foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/10, 2021

Barnarbete viktigast för svenska konsumenter

Inget barnarbete i produktionen! Det anser 37 procent av de svenska konsumenterna vara den viktigaste frågan inom social och miljömässig hållbarhet, enligt en undersökning från opinionsinstitutet Globescan. Samtidigt visar en annan ökning från Kantar Sifo att sju av tio skulle välja bort choklad som de visste producerats med hjälp av barnarbete.
"Nu behöver företag växla upp för att eliminera barnarbete från sina leverantörskedjor", säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Gärna alger i maten

Nästan hälften av svenskarna kan tänka sig äta mat som innehåller alger och tång för klimatets skull, enligt en Sifo-undersökning som Mathem har låtit göra. Drygt var femte kan tänka sig att äta mat som innehåller insekter, och nästan en tredjedel kan tänka sig att äta animalisk mat som odlats fram i laboratorium. Åter en knapp tredjedel säger dock nej till all sådant, och även till 3D-printad mat, enligt undersökningen.

Cashewbaserat kött på Axfood

Axfood lanserar ett nytt vegetariskt kött, gjort på de nio tiondelar av frukten som blir över när man skördar cashewnötter. Normalt används inte det så kallade "cashewäpplet", utan slängs – något som leder till miljontals ton rester världen över årligen.
"Cashewmeetly", som produkten heter, har utvecklats tillsammans med  entreprenören Linnéa Falkinger, och finns redan på Urban Deli.
"Förhoppningen är att kunna etablera Cashewmeetly globalt, och starta fler hållbara cirkulära produktioner i andra länder som har stora produktioner av cashewnötter där cashewäpplen fortfarande går till spillo," säger Linnéa Falkinger.

"Cool Food Meals" på Max

Svenska hamburgerkedjan Max blir först utanför USA att använda klimatmärkningen ”Cool Food Meals”, vilken certifieras av World Resources Institute, WRI.
"I dagsläget är det okänt exakt hur många av MAX måltider som till slut kommer att klara gränsen för Cool Food Meal men det står redan klart att inga traditionella hamburgare av rött kött kommer att klara gränsen. Frågan är bara hur många av de övriga måltiderna som kommer att klara av kraven", skriver Max i ett pressmeddelande.

Humble handlar igen

Humble Group köper hälsokostföretaget Carls-Bergh Pharma i Göteborg för 17,7 miljoner SEK, plus extra betalningar beroende på hur företaget går de närmaste två åren. För att finansiera köpet ska Humble bland annat genomföra en nyemission, oklart dock hur stor.

Fransk-brittiskt fiskekrig på gång

Franska fiskare hotar att blockera franska hamnar för handel med Storbritannien, i protest mot att Storbritannien ställt ut för få licenser för dem att fiska i brittiska vatten. 180 franska fiskare står i kö för att få licens, rapporterar BBC, men tålamodet med tidsutdräkten verkar nu vara på upphällningen. Samtidigt har den franska regeringen kritiserat den brittiska i skarpa ordalag för att denna kräver bevis för att fiskarna traditionellt fiskat i brittiska vatten mellan 2012 och 2016, som förutsättning för att utfärda licens.
Läget har varit spänt en längre tid; tidigare i år skickade britterna patrullbåtar till vattnen runt Jersey.

Sockersnåla drycker nu i majoritet i USA

Sockerfria drycker och drycker med reducerat sockerinnehåll står nu för 58,7 procent av alla drycker som säljs i USA. Det visar en årlig rapport från analysföretaget Keybridge LLC. Förra året föll amerikanernas kaloriintag från läsk med 5,5 procent, den största minskningen sedan mätningarna började, och sedan 2014 är minskningen 11,8 procent, rapporterar Beverage Daily.

Fredagsfest för Probi

Probi sköt iväg med 12,94 procent till 388:50 SEK på fredagen, före bland andra Kesko B som steg med 6,42 procent till 31:82 EUR, Midsona B som steg med 5,60 procent till 64:10 SEK, SJöstrand Coffee som steg med 5,17 procent till 2:85 SEK, Fuud som steg med 4,99 procent till 1:26 SEK, och Kesko B som steg med 3,76 procent till 29:00 EUR.
Eatgood föll med 3,93 procent till 2:69 SEK, medan Simris Alg föll med 3,67 procent till 0:84 SEK, Salmon Evolution föll med 3,46 procent till 7:81 NOK, och Norcod föll med 2,34 procent till 125:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,68 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,48 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,46 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,20 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,24 procent.

Gomidda: Hungrigt Humble

Att Humble Group har stor aptit på företagsförvärv har väl knappast undgått någon vid det här laget. Men aldrig trodde man väl att företaget skulle mäkta med att glufsa i sig hela Carlsbe... äh, det var visst Carls-Bergh, och inget annat.
I Göteborg. Alltså.

MailPoet