foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/10, 2021

Scandi Standard vinstvarnar

Skandalerna på Kronfågel tillsammans med ökade insatsvarupriser och hårdnande konkurrens på exportmarknaden kommer att sänka Scandi Standards vinst för helåret, meddelar företaget. Särskilt insatsvarupriserna kommer att fortsätta att ställa till det, enligt tillförordnade vd:n Otto Drakenberg, som nu ser framför sig ett rörelseresultat om 30 miljoner SEK.

Handels rasar mot karensdag

"Galet. Våra medlemmar kan inte jobba hemma", säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer, efter beskedet om att karensavdraget vid sjukdom återinförs. Handels och flera andra fackförbund har försökt förmå regeringen att helt ta bort karensdagen även efter pandemin, med hänvisning bland annat till att den slår mot dem som inte kan arbeta hemifrån vid sjukdomssymptom, samtidigt som Folkhälsomyndigheten fortfarande rekommenderar att man stannar hemma vid minsta symptom.
"Ska jag följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och straffas ekonomiskt, eller ska jag gå till jobbet ändå? Det är en rättvisefråga. Våra medlemmar kan inte jobba hemma om de känner sig snuviga", säger Linda Palmetzhofer till Handelsnytt.

Kommentar: Lycka till, Glada Bonden

Det krävs bara en hastig anblick på de produkter och förpackningar som det nystartade mejeriet Glada Bonden tänker lansera, för att man ska känna ett styng av oro.

Det nystartade mejeriet har tagit fram en produktdesign, och dessutom valt produktnamn, som ligger ganska nära Arlas varumärke. Är det ens möjligt att använda ordet "Boxholms" på förpackningen, utan att riskera att anklagas för renommésnyltning? Att kalla det "Äkta Boxholms" är dessutom att kasta lite extra bensin på brasan. Det är svårt att föreställa sig att den internationella mejerigigantens jurister kommer att se mellan fingrarna med detta.

Jag är den förste att önska Glada Bonden lycka till. Det behövs verkligen konkurrens på den svenska mejerimarknaden, och lokala initiativ. Men om de östgötska entreprenörerna vill lyssna på ett gott råd från en luttrad livsmedelsjournalist: gå tillbaka till ritbordet direkt. Gör något eget – det kommer ni att vinna på i längden.
Stellan Löfving, chefredaktör

Lejonet & Björnen gör whiskeyglass med Mackmyra

Lejonet & Björnen lanserar en whiskeyglass med ingrediens från svenska Mackmyra. Det sker efter att man fått oväntade framgångar med sin Gin & Tonicglass tidigare i år.

Lång rad nyheter från Garant

Axfood lanserar en lång rad olika nya livsmedel under egenvarumärket Garant. De spänner från pizzadeg och risotto till granola, nötter och micropopcorn.

Prebiotic Fiber från God Morgon

Eckes Granini lanserar nya God Morgon Prebiotic Fiber, en juice som innehåller prebiotiskt fiber samt vitamin C.

Match: Lägg prillan i papperskorgen

"Lägg prillan i papperskorgen!" Det är temat för Swedish Matchs nya kampanj i samarbete med Håll Sverige Rent.
Nära hälften av svenska snusare slänger sin snusprilla på marken eller i toan efter att ha använt den, enligt en undersökning från Novus på uppdrag av Swedish Match och Håll Sverige Rent, och nu vill man uppmärksamma snusarna på problemet.

Scandi Standard rasade efter vinstvarning

Scandi Standard rasade med 8,81 procent till 48:15 SEK, den lägsta nivån på flera år, efter måndagens vinstvarning. Sjöstrand Coffee föll med 4,47 procent till 2:78 SEK, Veg of Lund föll med 4,62 procent till 39:20 SEK, Fuud föll med 3,75 procent till 1:13 SEK, och Probi föll med 3,43 procent till 338:60 SEK.
Lohilo steg med 6,00 procent till 16:60 SEK, Opticept steg med 5,65 procent till 69:20 SEK, Agtira steg med 3,26 procent till 9:50 SEK, och Kopparbergs steg med 2,73 procent till 165:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,33 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,64 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,29 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,32 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,11 procent. 

Gomidda: Låååånga ledningar

Det må gå trögt i hjärnkontoret även på oss, men tänk att det skulle ta tio år innan poletten trillade ned eller hur man nu ska säga. För det krävdes en morgonsömnig frukosthandlartur till affären innan det slog oss vad som egentligen är knas med Larsa Foods yoghurtdryck, som funnits på marknaden sedan 2010.
Eller så är det kanske den ständigt tilltagande högerextremismen under det decenniet som vid en snabb blick fick oss att tänka att det på förpackningen inte alls stod ett oskyldigt namn på en mejerivara, utan det engelskspråkiga namnet på den folkgrupp som våra vanligaste mentala kalhyggen med stelopererade högerarmar håller för högststående på detta jordklot, ett ord som vi kanske inte ska återge här så att dagens Foodwire inte hamnar i något filter för oönskad e-post. Men det visade sig att andra och tredje bokstaven inte alls var omkastade, och tur var väl det.
Men det kanske kan finnas skäl ändå att komma på ett nytt namn?
MailPoet