foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/10, 2021

Absolut-oro efter ansiktslyftning

Ska Absolut Vodka sluta använda svenskt vete? Den oron sprider sig i alla fall nu bland lantbrukare i Skåne, efter att Absolut presenterat en ansiktslyftning av sin flaska, där man tagit bort upplysningen att spriten tillverkas "på spannmål odlad på södra Sveriges fält" (se bilden).
Därmed öppnar företaget upp för att köpa spannmål från andra håll, misstänker skånska odlare – som säljer 10-15 procent av sina skördar varje år till spritjätten – och som hört av sig till Dagens Industri. Men Absoluts Thomas Olsson, som är den som sköter kontakten med odlarna, avvisar farhågorna.
"Svenskheten är en del av vår själ och en viktig orsak till våra framgångar. Krasst ekonomiskt så skulle vi heller inte kunna producera mer effektivt på något annat vete än den svenska eftersom vår produktion är anpassad för vetetyperna här", säger han till Sydsvenskan.

Svenska Grönsaksmästare får skadestånd av SJV

Jordbruksverket krävde tillbaka stöd från och utfärdade sanktion mot Svenska Grönsaksmästare om sammanlagt 1,5 miljoner SEK. Men myndighetens handläggare kände till förutsättningarna innan stödet betalades ut, visade det sig när Svenska Grönsaksmästare överklagade till Förvaltningsrätten, som undanröjde bestraffningen. Nu har Justitiekanslern, JK, beviljat Svenska Grönsaksmästare 300 000 SEK i skadestånd för att man tvingats driva processen, rapporterar ATL.
Tvisten handlade ursprungligen om maskiner som Svenska Grönsaksmästare köpt in och fått stöd för.

Arla öppnar innovationscenter i Danmark

Arla Foods Ingredients öppnar ett nytt innovationscenter i danska Nr. Vium, där man ska fokusera på ingredienser från mjölk och vassle. 100 forskare och ingenjörer får samsas om 9 000 kvadratmeter, som hamnar granne med Arla Foods Ingredients främsta produktionsanläggning Danmark Protein.
Kostnaden för det nya centret har inte meddelats.

Candyking storsatsar med SF

Candyking rullar ut en ny stor satsning inför Halloween i samarbete med SF Anytime i Sverige,, Danmark och Norge. Bland annat blir det en "spökjakt", där den som tar en bild på SF Anytimes och Candy Kings "skräcktåg" i Stockholm kan vinna en hel biosalong för sig själv och sina närmaste, skriver Resumé.

Alla Garants mejeriprodukter är svenska

Alla mejeriprodukter i Axfoods egenvarumärkesserie Garant får nu bära Från Sverige-märkningen. Företaget har arbetat i fem år med att nå målet att all mjölkråvara ska vara svensk, och nu har man uppnått detta.

Bollnäsfil blir A-fil

Kavli lanserar sin Bollnäsfil i en A-filvariant. Med acidophilusbakteriens hjälp ska denna nu hjälpa Bollnäsfilen att sticka ut, är det tänkt.

Probi till väders

Probi steg med 10,74 procent på fredagen, före bland andra Oatly som steg med 4,28 procent till 15:36 SEK, Ice Fish Farm som steg med 4,00 procent till 46:80 NOK, Salmon Evolution som steg med 3,03 procent till 7:81 NOK, och Sjöstrand Coffee som steg med 2,96 procent till 2:78 SEK.
Veg of Lund föll med 4,95 procent till 36:50 SEK, medan Opticept föll med 3,78 procent till 68:70 SK, Dalsspira föll med 3,43 procent till 1:97 SEK, Lerøy Seafood föll med 2,84 procent till 72:50 NOK, och Fuud föll med 2,45 procent till 1:12 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,78 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,08 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,53 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,08 procent.

Gomidda: Det var då katten till fisk

Lyckas man dra upp en firre som kan kvalificera sig för rekord, kan det vara idé om ens aptit inte överstiger fångsten. Det fick 25-årige Ben Tomkunas i Coventry i amerikanska Connecticut erfara, efter att stolt ha kunnat posera på bild med en kattfisk som armarna i sedvanlig ordning inte räckte till för att måtta upp, och som sannolikt skulle ha utgjort delstatsrekord. Men när myndigheterna officiellt skulle gilla och stadfästa rekordet visade det sig att fisken helt enkelt var uppäten, och utan den äkta varan, inget rekord.
"Det är så pinsamt", säger stackars Ben Tomkunas till tidningen Journal Inquirer, och inte blir det bättre av att det inte ens var han själv som fick avnjuta den, utan hans farfar.
Nå, det var åtminstone inte katten som knaprade i sig kattfisken. En får va gla för de lella.

MailPoet