foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/05, 2021

Stor förbättring för Veg of Lund

Veg of Lund ökade sin omsättning under första kvartalet till 84 000 SEK (38 000). Resultatet förbättrades också kraftigt, med en förlust som minskade till -2,27 miljoner SEK (-7,05).
"Med ett tungt år bakom oss kan vi nu se flera ljustecken", kommenterar vd Thomas Olander, med hänvisning bland annat till att Storbritannien, som är en av företagets största marknader, nu öppnar upp igen. Samtidigt ligger en ökad försäljning till Kina bakom den förbättrade omsättningen i första kvartalet.

Nu börjar äggbristen märkas

Påsken klarade sig, men nu börjar bristen på ägg i Sverige bli kännbar, efter fågelinfluensans härjningar. 20 procent av de svenska värphönorna har gått hädan, men också 700 000 unghöns som skulle börjat värpa nu, så nu tvingas packerierna förlita sig på import, konstaterar Svenska Ägg.
"Det är enbart kontrollerade och garanterat salmonellafria ägg som kommer in till Sverige", försäkrar verksamhetsledaren Marie Lönneskog Hogstadius, som tror att bristen på ägg kommer att fortsätta långt in i höst.
"Vi är förmodligen i den värsta perioden just nu och återhämtningen kommer att ta tid. Det tar cirka fem månader innan nya unghöns kläckts och blivit tillräckligt stora för att kunna börja producera ägg", säger hon till Fri Köpenskap.

Trevlig långhelg!

Foodwire tar ledigt över Kristi Himmelsfärdshelgen och återkommer igen på måndag, 17 maj.

Systemet överklagar Vivino-dom

Systembolaget överklagar nu den dom som friade alkoholsajten Vivino för brott mot Systemets monopol. Systembolaget hänvisar till att man fick rätt mot Winefinder, ett liknande ärende – i samma domstol.
"Det är förvånande att samma domstol kan tolka lagen så olika på så kort tid", säger Systembolagets direktör för bolag och samhälle, Malin Sandquist, till Dagens Industri.
Samtidigt pågår processen där Winefinder överklagar den fällande domen i tvisten med Systembolaget.

Scan och Foodora satsar på matkassar

En Burgarkasse och en Köttkasse från HKScan blir det senaste tillskottet i Foodoras utbud.
"Då vår tidigare julkasse blev en succé utökar vi nu sortimentet med två matkassar. Tillsammans med Scan ser jag oändliga möjligheter", säger Foodoras koncernchef Hans Skruvfors.
Burgarkassen har utvecklats i samarbete med Jureskog, och Köttkassen med AG Kötthandel i NK Saluhall. Båda kassarna levereras enbart i Stockholmsområdet.

Visita: 20:30-gräns en "symbolåtgärd"

Stoppet för servering klockan 20:30 på grund av pandemin är "en symbolåtgärd som inte kan motiveras av smittskyddsskäl". Det säger Visitas vd Jonas Siljhammar efter att regeringen på onsdagen meddelat att restriktionerna förlängs ytterligare en gång, denna gång till 1 juni.
"Stoppet slår oerhört hårt mot jobb och företag i hela Sverige och måste lättas omgående. Folkhälsomyndigheten har gång efter gång sagt att det inte förekommer någon smittspridning på restaurang", säger Jonas Siljhammar.

Arla ger ut miljöobligationer för miljarder

Arla Foods har utfärdat sina första "gröna obligationer", och sålt för 1,1 miljarder DKK. Pengarna ska hjälpa företagets gröna omställning, rapporterar Fødevarewatch.

Mondelez skärper kraven på palmolja

Satellitövervakning, ökade krav på spårbarhet, och skärpta kontroller och certifieringar blir Mondelez senaste drag i kampen för mer hållbar palmolja. 80 procent av all palmolja som koncernen använder ska uppfylla dessa krav, en siffra som företaget ska öka så snart det går.
"Vi kräver att alla som levererar palmolja till oss tar ansvar för att säkerställa att avskogning inte sker", säger Marcus Hartmann, Corporate & Government Affairs Lead Nordics på Mondelez International.

Eatgood steg på kort börsdag

Eatgood steg med 9,34 procent till 4:80 SEK på onsdagen, då handeln på den svenska aktiemarknaden stängde klockan 13:00. Mackmyra steg med 8,67 procent till 8:52 SEK, medan Premium Snacks steg med 8,54 procent till 10:80 SEK, Andfjord Salmon steg med 4,65 procent till 48:35 NOK, Veg of Lund steg med 4,26 procent till 9:80 SEK, och Lohilo steg med 3,13 procent till 39:60 SEK.
Grieg Seafood föll samtidigt med 11,65 procent till 77:00 NOK, före bland andra Sjöstrand Coffee som föll med 6,36 procent till 2:21 SEK, Norcod föll med 4,26 procent till 116:80 NOK, och Umida föll med 3,71 procent till 6:74 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade v minskat mid stängningsdags ökat med 0,55 procent, medan Helsingfors OMXH25 på eftermiddagen hade minskat med 0,03 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,27 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,47 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,65 procent.

Gomidda: Fårskallar!

Så, nu ska vi odla en myt igen – den om alltför rika män(niskor) med alltför stort intresse för jakt i förhållande till kunskaperna om densamma, där man nästan väntar sig att älgar, rådjur och annat vilt ska ligga fastbundna på marken, så att det inte ska bli för svårt för de mänskliga högdjuren att kunna träffa dem.
Denna dyker nämligen upp vid meddelandet om den grupp affärsmän – som nog väldigt gärna vill vara anonyma – och som kom till Storbritannien för business och bushjakt. Gevär och hundar ingick i värdens service, så det var bara för herrarna att ladda, sikta, och trycka av. Fast de ville inte ha med sig värden/markägaren som guide, för "riktiga jägare jagar ensamma", som de tydligen utryckt saken enligt podcasten Gossip Mongers.
Vilket de borde ha haft. För när de kom tillbaka berättade de glatt att de lyckats skjuta massor med "såna där höglandsrådjur".
Några sådana fanns inte på markerna ens före herrarnas framfart. Däremot en hel flock får. Som mycket riktigt vid snabb besiktning konstaterades systematiskt ha tagits av daga, medelst mer eller mindre påsittande skott.
Affärsmännen lämnade bakom sig en splitt ny Range Rover som betalning åt den stackars markägaren, som sannolikt nu får tugga fårfiol under överskådlig framtid. Möjligen hade en ny frysbox varit mer uppskattad.