foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/05, 2021

Stark förbättring för Mackmyra

"Det är med stor glädje jag kan konstatera att året inleds med bolagets försäljningsmässigt starkaste första kvartal någonsin!" utbrister Mackmyras vd Johan Larsson efter att företagets omsättning för första kvartalet exklusive alkoholskatter stigit till 22,08 miljoner SEK (17,97). Företaget lyckades också kapa förlusterna kraftigt, till -2,91 miljoner SEK (-8,51) före skatt. Omstruktureringsarbetet börjar ge resultat, företaget växer på "i princip samtliga marknader och affärsområden", och bruttomarginalen stiger, förklarar Johan Olsson.
"Den resultatförbättring som vi har uppnått under kvartalet är ett litet, men mycket viktigt, steg på vägen mot att bli ett lönsamt bolag igen", säger han.

Coop får EMV-hjälp av Carrefour

Coop i Sverige, Danmark, Norge och Finland kommer att kunna köpa in egenmärkesvaror från Carrefour, en av världens största dagligvarukedjor. Dessutom ska de samordna EMV-arbetet för att kunna göra det effektivare. Det är innebörden i ett nytt avtal som Carrefour International Partnership tecknat med Coop Trading, som de fyra nordiska Coopbolagen tillhör.
"Med avtalet får vi tillgång till hela Carrefours sortiment och volym. Avtalet kommer att innebära att kunderna i de nordiska butikerna får tillgång till ett större utbud av spännande varor", säger Jan Lundgren, vd för Coop Trading.

"Vinets Spotify" vann mot Systemet

Danska företaget Vivino, som säger sig ha ambitionen att bli ett "vinets Spotify", har vunnit tvisten med svenska Systembolaget som handlade om huruvida dess verksamhet var laglig eller inte. Systembolaget hävdade att Vivinos verksamhet där kunderna kan köpa vin via nätet och få det hemlevererat strider mot Systemmonopolet, men Patent- och marknadsdomstolen har kommit fram till att Vivinos verksamhet utgör distansförsäljning som inte strider mot den svenska alkohollagens bestämmelser.
Därmed får Vivino fortsätta att marknadsföra sig i Sverige – så länge marknadsföringen är måttfull.

Vite för Kronfågel för trasig maskin

Nästan 80 kycklingar har inte avblodats innan slakten vid Kronfågels slakteri i Valla bara under januari och februari i år, på grund av att den maskin som ska sköta saken inte fungerat. Trots att länsstyrelsen varnade företaget fortsatte problemen i mars och april, och nu måste företaget åtgärda saken vid vite om 90 000 SEK.
"Vi anser att det är väldigt allvarligt", säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Södermanland, till ATL.
"Lagstiftningen är tydlig. Djur ska vara avblodade. Det är först då de är avlivade. Annars finns risken att de kan känna och vakna till".
Företaget svarar att man inte anser sig ha problem med djurhållningen, "eftersom kycklingarna är djupt bedövade".

Svenskarna vill ha hållbarhetskrav vid upphandling

Åta av tio svenskar vill att det ska ingå hållbarhetskrav när det offentliga handlar upp varor från fattiga länder. Det visar en undersökning från Kantar Sifo som gjorts på uppdrag av Fairtrade.
"Opinionsundersökningen ger en viktig signal till politiker och upphandlare. Politiker på alla nivåer behöver säkerställa att deras upphandlare har tydliga mandat och resurser att ställa och följa upp hållbarhetskrav", säger Hewan Temesghen, generalsekreterare, Fairtrade Sverige.

Arla förnyar i Linköping

Arla bygger en ny förpackningslinje vid sitt mejeri i Linköping för 52 miljoner SEK. Dagens två linjer börjar bli gamla, och den nya kommer att ge fördubblad kapacitet och utrymme för att hantera nya sorters förpackningar i framtiden, säger mejerichefen Mathias Carlsson till ATL.

Nya miljoner till Peckas

Packas Naturodlingar tar in ytterligare omkring elva miljoner SEK genom en riktad nyemission till "ett fåtal investerare". Syftet är att stärka bolagets rörelsekapital.

Mjölk utan kor på gång i Danmark

Halvsyntetisk mjölk kan bli verklighet inom ett knappt årtionde. Åtminstone om en grupp forskare vid universitetet i danska Åhus lyckas med ett projekt som handlar om att skapa komjölk från mjölkkörtelceller i laboratorium. Tanken är förstås att minska behove av mjölkkor, och därmed minska de utsläpp som hanteringen av dessa för med sig.
"Vi har lång väg framför oss, och det kommer att krävas en massa teknologi innan vi är i mål, men vi måste göra något för att begränsa utsläppen av växthusgaser genom att producera livsmedel mer hållbart och klimatvänligt", säger projektledaren Stig Purup till Videnskap.dk.
Om försöket slår väl ut kan det även komma att leda till andra laboratorieodlade mejeriprodukter, som smör och yoghurt.

Aktieägarna tvingar Tesco bli mer hälsosamt

Brittiska dagligvarugiganten Tesco ska öka andelen hälsosamma livsmedel i hyllorna efter påtryckningar från aktieägarna. Detta i form av gruppen ShareAction, som mobiliserat sju institutionella investerare och över 100 individuella aktieägare bakom en motion till bolagets årsstämma om saken. Den kommer man dock att dra tillbaka efter att företaget redan agerat, rapporterar Financial Times.
Initiativet är dock en del av ett bredare mönster bland brittiska bolag, där aktieägare gått samman för att lyfta sociala och miljörelaterade frågor, och som på senare tid. lyckats med detta bland annat inom bank och finansbranschen.

Mackmyra rusade på rapporten

Mackmyra steg med 12,29 procent till 7:86 efter sin kraftigt förbättrade kvartalsrapport, före bland andra Scandinavian Tobacco som steg med 7,26 procent till 138:90 DKK, Humble Group som steg med 5,25 procent till 23:05 SEK, Lohilo som steg med 5,12 procent till 41:10 SEK, och Optfreeze som steg med 4,36 procent till 57:40 SEK.
Biogaia föll samtidigt med 9,90 procent till 423:00 SEK, medan Simris Alg föll med 4,12 procent till 0:93 SEK, Skåne-Möllan föll med 3,13 procent till 620:00 SEK, och Andfjord Salmon föll med 3,03 procent till 48:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,60 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,30 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,71 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,73 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,43 procent. 

Gomidda: Kräftskiva

Ok, ok, ok, nog för att det är fredag, alla fräckisars dag och allt det där, men den här nyheten kändes ändå lite magstark, bokstavligt talat. Ni har blivit varnade, läs vidare på eget bevåg.
Den handlar om en 14-årig kille – som av förklarliga skäl få vara anonym – i den kinesiska kuststaden Taizhou, som var ute och fiskade kräftor. Därvidlag fick han för sig att helt enkelt stoppa upp en av de infångade kräftorna på den plats där solen aldrig skiner, och fick följaktligen föras till sjukhus för att få den bortmonterad.
Han trodde att denna behandling skulle leda till att ifrågavarande skaldjur på något mystiskt sätt skulle förvandlas till en torkad hummer, säger han själv, men några planer på sådan metamorfos hade den stackars kräftan alls icke. Istället vandrade den vidare upp genom tarmsystemet och lyckades ställa till med en hel del skada innan den självdog, rapporterar nyhetssajten Baidu, som för säkerhets skull tillägger att detta var första gången någon läkare i Kina lägsnat av en kräfta utur en patients anus.