foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/10, 2021

Så ser "dödens dal" ut för livsmedelsföretag

Brist på riskkaptal, brist på tillgång till testanläggningar, brist på teknik inom råvaruförädling, och brist på möjlighet att förpacka och använda smarta etiketter. Det är några av de främsta orsakerna till att 99 procent av alla svenska livsmedelsföretag fortfarande bara är små eller medelstora; en "dödens dal" som få lyckas ta sig över på vägen mot tillväxt. Åtminstone om man får tro företagarna själva, som anger detta i en enkät som Livsmedelsakademin, Sweden Food Arena och Packbridge gjort.
Samtliga 40 företag som svarat på enkäten visar en stark vilja att utvecklas, men kan inte göra det på grund av ovanstående orsaker, trots att de står i startgroparna i övrigt.
"Bristen på rätt infrastruktur är avgörande, och detta måste vi komma till rätta med för att kunna ta tillvara den potential som finns inom livsmedelsnäringen", säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin.

Kexmakare kan bli fiskfixare

Ett trettiotal av de anställda på Orkla Confectionery & Snacks i Kungälv, som förlorar jobbet när företaget flyttar tillverkningen av Göteborgs Kex till Lettland, kan istället få jobb på Lerøy Seafood Groups nya anläggning på samma ort. De båda företagen har inlett samarbete om rekryteringen, bland annat genom intern platsannonsering på kexfabriken.
"Vi är övertygade om att mycket av den kompetens som Lerøy söker finns bland våra medarbetare i kexfabriken i Kungälv", säger Ted Falkman, fabrikschef för Orklas anläggning på orten.

Fiskare rasar mot fiskestopp

Uppemot 100 svenska fiskare kommer att tvingas sluta helt, när torskfisket stoppas i Östersjön. Det säger Sveriges Fiskares Producentorganisation. Ännu fler kommer att få problem, säger ordföranden Peter Ronelöv Olsson.
"7 500 personer tror jag det berör just nu som kommer att ramla ur sina möjligheter att kunna leva på fiske", säger han till TV4 Nyheterna.
Det var vid EU:s fiskeminstrars möte i Luxemburg natten till igår som ministrarna enades om att stoppa torskfisket helt i Östersjö nästa år.

Ökad gränshandel väntas efter norsk spritskattehöjnng

Norges avgående regering föreslår en ökning av alkoholskatten med 1,3 procent i sin budget för nästa år. Det är ett förslag som får hård kritik från norska alkoholproducenter, som menar att detta kommer att driva ännu mer handel över gränsen till Sverige.
"Den nya regeringen måste ta grepp om och reducera gränshandeln för att säkra norska arbetsplatser nu när reserestriktionerna har upphört. Det betyder att alkoholskatterna måste ned", säger Ingunn Jordheim, generalsekreterare för Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF), enligt Dagligvarehandelen.
Det är oklart hur den tillträdande regeringen ställer sig till alkoholskatterna.

Fyra av tio norrmän känner sig lurade i matbutiken

Hela 41 procent av de norska konsumenterna känner sig lurade i matbutiken på grund av för dålig ursprungsmärkning på livsmedel. Det visar en undersökning som norska Forbrukerrådet har gjort. Många vill köpa inhemsk mat, men upptäcker ändå att de handlat utländskt – och i många fall går det överhuvudtaget inte att se på etiketten var maten kommer ifrån.
"Vid enstaka tillfällen kan ma bli upplyst om att 'vi använder norska råvaror så långt lagret räcker', eller att köttet har sitt ursprung i Norge/Tyskland. Konsumenten får alltså i köpögonblicket inte tillräcklig och precis information om produktens ursprung", säger Gunstein Instefjord, konsumentpolitisk chef på Forbrukerrådet, och som också är kritisk mot att produkter med olika ursprung blandas i hyllorna.
"Nu måste dagligvarubutikerna och livsmedelsproducenterna lyssna till kunderna", säger han.

Morrisons och Deliveroo testar supersnabba leveranser

Leveransbolaget Deliveroo, där bland annat Amazon är delägare, är något av en veteran efter åtta år i branschen för leveranser av restaurangmåltider. Nu ser bolaget en snabbt hårdnande konkurrens från startups med riskkapital i ryggen som lovar leveranser på under 20 minuter. Deliveroos vd Will Shu säger i en intervju med The Information att man försöker hitta nivån: är det verkligen viktigt att få maten på 12 minuter istället för 22? Dessutom planerar Deliveroo ett test med supersnabba dagligvaruleveranser från samarbetspartnern Morrisons butiker.

Mackmyra och Midsona föll

Mackmyra och Midsona A föll båda med 3,91 procent till 7:86 respektive 61:50 SEK. Humble Group föll med 3,54 procent till 25:90 SEK.
Salmon Evolution steg med 7,73 procent till 8:08 NOK, före bland andra Eatgood som steg med 6,54 procent till 2:77 SK, Norcod som steg med 4,92 procent till 128:00 NOK, Olvi A som steg med 3,94 procent till 52:70 EUR, och Chr. Hansen som steg med 3,70 procent till 532:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,15 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,53 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,50 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,75 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,66 procent.

Gomidda: Majonnäs i kaffet

Får det lov att vara lite majonnäs i kaffet? Sedär en replik som majonnäs-med-mera-tillverkaren Hellmann's vill se vid varje fikabord i framtiden. Företaget har skapat twitterturbulens med en tweet där man föreslår just denna hantering, rapporterar Daily Mirror, ty sådan smakblandning måste man uppenbarligen vara anställd på Hellmann's marknadsavdelning för att uppskatta. Reaktionerna blev nämligen som förväntat – ingen majonnäs i kaffet, tack, är en artig omskrivning av folkets dom.
Tja. De skulle bara uppleva den norrländska kaffeosten.

MailPoet