april i år. Det visar nya siffror från SCB. Grönsaker ökade i pris med 1,59 procent, medan fisk steg med 1,52 procent. Samtidigt var det ganska få och små minskningar (se tabell här intill).
Inflationen exklusive räntor (KPIF) steg med 0,27 procent under samma period.

Fågelinfluensan minskar

Fågelinfluensan, som slagt hårt mot svensk äggproduktion, sprids nu allt mindre i takt med att vädret blir varmare. Under snart en månad har inga nya fall konstaterats, och nu sänks skyddsnivån för fåglar som ägs privat. Myndigheterna varnar dock för att faran ännu inte är över, och uppmanar till fortsatta skyddsåtgärder mot smittspridning.

Minskad förlust för Premium Snacks

Premium Snacks minskade förlusten före skatt för första kvartalet till -0,54 miljoner SEK (-2,02), efter att omsättningen minskat till 76,10 miljoner SEK (81,88). Företaget noterar framförallt större framgångar för sina påsförpackade snacks, medan coronapandemin fortsätter att påverka försäljningen i lösvikt.

Segt kvartal för Kopparbergs

Kopparbergs minskade vinsten före skatt för första kvartalet till 41,6 miljoner SEK (50,0), efter att omsättningen exklusive dryckesskatter minskat till 327,7 miljoner SEK (372,9). Framförallt var det utebliven försäljning på viktiga turistmarknader som låg bakom, enligt vd Peter Bronsman, medan försäljningen i Storbritannien gått enligt plan trots Brexit.

Första svenska rädisorna på flera år

För första gången på flera år startar nu odling av svenska rädisor i stor skala. Det är bröderna Sandberg på Plantahagens Växtodling i Skåne som nu sätter de första, och som räknar med att kunna frambringa rädisor till butiker i hela landet. Tanken är att ta marknadsandelar år för år och öka svensk självförsörjning på grödan.

Grönsaksmästare på City Gross

City Gross vill ge kunderna samma sorts vägledning i frukt- och gröntavdelningen som i kött-, fisk- och bageriavdelningarna. Det är skälet som man framhåller när man nu utbildar 25 egna grönsaksmästare, som ska ombesörja den saken.
"På utbildningen går vi bland annat genom hur man hanterar produkterna på bästa sätt, som känslighet för bland annat temperaturer och luftfuktighet. Men vi pratar också om råvaror i säsong, vilka olika märkningar som finns och vad de står för, hur inköpen går till och hur man kan använda produkterna i sin matlagning", säger Kimberley Wintmo, affärsområdeschef för frukt och grönt på Bergendahls Food och initiativtagare till utbildningen.

Flera ostnyheter från Di Luca

Sveriges första mozzarella i tvåpack – det är en av nyheterna från Di Luca & Di Luca. Samtidigt lanserar man landets första grovrivna Grana Padano-ost under varumärket Zeta.

Tullstrid avblåst för whiskey

Hotet om att amerikansk whiskey skulle beläggas med en 50-procentig strafftull i Europa är över för denna gång. Detta sedan USA och EU kommit överens om att inte trappa upp den pågående handelsfejden över Atlanten, bara dagar innan de nya tullarna skulle träda i kraft. Därmed kommer de amerikanska alkoholföretagen att kunna dra "en stor suck av lättnad", som The Distilled Spirits Council of the United States (DISCUS) uttrycker det.

Underkänt för Premium Snacks

Premium Snacks delårsrapport fick underkänt på börsen, som sänkte aktien med 4,55 procent till 10:50 SEK. Dalsspira föll dock samtidigt med 7,14 procent till 2:60 SEK, medan Eatgood föll med 5,67 procent till 5:66 SEK och Veg of Lund föll med 5,15 procent till 9:20 SEK.
Sjöstrand Coffee steg med 4,66 procent till 2:47 SEK, medan Biogaia steg med 3,95 procent till 421:50 SEK, Grieg Seafood steg med 3,21 procent till 75:50 NOK, och Kopparbergs steg efter sin delårsrapport med 2,97 procent till 208:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,86 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,02 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,12 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,84 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,66 procent. 

Gomidda: Hula Hooooooop

Så har vi anledning att gratulera Rowan Umland, 19, från Peckham i södra London. Han kan stoltsera med att ha hittat vad som sannolikt är världens längsta Hula Hoop-snacks, modiga 9,3 centimeter lång.
"Jag öppnade paketet och det var det första jag såg – jag trodde inte mina ögon", säger han till Daily Mirror, och förklarade att han fick nedmana frestelsen att förtära densamma, då den måste bevaras som bevis. Eller möjligen som artefakt hos lämplig samlare, ty det senast kända rekordet, från 2019, lyder på endast 7,62 centimeter.
"Vem vet vem som skulle kunna vilja ha den en dag? En samlare, ett museum?" frågar sig unge Rowan.