foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/05, 2021

Atria lägger ned i Malmö

160 anställda vid Atrias anläggning i Malmö riskerar att förlora sina jobba efter att Atria meddelat att man tänker lägga ned anläggningen senast 2023. Produktionen ska flyttas till Moheda och Sköllersta, där det blir investeringar, men också till Hansted i Danmark. Beskedet kommer som ett led i ett nytt stort sparprogram för verksamheten i Sverige, där 30 miljoner EUR ska sparas in genom att man bland annat centraliserar produktionen mer.

Köttbranschen slår larm om avgifter

"Chockhöjda kontrollavgifter drabbar hela livsmedelsbranschen" – det säger LRF, Svensk Fågel, Svenska Köttföretagen samt Kött- och Charkföretagen i ett gemensamt yttrande till Livsmedelsverket om planerna på att höja avgifterna för livsmedelskontroller från nästa år. Enligt organisationerna kommer detta att innebära "avgiftsökningar på i stort sett alla områden och på upp till som mest 150 procent". Än värre, anser de, är att höjningarna strider mot den dom i Kammarrätten förra året om att avgifterna ska bygga på vad kontrollerna faktiskt kostar, inte vilka omkostnader myndigheterna har.
"Avgiftshöjningarna följer inte Kammarrättens och Förvaltningsrättens domar. Dessa är baserade på avgöranden av EU-domstolen och underkänner Livsmedelsverkets tidigare avgiftssystem. Men tvärtom så påminner det nu föreslagna avgiftssystemet om det tidigare systemet", säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel, medan Magnus Därth, vd för Kött- och Charkföretagen, menar att höjningarna "går helt emot ambitionerna i livsmedelsstrategin".

Ny USA-skjuts för Eatgood

Eatgoods Lightfryugnar har listats på online-plattformen Webstaurantstore/Clark Foodservice i USA. Detta är en av de största aktörerna i sitt slag i landet, som dessutom kommer att presentera produkterna i en helt ny produktkategori, "Air Fryers".

E171 kan stoppas

Titandioxid, i Europa kodat som tillsatsämne E171, kan komma att förbjudas i EU. Nya uppgifter om nanopartiklar i ämnet har fått EU:s livsmedelsmyndighet EFSA att ändra uppfattning om ämnets lämplighet, och nu har EFSA bett EU-kommissionen fatta beslut om att förbjuda det. Enligt EFSA finns inga säkra gränser för hur mycket E171 man kan få i sig utan att riskera sin hälsa.

Tekris i pandemins spår

Coronakrisen i kombination med torka i Indien har lett till stora problem för många teodlare i landet, som är världens näst största teproducent efter Kina. Tedistrikten är inga undantag från den galopperande smittspridningen i landet, och de utegångsförbud som införts för att stävja den gör att skördarna nu hotas eftersom odlarna helt enkelt inte kan vara ute så länge som behövs för att skörda. Tepriserna har följaktligen skjutit i höjden, samtidigt som den mänskliga katastrofen i landet med brist på vaccin gör att det ser dystert ut den närmaste tiden.

Danone snor vd från Barry Callebaut

Antoine de Saint-Affrique, tills nu vd för Barry Callebaut, väntas utses till ny vd för Danone under måndagen, rapporterar Le Figaro. Han efterträder då Emmanuel Faber, som avsattes av aktieägarna som ansåg att företaget gick för dåligt. Antoine de Saint-Affrique har också haft chefsposter inom Unilever, bland annat för hela livsmedelsdivisionen.

Kellogg kapar salt och socker

Kellogg ska kapa mängderna salt och socker i sina frukostflingor i Europa. Till slutet av nästa år ska salthalterna ned med 20 procent och sockerhalterna med 10 procent i flingor som riktar sig till barn, dock utan att smaken påverkas, säger företaget. Detta ska man uppnå genom ett fortsatt utvecklingsarbete, rapporterar Just-food.

Danone säljer i Mengniu

Danone har sålt sina 9,8 procent av kinesiska Mengniu, där även Arla är delägare, för 1,6 miljarder EUR. Aktierna har sålts på Hong Kong-börsen, där Mengniu är listat.

USA-skjuts för Eatgood även på börsen

Eatgoods nya USA-listning skickade upp aktien med 34,83 procent till 6:00 SEK på måndagen. Altia steg samtidigt med 4,57 procent till 10:98 EUR, medan Lohilo steg med 4,07 procent till 40:95 SEK, Carlsberg A steg med 3,82 procent till 1 495:00 DKK, och Scandi Standard steg med 3,62 procent till 65:80 SEK.
Sjöstrand Coffee föll med 6,35 procent till 2:36 SEK, medan Grieg Seafood föll med 5,00 procent till 73:15 DKK, Mackmyra föll med 4,72 procent till 8:48 SEK, och Dalsspira föll med 3,45 procent till 2:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,78 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,09 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,77 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,38 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,75 procent. 

Gomidda: Glada grisen

Att glada djur ger bättre kött vet vi ju alla – fråga bara kossorna i Kobe – men nu kommer tekniken som ska säkerställa deras välmående i realtid, i form av ansiktsigenkänning.
Det är på det i livsmedelskretsar välkända universitetet i nederländska Wageningen som man nu. funderar på hur man ska kunna använda vår tids övervakande teknik för att hålla koll på om djuren verkar glada eller ledsna, framförallt kor och grisar. Djurens ansiktsuttryck kan man tolka bland annat genom att titta på ögats form, hur näsan rör sig, hur öronen står, och faktiskt också genom att se ifall de rynkar pannan, rapporterar Food Navigator.
Vi förutsätter att larm om missnöjda grimaser kommer att utlösa larm som medför omedelbar underhållning ute i ladugårdarna, till exempel lite stå-upp-komik, eller varför inte filmkväll med fredagsmys. Man kan ju alltid t ex visa filmen Grease.