foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/05, 2021

Sju av tio skulle skippa barnarbeteschoklad

Sju av tio svenskar avstå från choklad om de visste att det låg barnarbete bakom. Det visar en
undersökning från Kantar Sifo som beställts av Fairtrade. Samtidigt ökar risken för att allt fler barn tvingas in i arbete på kakaoplantager i Elfenbenskusten, efter att priserna på kakao rasat under våren, och nu kräver Fairtrade att branschen agerar.
"De allra flesta konsumenter vill inte handla choklad där produktionen inneburit att barn har behövt arbeta i stället för att gå i skolan. Nu när risken för barnarbete ökar till följd av pandemin är det viktigare än någonsin att chokladföretagen tar ett större ansvar och betalar kakaoodlarna ett högre pris", säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.
Kakaoplantagerna i Västafrika har en lång och sorglig historia av slaveri och barnarbete, trots utfästelser från chokladindustrin att göra något åt saken, och i Elfenbenskusten och Ghana, som står för det mesta av den kakao som konsumeras i Sverige, arbetar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5–17 år med kakao, visar en undersökning från universitet i Chicago. Samtidigt har barnarbete tenderat att öka under tidigare ekonomiska kriser, framhåller Fairtrade.
"Nu behöver branschen agera för att historien inte ska upprepa sig", säger Hewan Temesghen.

Ny stor USA-chans för Eatgood

Eatgood har tecknat avtal med ännu en stor återförsäljare i USA, som verkar i sju olika delstater. Därmed har Eatgood nu återförsäljare i 34 av USA:s 50 delstater. 

Allt färre bönder blir ekologiska

Antalet svenska lantbrukare som söker stöd för att ställa om till ekologisk produktion har halverats på fyra år. Samtidigt ligger andelen ekologiska jordbruk kvar ganska stadigt på omkring en femtedel av alla gårdar. Det visar siffror från Jordbruksverket.
"Marknaden är ju mättad inom de flesta områden, så de får inte avsättning för sina produkter", säger Dan-Axel Danielsson, på Jordbruksverket, till TT.
"Det finns lantbrukare som skulle vilja lägga om, men kan inte få den merbetalning som man borde få för sina ekoprodukter för att det ska vara lönsamt."
Bland andra problem finns till exempel brist på stallgödsel, så att man inte kan ersätta konstgödning.

Polarbröd lanserar nya knäckebröd

Polarknäcke Kanel och Polarknäcke Havre är namnen på två nya sorters knäckebröd som nu lanseras av Polarbröd. Dessa bakas i Polarbröds bageri i Bredbyn, där man kunnat öka produktionen efter att ha investerat i anläggningen efter att huvudfabriken i Älvsbyn totalförstördes i augusti.

Livs vill extrabeskatta miljoninkomster

Den som tjäna en miljon SEK eller mer om året ska betala en extra rättviseskatt. Det anser Livsmedelsarbetareförbundet och 13 andra svenska fackförbund, samt LO, som gemensamt antagit en ny skattepolicy. Dagens skatter räcker inte till, och dessutom finns det för mycket avdrag och undantag, men inkomstskillnaderna måste också jämnas ut efter pandemin, anser fackförbunden.
"På lite sikt måste skatteintäkterna öka i Sverige. Coronakrisen har satt fingret på de stora bristerna i välfärden. Den har också tydliggjort konsekvenserna av de senaste decenniernas ökade inkomstskillnader", skriver facken i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Carlsberg invigde unikt bryggeri

Carlsberg har invigt ett nytt bryggeri i Fredericia, i vilket uppemot 90 procent av allt processvatten kan återanvändas. Därmed blir anläggningen den första av sitt slag någonsin, rapporterar danska TV2 Syd.
Det nya byggeriet kommer bara att förbruka 1,4 liter vatten per liter färdig öl, istället för som tidigare 2,9 liter.

Rivstart för Eatgood

Eatgood rivstartade börsveckan med en ökning om hela 28,08 procent till 4:88 SEK, före bland andra Andfjord Salmon som steg med 4,17 procent till 50:00 NOK, Salmon Evolution som steg med 3,91 procent 5:85 NOK, LMK Group (Linas Matkasse) som steg med 3,17 procent till 78:00 SEK, och Premium Snacks som steg med 2,80 procent till 11:00 SEK.
Norcod föll samtidigt med 6,17 procent till 121:60 NOK, före bland andra Skåne-Möllan som föll med 4,84 procent till 590:00 NOK, Mackmyra som föll med 4,58 procent till 7:50 SEK, och Lohilo som föll med 2,80 procent till 39:95 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,22 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,34 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,21 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,30 procent. 

Gomidda: Tvärvetenskap

Ibland finns det kopplingar mellan bröd och cancer som man gillar.
Nej, skriv nu inga arga mejl om att vi gör oss lustiga över denna hemska sjukdom. Detta handlar nämligen om en bageriteknik som visat sig gå att använda i vården.
"BakeryScan" heter den, och togs ursprungligen fram för att kunna skilja croissanter från donuts medelst artificiell intelligens. Detta för att kunna ta rätt betalt för olika sorters bakverk, genom att kunna identifiera vilken sort det rörde sig om.
Men så läste en läkare vid Louis Pasteur-centret för medicinsk forskning i japanska Kyoto om BakeryScan – och så gick det upp ett ljus. Ty i ett mikroskop ser tydligen cancerceller ut som bröd, så visst borde man kunna använda tekniken där också?
Och si, nu visar det sig att det kunde den. Företaget bakom har nu utvecklat en variant som enbart letar cancerceller, och flera tillämpningar är att vänta, som till exempel felaktiga installationer i jetmotorer, rapporterar New Yorker.