foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/03, 2020

Svensk mat gynnas av coronakrisen

"Min bedömning så här långt är att svensk livsmedelsproduktion är en av få vinnare". Det säger Carl Eckerdal, chefekonom för Livsmedelsföretagen (LI), efter att coronakrisen visat sig få matkunderna att välja svenska varor som de känner igen.
"När det finns en osäkerhet i omvärlden och alla på ett eller annat sätt känner oro tror jag att man undermedvetet väljer varor som man känner igen och det som känns tryggt", säger han till TT.
Samtidigt kommer svensk livsmedelsexport att drabbas om alla konsumenter i andra länder tänker på samma sätt, påpekar han. Dessutom hotar de stängda gränserna att leda till brist på olika råvaror.

Näthandlare gynnas av coronakrisen

Allt fler handlar sin mat på nätet när coronakrisen gör att människor väljer att stanna hemma istället för att till exempel trängas i mataffären.
"Förra veckan var den högsta försäljning vi haft någonsin på e-handeln", säger Coops presschef Tobias Rydergren till TT, medan Ludvig Anderberg på Mat.se säger att man "går på högvarv".
"Vi ser en ny kundtillströmning. Kunder som aldrig tidigare handlat hos oss som väljer att inte gå till en fysisk butik", förklarar denne.
Ingen av de stora e-handlarna säger att det finns någon risk för att maten ska ta slut, men Ludvig Anderberg menar att man ändå bör vara ute tidigt
"Tipset är helt klart att ha lite mer framförhållning än vad man normalt har. Det kan ta ett dygn extra", säger han.

Branschföretag vill halvera matsvinnet

Det svenska matsvinnet ska halveras till 2030. Det ska ske genom att branschen mäter sina egna förluster och matsvinn, så att den kan sätta in åtgärder, samarbeta samt sprida kunskap. Det skiver företrädare för 13 svenska livsmedelsföretag och branschorganisationer, däribland Köttföretagen, Livsmedelsföretagen, Martin & Servera, Arla och Visita, i en debattartikel i Dagens Nyheter. Samtidigt uppmanar man andra livsmedelsrelaterade företag att ansluta sig till målsättningen och "arbeta mer aktivt för att minska matsvinnet både i sin egen verksamhet och som sin del av livsmedelskedjan".

Nytt vegansortiment på Lidl

Lidl i Sverige lanserar ett nytt veganskt sortiment som dessutom ska vara klimatneutralt. "Next Level" heter det, och först ut i butikerna blir en burgare och en färs.

Cola Light får "inspirerande" design

Coca-Cola i Sverige designar om Coca-Cola Lights burkar, med vad företaget säger ska vara "en hyllning till uttrycksfullhet". Burkarna ska förses med olika inspirerande uttryck under en begränsad tid.

Pepsi i mångmiljardaffär

PepsiCo betalar 3,9 miljarder USD för energidrycksföretaget Rockstar, som man samarbetat med sedan 2009.

Värre börsras än 1987

Om måndagens börsras räknades som blodbad, så var torsdagens en fullskalig kollaps som blev den värsta i modern tid – till och med större än jätteraset 1987. Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen rasat med hela 10,73 procent, medan Helsingfors OMXH25 hade rasat med 10,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade rasat med 7,37 procent, och Oslos OSEBX hade rasat med 8,77 procent. För Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI var raset 12,04 procent, för raset gick på intet sätt livsmedelsbranschen förbi: av alla aktier i branschen var det bara Skåne-Möllan som inte föll med flera procent, utan steg med 750 procent till 430:00 SEK.
Hela 17 aktier i branschen rasade med tvåsiffriga procenttal, en utveckling som inte skådats i mannaminne. Bayn Europe drabbades värst med minus 21,38 procent till 1:14 SEK, före Umida som föll med 17,95 procent till 1:81 SEK, Optifreeze som föll med 17,26 procent till 18::70 SEK, Dalsspira som föll med 16,58 procent till 3:12 SEK, Royal Unibrew som föll med 15,82 procent till 400:60 DKK, Eatgood som föll med 15,27 procent till 1:47 SEK, och Veg of Lund som föll med 15,03 procent till 5:20 SEK.
Coronakrisen ligger förstås bakom oron, men många bedömare pekar på USA:s plötsliga beslut att stoppa alla inresor från Europa, som skapat stor osäkerhet för framtiden.

Gomidda: Veganer och snusk

Först fanns ju den nakne kocken – sedan hamnade även den snuskige veganen i TV-rutan. Nu har hans bok med samma namn som landets första veganska matlagnignsprogram i TV blivit Storbritanniens femte bäst säljande bok alla kategorier.
Det handlar om Matt Pritchard, kockstjärna, professionell skateboardare, stuntman med mera med mera. Han blev först ut på brittisk TV med sitt program Dirty Vegan – så sent som 2019 – efter att ha blivit vegan fyra år tidigare, något som givetvis blev till både en och två böcker.
Nu har OnBuy sammanställt en lista över Storbritanniens bästsäljande böcker, och där hamnar alltså Dirty Vegan (bokversionen) på femte plats, vilket dessutom gör den till den enda boken med någon livsmedelsanknytning alls på tio-i-topp-listan.
Bästsäljaren däremot visar sig vara Modern Kama Sutra av Kamini Thomas. Eventuella slutsatser med kopplingar till det där med att man inte ska gå ut en massa bland folk just nu får ni dra av detta själva.