foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/10, 2021

Svensk äggproduktion sargad till årsskiftet

Inte förrän till årsskiftet kommer den svenska äggproduktionen att vara uppe i full kapacitet igen efter fågelinfluensans härjningar. Det säger branschorganisationen Svenska Ägg.
"Jag är förvånad över att äggbristen inte lett till högre priser. Ett blygsamt högre konsumentpris har inte nått producenterna", säger ordföranden Leif Denneberg till TT.
Sverige har nu två miljoner färre höns än före fågelinfluenseutbrottet – en minskning med en fjärdedel – och Jordbruksverket har betalat ut över 200 miljoner SEK i ersättning till drabbade djurägare.

Råsaft sväller i det tysta

Svenska safttillverkaren Lovisebergs Presseri, med varumärket Råsaft, har gått från noll till över 100 miljoner SEK i omsättning och ett 70-tal anställda på nio år. Nu utökar man ledningen med nya ekonomichefen Pia Liverbro, nye marknadschefen Mischa Helminen, och nya kommersiella chefen Hanna Wennertein för att kunna expandera ännu mer. Bland planerna finns en utlandssatsning, men detaljerna har inte offentliggjorts.

Kosta Bryggeri storsatsar

Destination Kosta i Småland bygger ett eget bryggeri som ett led i turistverksamheten i Glasriket. Förutom ölbryggeri kommer där även att finnas ett gindestilleri, en restaurang och en butik i samma byggnad, när verksamheten öppnar senare i år.
"I det här bryggeriet kommer vi tillverka öl med inspiration från Tyskland och Tjeckien och vi har faktiskt redan planer på att starta ett par till bryggerier på andra platser i Kosta, ett med engelskt/amerikanskt öl och ett med belgiskt öl", säger Emil A. Jansson, destinationschef på Destination Kosta.

Kändispar bakom prepper-startup

Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström, kända från bland annat SVT:s Hjälp, vi har köpt en bondgård har tillsammans med Patrik Sellman grundat tjänsten Preppbox. Wahlström och Sellman driver podden I väntan på katastrofen och Preppbox produkter följer samma tema: lådor med mat som håller sig i minst två år, får plats i en vanlig garderob och innehåller 25.000 kcal, motsvarande 30 måltider och 40 snacks – samt en 10-liters vattendunk.

Ögon Cacao får nytt utseende

Ögonen blir kvar men den crèmegula färgen försvinner när Fazer byter förpackning för sin klassiska Ögon Cacao. Det sker bland annat efter att kunderna fått ögna igenom förslagen till ny design.
Samtidigt byter Ögon Block namn till Ögon Dekor, för att den inte ska se likadan ut som Ögon Bakchoklad.

Ökat intresse för vegomat i skolan

Sju av tio svenska kommuner har märkt av ett ökat intresse bland eleverna att äta vegetariskt. Fyra av fem erbjuder vegetariska alternativ, och 60 procent har en helvegetarisk dag i veckan. Det visar en ny undersökning från Orkla. Dessutom har nu över en tredjedel av skolorna någon policy för hur mycket växtbaserad mat som ska serveras i skolan, både av hälso- och av klimatskäl.

Fuud gör riktad nyemission

Fuud tar in 40 miljoner SEK i en riktad nyemission till omkring 30 utvalda investerare. Pengarna ska användas till att "kraftigt utöka marknadsaktiviteterna i Norden".
"Dessutom utvärderar även Fuud löpande intressanta förvärvsobjekt", meddelar företaget.

Nya ostar från Arla

Arla lanserar en ny serie marga hårdostar, som kommer i tre smaker: Mild & Syrlig, Mild & Fyllig, samt Mild & Krämig.

Gläns över Sjöstrand

Sjöstrand Coffee steg med 3,09 procent på måndagen till 3:00 SEK, före bland andra Atria A och Simris Alg som båda steg med 2,41 procent till 11:08 EUR respektive 0:89 SEK.
Lohilo föll med 5,36 procent till 14:40 SEK, Kesko B föll med 5,34 procent till 30:13 EUR, Kesko A föll med 3,28 procent till 28:05 EUR, och Midsona föll med 2,96 procent till 62:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,26 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,16 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,82 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,16 procent.

Gomidda: Mustigt

Så kan vi säga hej till Edwin Alsäter, som startat eget musteri norr om Gränna. Visserligen bara på helgerna än så länge, och mest med äpplen från grannskapet.
Vilket beror på att han fortfarande går i skolan i veckorna. Han är nämligen bara 15 år.
Det började med att han fick testa hos en kompis pappa, och därefter var han fast, berättar han för P4 Jönköping.
"Jag har alltid gillat att dricka must, så då var det bara såhär, 'jaa, jag kanske borde pröva det här?'", förklarar han.
Kompisens pappa sålde lite överbliven utrustning till honom, "och då... på den vägen blev det", säger Edwin Alsäter.
"Jag åker runt i Gränna och knackar och frågar om jag kan plocka deras, men sen kommer det också folk hit ibland och lämnar äpplen till must", fortsätter han.
"Många blir väldigt glada och tycker att det är bra att jag tar hand om äpplena så de inte bara ruttnar", berättar han.
Hmmm. Vad gjorde man själv när man var 15? Det finns hopp om dagens ungdom.

MailPoet