foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/10, 2021

Arla döms för prissamarbete

Arla Foods får böta 1,1 miljoner SEK för att ha utbytt strategisk information inför en upphandling som samordnades av Norrtälje kommun, rapporterar TT. Patent- och marknadsdomstolen konstaterar att detta är olagligt, men ger ändå Arla straffrabatt med hälften eftersom företaget samarbetat med Konkurrensverket, om än efter påstötningar från myndigheten.

E171 förbjuds

EU har beslutat att förbjuda det kontroversiella färgämnet E171 i livsmedel från början av nästa år. Därefter får livsmedelsföretagen sex månader på sig att fasa ut ämnet, rapporterar Food Navigator.
E171, titandoxid, har satts i samband med skador på tarmfloran och möjligen cancer, och EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA säger att man heller inte kan utesluta att ämnet orsakar genetiska skador.

Torskfisket stoppas i Östersjön

Yrkesfiske av sill och torsk stoppas i Östersjön nästa år. Det har EU-ländernas fiskeministrar kommt överens om. Sillfisket stoppas i västra Östersjön och torskfisket stoppas i hela Östersjön, rapporterar Sveriges Radio.

Kiviks Musteri återkallar dryck

Kiviks Musteri återkallar ett parti koncentrerad pärondryck efter att den visat sig innehålla råvara som fermentrat, och dessutom innehåller sulfit, som människor kan vara allergiska mot.

Matprisras i Norge

Livsmedelspriserna i Norge har rasat med 3,8 procent de senaste tolv månaderna, enligt siffror från Statistisk Sentralbyrå. Samtidigt har övriga priser stigit med 4,1 procent. Bland förklaringarna finns den avskaffade sockerkatten, rapporterar NTB.

Fortsatt fall för Lohilo

Lohilo föll även på tisdagen, med 6,73 procent till 15:52 SEK, före bland andra Sjöstrand Coffee som föll med 2,58 procent till 2:64 SEK och Opticept som föll med 2,29 procent till 64:00 SEK.
Humble Group steg samtidigt med 4,67 procent till 26:90 SEK, medan Mackmyra steg med 3,02 procent till 8:18 SEK, Harboes Bryggeri steg med 2,97 procent till 100:50 DKK, och Premium Snacks steg med 2,33 procent till 13:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,68 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,09 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,43 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,21 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,47 procent.

Gomidda: Aptonym

"Aptonym" kallas det ju för när människor har för sitt arbete ovanligt passande namn, som Robert Tennisberg på Radiosporten eller Lisa Frost på SMHI. Idag fogar vi ännu en till denna exklusiva klubb, efter meddelandet från vårt västra grannland om att det nu är klart att det blir julmustpremiär därstädes denna vecka.
"Julmust" heter ju "julebrus" på norska, och den kommunikationschef på Ringnes – som ju är Carlsberg i Norge – som får uppdraget att kommentera julebruspremiären visar sig heta Nicolay Bruusgaard.

MailPoet