foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/05, 2021

Campylobacter sprids på Kronfågel

Elva anställda vid Kronfågels anläggning i Valla har smittats av campylobacter. Nu förelägger Arbetsmiljöverket företaget att ta reda på hur smittoriskerna där egentligen ser ut, vid vite om en halv miljon SEK, rapporterar Mål & Medel. Kronfågel har gjort en riskanalys och utrett de olika fallen, men de räcker inte för Arbetsmiljöverket, som också underkänner de förebyggande åtgärder som företaget vidtagit.

McDonald's blandar och eldar upp sorterat avfall

Trots att restauranggästerna sorterar upp sitt avfall i restaurangerna blandas detta sedan ihop igen och eldas upp. Därmed förs gästerna bakom ljuset om kedjans miljöarbete, säger miljöinspektören Thomas Ferdinandsson i Ystad, som först upptäckte saken.
"Det är ju helt orimligt att man står och sorterar och sen så bara lägger de det i samma kärl och eldar upp det", säger han till Sydsvenskan.
"Det materialet förstörs ju! Om det åtminstone hade gått till materialåtervinning så hade man inte behövt såga ner massa träd för att göra nytt papper", säger han.
McDonald's i Ystad har bekräftat saken för honom via e-post som tidningen återger, men McDonald's centralt förnekar att det är så det går till. Dock medger man att återvinningen inte fungerar överallt i landet.

Bra kvartal för Biogaia

Biogaia ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 64,05 miljoner SEK (55,43), efter att omsättningen ökat till 201,98 miljoner SEK (182,81).

Minskad förlust för HKScan

HKScan minskade sin förlust före skatt för första kvartalet till -5,7 miljoner EUR (-6,5), efter att omsättningen fallit något till 427,5 miljoner EUR (428,9). I Sverige ökade rörelsevinsten till 2,4 miljoner EUR (1,5), efter att omsättningen stigit till 161,8 miljoner EUR (153,4).

Svegro till Tage Lindblom

Foodserviceföretaget Tage Lindblom blir ny representant för Svegros smaksättare under våren. Till en början lansras tre olika örtpesto mot grossisterna.

Åsens Lantmjölk skaffar kartongförpackning

Skånemejerier lanserar en biobaserad kartongförpackning för Åsens Lantmjölk, som hittills enbart sålts i plastdunk. Den senare kommer dock att finnas kvar för dem som vll ha den. Den nya förpackningen kommer dock att innebära längre hållbarhet för mjölken i den.

Arla köper ström av bönder

Arla sjösätter ett system där mjölkbönderna kan producera och sälja el till företaget. Därmed vill företaget nå lägre nettoutsläpp av koldioxid och samtidigt ge lantbrukarna bättre pris för deras el. Hur mycket mer som lantbrukarna därmed får har dock inte uppgetts.

Unibrew köper Danmarks äldsta familjeägda bryggeri

Royal Unibrew köper Bryggeriet S. C. Fuglsang, Danmarks äldsta familjeägda bryggeri. Dessutom köper man Mineralvandsfabrikken Frem från samma ägare, familjen Fuglsangs holdingbolag. Köpesumman har inte uppgetts.

Jättestöd till restauranger – i Danmark

Danmarks regering avsätter totalt 1,6 miljarder DKK i stödpengar till landets restauranger och andra sommarrelaterade verksamheter. Det är dock inte klart exakt hur pengarna ska fördelas, rapporterar Danmarks Radio.

Biogaia steg på rapporten

Biogaias kvartalsrapport hälsades med glädje av börsen, som skickade upp aktien med 16,65 procent till 469:50 SEK. Eatgood följde efter med plus 16,19 procent till 3:66 SEK, medan Scandinavian Tobacco steg med 11,83 procent till 129:50 DKK, Skåne-Möllan steg med 10,34 procent till 640:00 SEK, och Sjöstrand Coffee steg med 3,52 procent till 2:35 SEK.
Midsona A föll samtidigt med 8,99 procent till 81:00 SEK, medan HKScan föll med 7,83 procent till 2:30 EUR, Probi föll med 4,41 procent till 465:50 SEK, och Raisio föll med 3,00 procent till 4:20 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,39 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,29 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,17 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,76 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,78 procent. 

Gomidda: Utomjordiskt vin

Har ni ett brinnande intresse för rymden – och sådär 8,5 miljoner SEK liggandes över – kan ni vara med och bjuda på de tolv flaskor Petrus pomerolvin årgång 2000, som legat på lagring i 14 månader på den internationella rymdstationen ISS. Den vistelsen har minsann satt sina avtryck, enligt en panel vinexperter hemma i Bordeaux som blindtestat vinet, och som funnit "anmärkningsvärda" skillnader i smak och färg och allt vad det brukar vara.
Bakom spektaklet ligger det privata rymdfraktbolaget Space Cargo Unlimited, som ska använda intäkterna till forskning om framtida jordbruk. Riktigt hur man får ihop detta med årgångsvin som lagrats utanför jordatmosfären undandrar sig dock vår bedömningsförmåga.