foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/10, 2021

Nestlé hakar på konstgjorda mattrenden

Nestlé ger sig nu in i konkurrensen om kunder som söker växtbaserade livsmedel som ersättning för animaliska. Företaget har lanserat växtbaserade räkor, kallade "vrimp", tillverkade av sjögräs, ärtor och kallaväxtrötter, samt växtbaserat flytande ägg, kallat "vEGGe", gjort på sojaprotein.
"Över tid kommer det att finnas tillfällen att i princip erbjuda en växtbaserad version av varje djurprotein som finns. Jag känner att vi är inne på något som utgör en större trend", säger Nestlés vd Mark Schneider enligt Financial Times.

Vegokyckling från Impossible på Burger King

Burger King i USA lanserar växtbaserade chicken nuggets från företaget Impossible Foods, rapporterar CNBC. Efterfrågan på växtbaserade alternativ har ökat stadigt, men just kyckling har hittills varit svår att hitta ersättning för. Nu testas Impossible Foods variant i Miami, Boston, och Des Moines.

Stor oro i butikerna under pandemin

Nästan 80 procent av de anställda inom dagligvaruhandeln har upplevt stark oro för smitta familj eller närstånde i riskgrupp för att de arbetat i butik under covid-19. Det visar en undersökning som Handelsanställdas förbund har gjort. Nästan lika många, 78 procent, har varit mycket oroliga för att de skulle ta med sig smittan hem till familj eller närstående som inte var i riskgrupp, medan 57 procent har varit mycket oroliga för att smittas och 44 procent för att själva bli allvarligt sjuka. För anställda inom sällanköpshandeln är siffrorna ännu högre.
Kunder som inte håller avstånd, har en nonchalant attityd, eller visar på covidsymptom har oroat mest, tillsammans med trängsel i butikerna, medan en dryg tredjedel tycker att butikens egna åtgärder och rutiner varit otillräckliga. Hälften av personalen i dagligvaruhandeln har dock känt stark stress av till exempel ökad arbetsbelastning på grund av att färre jobbat eller på grund av att det kommit fler kunder.
"Det är tydligt att pandemin varit en stor påfrestning för butiksanställda. Många har upplevt stark stress och fått dålig återhämtning. Det har också uppstått nya situationer där kunder betett sig hotfullt och aggressivt när anställda bett dem följa regler och restriktioner", säger Thea Holmlund, utredare på Handels, som gjort undersökningen, till Handelsnytt. 

Hellofresh tar itu med matsvinnet

Matkasseföretaget Hellofresh har utbildat personalen i hur man ska ta hand om utgången men ätbar mat efter att företaget i början av sommaren fått hård kritik för att man kastade ätbar mat och dessutom slarvade met sopsorteringen. Helsingborgs Dagblad avslöjade då hur allt  från färska grönsaker till konserver hamnat i sopcontainrar, och nu har företaget gjort flera förändringar.
"Vi har utbildat personalen och tagit fram ett nytt introduktionsmaterial för nyanställda. Vi har också förenklat för källsortering i produktionen", säger platschefen Marcus Jones till tidningen.
Dessutom har företaget kontaktat flera välgörenhetsorganisationer som kan ta emot livsmedel som annars skulle ha kasserats. Företaget tittar också på om det som inte kan ätas av människor kan bli till djurmat.

Uppåt för Pepsi

Pepsico ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 3,05 miljarder USD (2,83) efter att omsättningen ökat till 20,19 miljarder USD (18,09).

Ännu ett vin från Måns Zelmerlöw

Sångaren och programledaren Måns Zelmerlöw lanserar ett tredje vin under eget namn, "MZ Barrik". Det är ett rött vin från Katalonien i norra Spanien gjort på druvan garnacha.

Superhjälteglass från Sia

Sia Glass lanserar en serie glasspinnar med superhjältetema. Serien riktar sig till barn, och smaken har följaktligen tagits fram tillsammans med en barnpanel.
"Alla barn har sin egen superkraft, det vill vi förmedla med Superhjälte", säger Dan Bengtsson, marknadschef för Sia Glass.

Humble steg

Humble Group steg med 5,71 procent till 25:90 SEK på torsdagen, före bland andra Lohilo som steg med 3,97 procent till 17:80 SEK, Scandinavian Tobacco som steg med 3,67 procent till 129:80 DKK, Grieg Seafood som steg med 3,52 procent till 86:70 NOK, och Kesko A som steg med 3,23 procent till 27:15 EUR.
Veg of Lund föll samtidigt med 4,29 procent till 37:90 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 3,91 procent till 2:70 SEK, och LMK Group föll med 2,47 procent till 51:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,69 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,51 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,38 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,55 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,19 procent. 

Gomidda: Snus är... strunt?

"Snus är snus och strunt är strunt, om än i gyllne dosor" lyder ju ett gammalt och möjligen bortglömt talesätt. Men i England har de båda visat sig vara samma sak – i den omhuldade ligafotbollen.
"Det är så beroendeframkallande att det tar över deras tankar. Det blir farligt", säger Sunderlands tränare Lee Johnson till Talksport Radio.
Snusmissbruket har gripit omkring sig så till den grad bland spelarna i landet att kanske en tredjedel till hälften av dem nu är fast uti detta gissel, trots att snus är förbjudet att sälja (men inte inneha eller använda) i Storbritannien.
"Jag har haft spelare som är så beroende att när de ligger på sjukhus för något annat så ber de doktorer och sköterskor att ge dem snus. Annars säger de att de kliver upp ur sängen och fixar det själva", rasar Lee Johnson.
Med andra ord är det nu hög tid för en engelsk utgåva av söndagsskoletidningen Barnens Vän, med förhärdade fotbollsspelare som målgrupp, där tobakens och dryckenskapens fördärv noggrant varnas för. Även sådana laster som alltså – med tanke på de sedvanliga spelarlönerna – sannolikt serveras i just gyllne dosor.

MailPoet