foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/10, 2021

Nya kassor på Ica får skarp kritik

Ica installerar just nu successivt nya kassor, som har formen av ett Z, där kassören/kassörskan sitter med ansiktet mot kunden – så att säga på samma sida av varubandet som kunden – och därmed måste flytta alla varor framför sig, från ett band till ett annat, istället för att bara låta dem rulla förbi.
Tanken är att det ska bli lättare för dem att gå ut och hjälpa till med självutcheckningen, men istället har de blivit ett stort arbetsmiljöproblem, rapporterar Handelsnytt.
"Tre av fyra som jobbar i kassan är missnöjda. Många tycker att arbetsställningen är oergonomisk, att man tvingas jobba stående och vrida sig mycket", säger Alexander Müller, skyddsombud på Ica Kvantum i Örnsköldsvik, som snart kan vänta sig påhälsning från fackets regionala skyddsombud.
"Jag får ont så jag mår illa av att dra varor från ena kassabandet till det andra. Det är stressande och man känner sig otrevlig mot kunden när man måste splittra sin uppmärksamhet mot självutcheckningen", säger en annan Icaanställd som tidningen talat med och som vill vara anonym.
"Vi har följt Arbetsmiljöverkets riktlinjer för ergonomi vid kassaarbete. De flesta reaktioner vi får från användarna är positiva," svarar Henrik Wahlsten, checkoutansvarig på Ica Sverige.
"Z-kassan innebär ett helt nytt arbetssätt. Jag har stor ödmjukhet och respekt för att det tar tid att få med sig alla medarbetare på förändringsresan", säger han.

(M) vill lätta på alkohollagen

Krogar bör få sälja öl och vin utan krav på matservering, och de som beställer hämtmat från restauranger med rättigheter bör även kunna få med sig alkoholen hem. Det är innebörden i ett förslag från Moderaternas partistyrelse till stämman som börjar på torsdag, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
Branschorganisationen Visita välkomnar förslaget.
"Det har alltid funnits ett behov av förenklingar för företagen i besöksnäringen, men man kan ju säga att efter den här coronakrisen som har varit, så är ju behovet av lättnader större än någonsin", säger chefsjuristen Stefan Lundin.
Det gör däremot inte socialminister Lena Hallengren (S).
"Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet", säger hon.

Löjliga priser på löjrom

6 000 SEK per kilo och stigande – så ser priset ut för löjrom från Kalix just nu. För kunderna har priserna stigit med 50 procent, medan fiskarnas inkomster stigit med 25 procent.
Fångstkvoterna för siklöja har halverats, vilket är en starkt bidragande orsak, rapporterar TV4 Nyheterna.

Hemkört från Systemet i hela landet

Från och med måndag kommer Systembolaget att erbjuda hemkörning av alkohol i hela Sverige. Tjänsten har successivt rullats ut under landet, och nu är det bara Gotland, Jämtland och Norrbotten kvar, som alltså får tillgång till tjänsten nu.

Mathem ska bli klimatneutralt nästa år

Mathem ska bli klimatneutralt redan nästa år, och nå netto noll utsläpp 2030. Redan i år ska man helt gå över till HVO-bränsle för sina leveranser, meddelar företaget, som också sätter stort hopp till sitt nya automatiserade lager i Larsboda, som öppnar nästa höst.

Atria höjer ribban

Atria höjer sin prognos för det justerade rörelseresultatet för 2021 till 47-54 miljoner EUR från 41-48 miljoner EUR. Återhämtningen efter att restriktionerna hävts har gått snabbare än väntat, konstaterar företaget.

Fuud föll

Fuud föll med 7,97 procent till 1:27 SEK på tisdagen, före bland andra Humble Group som föll med 3,01 procent till 25:80 SEK och Premium Snacks som föll med 2,29 procent till 12:80 SEK.
Norcod steg samtidigt med 5,73 procent till 129:30 NOK, medan bland andra Sjöstrand Coffee steg med 4,59 procent till 3:19 SEK, Dalsspira steg med 3,55 procent till 2:04 SEK, och Scandinavian Tobacco steg med 2,32 procent till 141:10 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,71 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,57 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,11 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,24 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,54 procent.

Gomidda: Blodglögg

Allsköns nya glöggsmaker står som snön i backen såhär års eller vad man nu ska säga. Men Blodapelsin?
Dufvenkrooks tänker i alla fall försöka med en dylik, vilken beskrivs som "en röd lättvinsglögg baserad på rött ekologiskt vin kryddat med traditionella glöggkryddor, såsom kryddnejlika, kanel och ingefära."
Apelsinbaserade drycker har ju nu en gång för alla en benägenhet att smaka apelsin, bloddito eller inte, och röd är den ju redan. Så hur ska man veta att det här är en blodapelsinglögg?

MailPoet