foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/10, 2021

"Historisk" klimatanpassning av danska jordbruket

Jordbruket i Danmark ska ha minskat sina årliga utsläpp med upp till två tredjedelar till 2030, jämfört med 1990. Det har en bred majoritet i danska Folketinget nu enats om. Det ska ske bland annat genom 675 miljoner DKK i satsningar på växtbaserade livsmedel under perioden, och 3,8 miljarder DKK i avsättningar till den "gröna omställningen" av lantbruket.
Dansk Vegetarisk Forening kallar avtalet "historiskt" och ser framför sig hur Danmark kan bli föregångsland inom växtbaserade livsmedel, men andra röster har varit kritiska för att avtalet inte går ännu längre.

Sämsta ekoförsäljningen på sju år

Försäljningen av ekologiska livsmedel föll till sju procent av all livsmedelsförsäljning i landet under första halvåret i år. Om nivån håller i sig för helåret blir det den lägsta nivån sedan 2014, visar siffror från Ekologiska Lantbrukarna.
Till viss del kan man se en effekt av hamstringen tidigare under pandemin, men på lång sikt har ekologiska livsmedel i princip tappat marknadsandelar stadigt sedan 2016, då toppen om åta procent nåddes.

Kronfågel: Färre fåglar ska ge färre problem

Efter de många skandalerna med djurplågeri på Kronfågel har nu ägarbolaget Scandi Standard beslutat att minska på intaget av kycklingar med uppemot en tiondel från och med denna månad. Det är ett av de sätt på vilka företaget ska komma tillrätta med problemen. Fler detaljer om hur detta ska ske kommer att presenteras i samband med nästa kvartalsrapport den 12 november, meddelar företaget.

DC: Allt blir dyrare

Råvaru-, frakt- och energikostnaderna kommer att öka med en halv miljard DKK det närmaste året, meddelar Danish Crown. Företaget räknar med att höja sina priser i motsvarande grad.
"Våra säljares uppgift är därför att ha en dialog med kunderna och säkra att det vi måste räkna med av prisstegringar i slutändan betalas ute hos konsumenterna", säger Danish Crowns koncernfinansdirektör till Berlingske.

Bästa fyra månaderna för Tine någonsin

Norska mejeridominanten Tine ökade sin rörelsevinst för perioden maj-augusti i år till 898 miljoner NOK (821), den bästa siffran för andra tertialet någonsin. Vinsten före skatt blev 872 miljoner NOK (830), medan omsättningen steg till 8,32 miljarder NOK (8,14). Siffrorna hade dessutom pressats ned av pandemin, enligt företaget.

Norsk sjömat bara ökar och ökar

Norsk export av sjömat har hittills i år ökat med tio procent jämfört med samma period förra året. Det visar siffror från Norges Sjømatråd, rapporterar NTB. Hittills i år har landet exporterat sjömat för 84,7 miljarder NOK, varav 31 miljarder bara under tredje kvartalet.

Diageo storinvesterar i tequila

Alkoholgiganten Diageo planerar att investera en halv miljard USD i egen tillverkning av tequila i Mexico, rapporterar Foodbev. Den kategorin har skjutit i höjden med 79 procent hittills i år för företaget, och är nu uppe i åtta procent av dess samlade omsättning, framförallt efter framgångar i Nordamerika.
Den nya anläggningen som ska stå för tillverkningen ska börja byggas senare i år, och erbjuda 1 000 nya jobb.

Impossible satsar på helmuskelköttalternativ

Efter att ha lanserat en helt växtbaserad "köttfärs" planerar nu företaget Impossible Foods att ta fram en växtbaserad produkt som ska likna helmuskelkött. Framförallt vill man sikta på Asien i allmänhet och Kina i synnerhet, rapporterar Bloomberg.

Fortsatt nedåt för Scandi

Scandi Standard fortsatte nedåt på tisdagen, med 5,88 procent till 44:80 SEK, bland annat efter negativa reaktioner från analytiker efter gårdagens vinstvarning.
"Kredibiliteten hos bolaget är fortsatt låg och det kommer ta längre tid för nya management att vända bolaget än tidigare estimerat", skriver till exempel Danske Bank i ett morgonbrev, medan Kepler Cheuvreux skriver att "det verkar vara mycket svårt för företaget att föra över de högre kostnaderna till detaljhandeln", rapporterar nyhetsbyrån Direkt.
Probi föll med 3,59 procent till 322:50 SEK, medan Mackmyra föll med 2,31 procent till 7:60 SEK.
Humble Group steg samtidigt med 6,06 procent till 24:45 SEK, medan Harboes Bryggeri steg med 5,50 procent till 99:80 DKK, Andfjord Salmon steg med 4,93 procent till 42:60 NOK, och Ice Fish Farm steg med 4,88 procent till 45:10 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,92 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,79 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,99 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,51 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,15 procent. 

Gomidda: Det finns hopp

Mitt ibland alla negativa nyheter här i världen så kanske det kan vara på plats med lite hopp. Det kommer – stilenligt – från Solkatten i Lerum, där Hemköpsbutiken fick uppleva en botgöringsvandring av oväntat slag.
Det hela började med att man tog en snattare på bar gärning, skriver Lerums Tidning. Det var en ung person som uppenbarligen var en av flera, och som därför skickades hem med förmaningen att meddela alla som snattat att de nu minsann fick pallra sig till butiken och betala för sig, eller se fram emot rättsliga följder.
Och det tog skruv.
"Det bara vällde in ungdomar i alla möjliga åldrar", säger ägaren Fredrik Lindqvist till tidningen.
"Vi trodde att det kanske skulle komma högst 10-20 personer. Det kom mellan 100 och 200 personer. Det hade vi aldrig kunnat drömma om", säger han, och beskriver det enligt tidningen som att "butiksgolvet plötsligt blev stimmigt av ungdomar".
"De gick runt och hjälpte varandra, påminde varandra om vad de tagit. För en del blev det tydligt först då hur mycket de hade tagit för totalt", berättar Fredrik Lindqvist.
De botfärdiga ungdomarna "är supervälkomna tillbaka. Det är inga 'hard feelings". De kan absolut gå rakryggade med vetskapen om at de har gjort rätt för sig", förklarar han.

MailPoet