foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/10, 2021

Oatly bygger forskningscenter

Oatly ska bygga ett forsknings-och innovationscenter i Lund, där på sikt 100 personer ska arbeta. 30 forskare ska finnas på plats när centret står klart 2023, enligt planerna, men redan nu har verksamheten tjuvstartat i tillfälliga lokaler.
"Forskning och innovationsarbete har haft en nyckelroll i Oatly från start, men nu tar vi det till nästa nivå", säger Sofia Ehlde, global innovationschef på Oatly, till HD-Sydsvenskan.
Att det blir just Lund beror på att där redan finns stor kompetens inom växtförädling, säger Sofia Ehlde, något som man vill använda för att ta fram nya produkter.
Hur mycket centret kommer att kosta vill Oatly inte uppge.

E-handelsboomen kan komma av sig

Trots att e-handeln på alla område skjutit i höjden under pandemin, är det många av de nya kunderna som är tveksamma till att fortsätta handla på nätet nu när restriktionerna lyfts. Det visar en kommande rapport från GFK som tidningen Dagligvarunytt tagit del av. Bland dem som började distanshandla under pandemin uppger drygt hälften att de tänker minska på sina inköp online, medan bara några procent tänker öka dem.
Framförallt är det äldre som längtar tillbaka till butikerna, medan yngre är mer benägna att fortsätta e-handla.

FN kräver krafttag mot lantbrukstrafficking i Italien

FN kräver att Italien tar itu på allvar med tvångsarbete och andra former av utnyttjanden av framförallt migranter inom lantbruket. Italiens jordbrukssektor har länge varit känd som högriskbransch för arbetskraftstraffcking, enligt Global Slavery Index som citeras av Food Navigator, och FN kritiserar nu Italien för att inte göra tillräckligt mot problemen.

Linas satsar på kockstjärnor

Linas Matkasse tar hjälp av flera kockstjärnor för att skapa nya recept. Först ut blir Frida Ronge (bilden), till vardags gastronomisk ledare på stjärnkrogen TAK i Stockholm, som ska lära Linas kunder laga japanskt. Vilka övriga kockar det blir som gästspelar har inte avslöjats.

Återvunna kaksmulor i Triumfglass

Triumf Glass lanserar nya smaken Cookies & Cream, som innehåller återvunna kaksmulor från bageriföretaget Switsbake.
"I produktionen hos Switsbake bildas kross från kakor som blir över och slängs; detta var något vi såg en lösning på och idén till vår 'svinn-goda' glass var född", förklarar företaget.

Lohilo föll efter finanschefsavhopp

Lohilo föll med 7,56 procent på måndagen till 16:54 SEK efter att man på fredagen efter börsens stängning meddelat att Mats Vikström, som har varit finanschef på företaget sedan den 1 maj, lämnar sitt jobb. Ice Fish Farm föll med 5,34 procent till 44:30 NOK, Opticept föll med 4,66 procent till 65:50 SEK, och Carlsberg A föll med 4,18 procent ill 1 145:00 DKK.
Scandi Standard steg med 2,72 procent till 45:30 SEK, medan Kopparbergs steg med 2,09 procent till 166:00 SEK, och Norcod steg med 1,87 procent till 119:60 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,30 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,30 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,44 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,49 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,11 procent.

Gomidda: Gröt-VM

Så kan vi rapportera att World Porridge Making Championship, eller Gröt-VM som det lite mer prosaiskt blir på svenska, har avgjorts i skotska Carrbridge. Eller, snarare, med utgångspunkt därifrån och i övrigt online, på grund av pandemin, men den skotska basen är hemskt viktigt för skottarna själva som ser sig som havregrynsgrötens vagga, om ni kan tänka er havregrynsgröt i en vagga, men nu kom vi visst ifrån ämnet.
Desto plågsammare för grötmyndiga skottar blev det då att vin(n)aren blev den nederländska matbloggerskan Miriam Groot (bilden), som tilldelades förstapriset – den gyllene träsleven – med ett grötrecept som bland annat innehåller svamp, vitt vin, grönsaksbuljong, citronskal, peppar, samt risbollar som rullas i brödsmulor och friteras, rapporterar Daily Mirror.
Bland de övriga toppkandidaterna fans två amerikaner, två australiensare, en tysk, två engelsmän, och blott en (1) skotte.
Men var var svenskarna? Skärpning!
MailPoet