foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/05, 2021

Humble flaggar för nya köp

Snabbväxande svenska konfektyr- och foodtechföretaget Humble Group flaggar för nya företagsköp, uteslutande utanför Sverige, i Europa och USA. Det säger vd Simon Petrén efter att företaget tvingats hålla sig till Sverige under pandemin.
"Det finns många spännande bolag som vi är i kontakt med", säger han till Corfind.
"Vi har en ambition om att hålla en fortsatt hög förvärvstakt", säger han, och berättar att man "framför allt letar efter förvärv som kommer fortsätta addera mervärden och gynna de befintliga bolagen samt säkra rätt struktur".

Chark-SM flyttas – igen

Chark-SM, som skulle ha hållits i oktober förra året men sedan flyttades till oktober i år, flyttas nu fram ännu en gång. Det nya datumet för evenemanget bli 26-27 oktober 2022 i Göteborg.
Orsaken till den nya flytten är att pandemiläget är fortsatt osäkert.
"I det läge som råder behöver vi alla agera ansvarsfullt och vi har gjort den samlade bedömningen att det vi nu vet inte räcker för att branschen ska kunna samlas i oktober i år", säger Magnus Därth, vd för Kött- och Charkföretagen (KCF).
"Vi vill inte arrangera ett Chark-SM under restriktioner utan kunna ge allt till hela branschen när vi väl kör", förklarar han.

Risk för brist på matplast

Svenska livsmedelsföretag kan komma att få brist på förpackningsplast. Det varnar branschorganisationen IKEM – Innovations- och Kemiindustrierna. Orsaken till bristen är en snabb tillväxt, nu när pandemin börjar lätta, som gör att det blivit brist på plastråvara för en majoritet av tillverkarna.
"Prishöjningar eller tillgångsbrist kan därmed komma att påverka några av Sveriges viktigaste industrier, till exempel de mycket plastberoende bygg-, livsmedels- och fordonsindustrierna", säger Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM, som varnar för att kostnaden i slutändan kan hamna hos kunderna.
"Här finns det självklart gränser för hur länge industrin överlag är intresserad av att agera stötdämpare genom att minska sina egna marginaler till följd av kostnadsökningar", säger han.

Falköpings Mejeri ska göra grillost

Falköpings Mejeri blir nästa mejeriföretag att lansera en egen variant på halloumi. Företaget har investerat i ett helt nytt ysteri för ändamålet, där man säger sig kunna tillverka en grillost gjord på komjölk, istället för får- och getmjölk som brukar användas i "äkta" halloumi.

Nya tårtor från Almondy

Almondy lanserar nya tårtorna Salted Caramel Crush och Ruby Passion, den senare med med passionsfrukt och Rubychoklad.

Flera nya yoghurtar från Salakis

Skånemejerier-ägda Salakis lanserar en rad nya frukostyoghurtar i turkisk och grekisk stil. Sammanlagt kommer sex olika varianter, som slagit väl ut i företagets tester.

Hönökaka med kardemumma

Pågen lanserar en ny sommarvariant av sin klassiska Hönökaka, med smak av kardemumma.

Bakslag för Eatgood på röd börsdag

Eatgood rasade med 10,04 procent på tisdagen till 4:39 SEK, men var långtifrån ensamt att falla: det stora flertalet livsmedelsrelaterade aktierna på de nordiska börserna stod på rött. Premium Snacks föll med 9,55 procent till 9:95 SEK, Andfjord Salmon föll med 7,60 procent till 46:20 NOK, Frill föll med 6,78 procent till 1:65 SEK, Humble Group föll med 6,77 procent till 21:35 SEK, Optifreeze föll med 5,94 procent till 53:80 SEK, och Norway Royal Salmon föll med 4,58 procent till 200:00 NOK, för att ta de största nedgångarna.
Mackmyra var ett av ytterst få företag som steg, med 4,53 procent till 7:84 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 3,15 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,89 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,19 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,64 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,86 procent.

Gomidda: Pizzagate 2.0

En enda liten sketen skylt har fram tills nu upplyst besökarna på Library Street i Detroit om att det bara är handikapparkering längs med en sträcka av gatan. Följaktligen står P-böterna som spön i backen, och driver enligt näringsidkarna där bort gästerna.
Att försöka få staden att skylta bättre visade sig i vanlig ordning vara lika lätt som att kittla en pizzadeg tills den börjar skratta, kunde Tony Sacco, delägare i Mootz Pizzeria and Bar, konstatera. Så till slut tog han helt sonika och köpte sig en burk färg och målade hela sträckan blå.
Nu har stadens styrande givetvis sent omsider vaknat, efter att den blå vägsträckan hamnat i allehanda media, och ber om ursäkt för de dåliga skyltningen. Bättre skyltar ska upp och färgen ska bort, rapporterar AP.
Pizzabagaren med penseln konstaterar nöjt att han "gjorde det rätta", en utsaga som stadens styrande betvivlar.