foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/10, 2021

Lantmännen: Maten blir dyrare

Svenska livsmedel kommer att bli dyrare som följd av den minskade spannmålsskörden i år. Det säger Lantmännens vd Per Olof Nyman till tidningen ATL.
"Det är en effekt som kommer av det här läget. Maten blir dyrare. Det är helt uppenbart. På till exempel bröd så är det ganska stor prispåverkan. Det finns ingen annan väg framåt när de internationella spannmålspriserna gått upp så mycket", säger han.

Bättre för Lantmännen

Lantmännen ökade sin vinst före skatt för perioden maj-augusti till 878 miljoner SEK (873), medan omsättningen steg till 15,67 miljoner SEK (14,78).
För livsmedelsdivisionen steg rörelseresultatet till 590 miljoner SEK (504), något som sätts i samband med att efterfrågan börjar öka igen i flera länder. Dock är försäljningen inom foodservice fortfarande lägre än innan pandemin.

Dieselkrisen slår mot lantbruket

Med dieselpriser som nu gått över 19 kronor litern har läget blivit besvärligt för många lantbrukare.
"Det blir en extra kostnad på ungefär 500 000 kronor om året i ren bränsleförbrukning jämfört med förra året", säger köttbonden Oscar Palm i småländska Reftele till P4 Jönköping.
På onsdagen steg det rekommenderade dieselpriset på bemannade stationer med 0:30 SEK till 19:12 SEK, efter att ha gåt över 18 SEK för bara några veckor sedan, och världsmarknadpriserna på olja fortsätter uppåt.
För lantbrukarna är det nu bara att hoppas på att livsmedelspriserna stiger, så att de kan få kompensation för de ökade kostnaderna; annars försämras lönsamheten, berättar Oscar Palm.

Blanka tobakspaket hade ingen effekt i Norge

Cigarrett- och snuspaket utan företagslogo, med stora varningstexter, och i förekommande fall avskräckande bilder på innehållets skadeverkningar har minskat rökandet i Norge – med mellan 0 och 0,5 procentenheter. Det visar en ny undersökning från det norska folkhälsoinstitutet FHI, rapporterar NTB. För snus finns det till och med misstankar om att de blanka förpackningarna i militärgrönt till och med kan öka användningen bland män, men det har man ännu inte kunnat bevisa.

McDonald's ska ned på noll

McDonald's ska nå netto noll utsläpp av klimatgaser senast 2050. De gäller både företagets egna utsläpp och dem från leverantörskedjan, skriver företaget. I samband med det skärmer man även målen inför 2030.

Platt för Probi

Probi föll med 8,76 procent på onsdagen, före Oatly som föll med 3,74 procent till 13:12 USD, Simris Alg som föll med 2,70 procent till 0:90 SEK, och Fuud som föll med 2,12 procent till 1:10 SEK.
Lohilo steg samtidigt med 2,64 procent till 17:12 SEK, medan Opticept steg med 2,58 procent till 71:60 SEK och Royal Unibrew steg med 2,22 procent till 792:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,50 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,15 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,64 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,70 procent. 

Gomidda: Så mycket bör en dansk dricka

Vi som bland misstänker – särskilt när vi hör dem tala – att våra danska vänner föds med några promille alkohol i blodet, får vatten på den berömda kvarnen vid meddelandet om att Sundhedsstyrelsen nu förbereder nya riktlinjer för hur mycket en dansk bör dricka per vecka. Maximalt, alltså.
Hittills lyder rekommendationen på 21 så kallade genstande i veckan, där en sådan motsvarar 15 ml ren alkohol, eller en flaska typisk dansk pilsner. Tre öl om dagen är alltså max – för män; kvinnorna får nöja sig med 14.
Men nu konstaterar myndigheten att man blir sjuk om man dricker så mycket: nästan 20 procent av den vuxna danska befolkningen dricker dessutom mer än så, rapporterar Ritzau.
Därför är nya riktlinjer av nöden. Men när de ska införas är ännu en öppen fråga. Sådana revolutionerande ingrepp i de danska umgängesvanorna gör man förstås klokt i att skynda långsamt med.

MailPoet