foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/03, 2020

70-procentig minskning för restaurangerna

Omsättningen i restaurangbranschen har nu rasat med 70 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det visar de senaste siffrorna från Caspeco, som lanserar affärssystem till besöksnäringen, och som dagligen redovisar data från omkring 600 olika restauranger och liknande verksamheter runtom i landet med en genomsnittlig årlig omsättning om 18 miljoner SEK. Så sent som bara för en vecka sedan var nedgången "bara" drygt 50 procent.

Stopp för barhäng

Det blir bara tillåtet bed bordsservering eller avhämtning på svenska restauranger enligt nya föreskrifter mot coronkrisen från regeringen. Samtidigt måste restaurangägarna glesa ut mellan borden och generellt se till att trängsel undviks.

​Livsmedelsakademin startar personalpool

Livsmedelsakademin ska starta en personalpool i samarbete med Region Skåne för att hjälpa livsmedelsindustrin att säkra tillgången på arbetskraft under coronakrisen. Till denna bjuder man in "kompetent personal från andra industrier" som skulle kunna gå in och jobba med livsmedelsförsörjningen efter en "digital, skräddarsydd utbildning". Samtidigt jobbar man på att utveckla just en sådan typ av utbildning.
"Behoven ser naturligtvis lite olika ut från företag till företag, men det handlar bland annat om att hitta personer med grundläggande kunskaper i industriprocesser, distribution och logistik", säger akademins vd Lotta Törner.

Lidl anställer varslad hotellpersonal

Lidl Sverige och Nordic Choice Hotels har kommit överens om att personal som varslas hos det föregående företaget kan få jobb på det senare.
"Vi befinner oss i en extrem situation och måste göra allt vi kan för att säkra upp en trygg tillgång på mat så kunderna kan hitta det som behövs för att vardagen ska fungera. Det är också otroligt viktigt för hela samhället att se till att de människor som är friska har ett jobb att gå till. Det innebär att vi får tänka nytt och se till de möjligheter som uppstår", säger Helena Erlingsjö, personalchef på Lidl Sverige.

Krav på EU-hjälp mot coronakrisen

Livsmedelsfederationen Food Drink Europe kräver nu att EU vidtar akuta åtgärder för att lätta på trycket för livsmedelsförsörjningen under coronakrisen. Organisationen kräver insatser mot arbetskraftsbrist, att hela livsmedelskedjan ska få status som samhällsviktig, att transporterna inte ska stoppas vid gränserna, att företagen ska få mera stöd samt förenkla för handel med de viktigaste länderna utanför EU.

Gränsbutiker försöker kringgå stoppet för norrmän

Flera svenska gränsbutiker har börjat erbjuda hemleverans av varor till de norrmän som just nu inte kan komma över gränsen och handla på grund av coronakrisen. Nu sätter norska polisen dock ner foten och varnar för att även ett svenskt varubud som kommer till Norge kommer att få tillbringa 14 dagar i karantän innan hen får resa hem till Sverige igen, rapporterar NTB. Sedan tidigare sätts ju norrmän som varit över gränsen till Sverige i 14 dagars karantän vid återkomsten.

Probi startar joint venture med Viva5

Probi ska starta ett joint venture med amerikanska Viva5 för probiotika. På så sätt vill Probi kunna få ut sina produkter i världen bättre, med undantag av USA som avtalet inte omfattar. Probi äger 49 procent av det nya bolaget men har rätt att köpa hela bolaget senare.

Lakritsfabriken på alla Espresso House

Lakritsfabrikens mjuklakrits ska börja säljas på alla Espresso Houses caféer i Sverige. Den kommer att finnas vid kassan som en extra produkt.

Delvis återhämtning på börserna

De mycket stora svängningarna på börserna fortsatte på tisdagen, som kännetecknades av en delvis återhämtning från raset igår. Veg of Lund steg med 11,89 procent till 4:80 SEK, före Eatgood som steg med 9,05 procent till 2:17 SEK, Kesko B som steg med 8,38 procent till 45:29 EUR, Agromino som steg med 7,89 procent till 12:30 SEK, Kopparbergs som steg med 7,61 procent till 99:00 SEK, Austevoll som steg med 6,69 procent till 76:50 NOK, och Kesko B som steg med 5,74 procent till 44:20 EUR.
Simris Alg föll samtidigt med 7,23 procent till 1:09 SEK, före Sjöstrand Coffee som föll med 6,98 procent till 0:40 SEK, Mackmyra som föll med 4,43 procent till 6:90 SEK, Ica Gruppen som föll med 3,18 procent till 401:80 SEK, och Novozymes som föll med 3,05 procent till 286:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 6,32 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 6,13 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,17 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 5,61 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,44 procent.

Gomidda: Hundgöra 2.0

Medan ni efter gårdagens notering under denna rubrik hjälper era skrivkunniga hundar att ansöka om jobbet som bloggare för en hundmatsfabrik, morrar vi lite över den hundägare i 40-årsåldern i Dalarna som lyckades bjuda sin hund på kaffe med grädde och amfetamin.
Denna dekokt var visserligen ämnad för honom själv, men nu är det ju som så att håller man på och tramsar med droger och annat larv, händer det ju att man vaknar utan att riktigt ha koll på vad som tilldragit sig haver de senaste timmarna eller så. Vilket var ungefär det tillstånd i vilket mannen upptäckte att hunden betedde sig konstigt, insåg sambandet med sin tomma kaffekopp, och kastade sig iväg med jycken till Falu djursjukhus. Men för att ytterligare försäkra sig om en plats i rättssalen lyckades han både smita från taxinotan, hota sjukhuspersonalen samt klippa till en av poliserna som tillkallats för att gripa honom, rapporterar SVT Dalarna.
Nu har svinpälsen ifråga dömts till två månaders fängelse samt skadestånd för diverse brott. Det är ju så man hoppas att den stackars hunden finge sig en helt egen årsförbrukning av hundmat som kompensation. Utan att behöva blogga om saken.