foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/05, 2021

Nestlé brassar på mot Oatly

Nestlé laddar nu kanonerna för att ta upp striden med svenska Oatly, och lanserar ett eget varumärke för ärtbaserad mjölkalternativ, som ska heta Wunda. Denna kommer till en början att börja säljas i Frankrike, Nederländerna och Portugal, men ska sedan ut på flera marknader i Europa.
Det hör till ovanligheterna att Nestlé lanserar helt nya varumärken, och dessutom har megakoncernen varit senfärdigt med att komma in på den här marknaden, men efter Oatlys framgångar har Nestlé fått upp ögonen för hur snabbt kategorin faktiskt växer.
"Jag har varit i branschen i många år och jag har aldrig sett någon kategori växa så snabbt eller så starkt", säger Cédric Boehm, mejerichef på Nestlé för Europa, Mellanöstern och Afrika, till Financial Times.

Fiorelli efterträder Paolos

Evanoff Group lanserar nya varumärket Fiorelli, som blir en slags ersättare för Paolos som lades ned efter att Paolo Roberto, som startade det, medgav att han köpt sex. Fiorelli kommer att få ungefär samma profil, med italienska livsmedel, som ska hålla hög kvalitet, rapporterar Fri Köpenskap. Även den grafiska profilen kommer att vara lik Paolos, vilket är medvetet för att locka tillbaka kunderna som tidigare handlade Paolosprodukter.

Löfbergs blir säljpartner åt Sproud

Löfbergs utökar nu samarbetet med ärtdryckstillverkaren Sproud och blir ny säljpartner för dess produkter gentemot dagligvaruhandeln. Samarbetet inleddes redan i höstas, men då var det oklart hur det skulle se ut, och nu väljer man alltså att ta ytterligare ett steg efter att samarbetet fallit väl ut.

Ny vego-ekoserie från Semper

Semper lanserar en helt ny serie vegetariska ekologiska måltider. De blir baserade på protein från baljväxter, och tanken är att vänja barnen vid att äta grönt redan från början.

Valio bildar ekobolag

Valio knoppar av sina växtbaserade produkter under varumärket Valio Oddlygood i ett eget bolag. Oddlygood Global blir namnet på det, och ska göra det enklare att nå ut internationellt.

Full fart för Scandinavian Tobacco

Scandinavian Tobacco ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 414 miljoner DKK (26), efter att omsättningen ökat till 1,88 miljarder DKK (1,76).

Orkla shoppar på Island

Orkla har köpt upp återstående 80 procent av Islands största choklad- och konfektyrbolag Noi-Sirius. Orkla har sedan tidigare ägt 20 procent av bolaget, som har sin största försäljning på hemmamarknaden.

Uppåt för Eatgood

Eatgood steg med 11,31 procent till 3:15 SEK på onsdagen, före bland andra Midsona A som steg med 10,56 procent till 89:00 SEK, Veg of Lund som steg med 7,41 procent till 9:86 SEK, Raisio som steg med 5,87 procent till 4:33 EUR, och Frill som steg med 5,83 procent till 1:73 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 3,81 procent till 2:37 SEK, medan Optifreeze föll med 3,76 procent till 56:30 SEK, Humble Group föll med 3,38 procent till 21:45 SEK och Lohilo föll med 2,78 procent till 40:15 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,78 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,90 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,66 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,47 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 3,21 procent. 

Gomidda: På gränsen

Så kan vi berätta att Belgien har norpat åt sig en bit av Frankrike – genom ett oavsiktligt angrepp av en lantbrukare.
Läsare som nu ser framför sig militanta belgiska bönder invaderandes sitt grannland far dock fel, ty det var stället en ren bekvämlighetsfråga.
Den belgiske bonden bakom allt detta – som vi nog ska låta vara anonym – hade suttit på sin traktor och stört sig på en stor fyrkantig sten som stod i vägen, tills han helt sonika tog och flyttade den en bit åt sidan. Vad han uppenbarligen dock icke insåg var att detta var en gränssten från Napoleonkrigens efterdyningar, och att han till råga på allt lyckades lyfta in den på franskt territorium. Ty i dagens gränslösa Europa är det ofta som det bara är en och annan sten som visar var gränserna går, exempelvis i trakten av byn Erquelinnes där detta utspelar sig, och bondens tilltag medförde att hans hemland plötsligt blev 2,29 kvadratmeter större, och Frankrike i motsvarande grad mindre. Saken upptäcktes dessutom inte förrän en historiker var ute och strövade i området.
"Jag blev ju glad, min stad blev större", skrattar David Lavaux, borgmästare i Erquelinnes. "Men borgmästaren i (franska) Bousignies-sur-Roc höll inte med", säger han till TF1.
Aurélie Welonek, som hans franska motsvarighet heter försäkrar att man bör kunna undvika ett nytt gränskrig, men bonden måste förstås flytta tillbaka stenen – eljest inkallas den fransk-belgiska gränskommission som inget haft att göra sedan 1930. Om nu någon kan hitta den.