foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/10, 2021

DC:s klimatgris stoppas i Danmark

"Klimatkontrollerad gris" kallade Danish Crown sin nya produkt i sin största reklamkampanj någonsin. Men efter att Greenpeace anmält kampanjen till danska konsumentombudsmannen för "greenwashing" och vilseledande marknadsföring, har nu samtliga danska dagligvarukedjor slutat sälja den.
"Danish Crown försöker lura oss att tro att deras fläskkött är ett bra klimatval. I verkligheten är kött ett av de mest klimatbelastande livsmedlen, och Danish Crowns reklam riskerar att förvirra konsumenterna", säger Greenpeace kampanjledare Kristine Clemment.

Spendrups storinvesterar i förpackningar

Spendrups investerar 200 miljoner SEK i en ny förpackningslinje för burkar på bryggeriet i Grängesberg. Där ska man kunna sätta ihop burkar till sexpack med en ny form av pappersförpackning istället för plast. Den nya linjen ska tas i bruk före nästa sommar.

Prisfall på frukt och grönt i september

Frukt blev 3,28 procent billigare mellan augusti och september i år, medan grönsaker minskade i pris med 2,22 procent, visar färsk statistik från SCB. Även kött och fisk minskade tydligt.
På plussidan var det framförallt kaffepriserna som steg, vilket var förväntat efter tidigare larm om dålig skörd i Brasilien.

Biogaia flaggar för bättre resultat

Biogaia räknar med att vinsten för tredje kvartalet kommer att bli bättre än vad marknaden väntat – preliminärt 67 miljoner SEK (27). Även omsättningen väntas bli bättre.
De slutliga siffrorna presenteras om en vecka.

Minskad vinst för Chr. Hansen

Chr. Hansen minskade sin vinst före skatt för räkenskapsåret 2020/21 till 247,1 miljoner EUR (295,6), efter att omsättningen stigit till 1,08 miljarder EUR (0,97).

Irish Coffee på bag-in-box

Svenska Anora Group lanserar Irish Coffee på bag-in-box med tappkran. Innehållet räcker till tolv drinkar, som bara är att värma och servera med vispgrädde, enligt företaget.

Torsk- och algburgare från Garant

Axfood lanserar torsk- och algburgare under egenvarumärket Garant.

Funktionella shots från Brämhults

Brämhults lanserar nya funktionella shotsen Antioxidant och Immun. Den förstnämnda är berikad med vitamin E, medan den sistnämnda innehåller folsyra samt vitaminerna B6 och B12.

Abba Laxpastej återkallas

Orkla Foods Sverige återkallar ett parti Abba Laxpastej efter att rester av etylenoxid har upptäckts i ett förtjockningsämne som används i produkterna. 

Underkänt för Chr. Hansen

Chr. Hansens helårsrapport fick underkänt av marknaden, som skickade ned aktien med 6,67 procent till 496:50 DKK. Även Lohilo föll, med 5,49 procent till 14:80 SEK.
Biogaias omvända vinstvarning fick däremot motsatt effekt; aktien steg med 4,81 procent till 468:50 SEK. Mest i branschen steg dock Probi, med 7,50 procent till 344:00 SEK, medan Fuud steg med 4,52 procent till 1:20 SEK och Grieg Seafood steg med 3,28 procent till 89:65 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,87 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,16 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,55 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,33 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,34 procent.

Gomidda: Mumiekaka

Varför ska man inte kunna äta en Twinkiebar – ni vet, den där amerikanska småkakan som ser ut som en rulltårta i miniatyr – bara för att den legat till sig i åtta år? Tänkte amerikanen Colin Purrington, trots att han bland annat har ett lektorskap i evolutionsbiologi vid Swarthmore College i Pennsylvania på sitt samvete. Men "när det inte finns någon efterrätt i huset blir man desperat", som han själv förklarar det för NPR (varvid vi nickar instämmande).
Dessvärre visade sig hans ålderstigna Twinkieförråd ha alldeles mumifierats, så han postade bilder av dem på Twitter istället. Där var det två forskarkollegor som uppmärksammade saken, och man är ju liksom inte vetenskapsman för inte, så Colin Purrington skickade iväg några exemplar för undersökning. Kollegerna konstaterade att det var svampsorten Claudiosporium som festat på kakorna, och jobbar nu som bäst på att försöka återuppväcka några sporer från de döda i sitt laboratorium.
Colin Purrington själv säger att han blivit mer uppmärksam på bäst-före-datum nu.
"Jag tror att om man väljer den färskaste så kommer den förmodligen att smaka bättre", säger han.
Vissa saker måste man tydligen vara forskare för att komma på.

MailPoet