foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/10, 2021

Lohilo sparkar vd

Lohilo Foods sparkar vd Tyrone Andersson, som bara varit på posten sedan februari i år, med omedelbar verkan. Istället tar grundaren och tidigare vd Richard Hertvig över.
"Det har visat sig ganska snart att vi inte är överens om de långsiktiga strategiska målen och hur vi tar oss dit och det är därför vi gör den här förändringen", säger Lohilos styrelseordförande Hans Jacobsson till nyhetsbyrån Direkt.
Tyrone Andersson har erbjudits en annan post, men inte lämnat besked.

Nytt steg för Lohilo i Kina

Lohilo har tecknat samarbetsavtal för marknadsföring, distribution och försäljning i Kina via digitala plattformen Taobao. Därmed kan Lohilos glass, drycker och snacks börja lanseras i de östra delarna kring Shanghai under första halvåret nästa år. Företaget räknar med att sälja för mellan 12 och 17 miljoner SEK under det första året.

Agtira får storavtal med Ica

Agtira, tidigare Peckas Naturodlingar, har fått en order om 38 miljoner SEK gällande en Agtira Complete-anläggning till Maxi Ica stormarknad Östersund. Avtalet förutsätter dock att anläggningen producerar som förväntat.

Arla: Hinner inte kolla nya Boxholmsosten

Arla Foods har ännu inte bestämt sig om man ska agera efter att dess Boxholmsost, som numera inte produceras i Boxholm, fått konkurrens av Glada Bondens ostserie Äkta Boxholm, som tillverkas i Arlas gamla anläggning på orten.
"Vi har faktiskt så fullt upp med våra egna lanseringar just nu att det inte har funnits utrymme att reflektera över det ännu", säger Arlas informationschef Erik Bratthall till ATL.
Däremot räknar man med att undersöka om varumärket är för likt Arlas eget.

Matpotatis går till stärkelse

Lyckeby tvingas nu ta till matpotatis för att göra stärkelse, efter att skörden av stärkelsepotatis minskat till tio procent under normalnivå, rapporterar ATL.
"Volymen är lite av en besvikelse för oss", säger Henrik Berggren, vd på Lyckeby Starch, till tidningen.
Orsaken till den lägre skörden är vädret i somras.

"Grönt" nytt vegomärke

Danska vegovarumärket "Grönt" lanserar nu sina produkter i Sverige. Fyra frysta färdigrätter blir det till en början, med start hos 7-Eleven, Pressbyrån och Convini.
Tasteful Foods ligger bakom varumärket, som lanserades i Danmark och Norge så sent som i våras.

Kinaboost för Lohilo

Lohilo Foods sköt i höjden direkt efter nyheten om utökad närvaro i Kina, och hade på eftermiddagen gått upp med 10,34 procent till 16:22 SEK. Meddelandet om vd-byte, som kom imorse, hade däremot snarast motsatt effekt, men det blev en mycket kortlivad dipp.
Agtira for iväg med över 37 procent efter nyheten om storordern i Jämtland, men hade på eftermiddagen stigit med mer modesta 8,01 procent mot gårdagens stängningskurs, till 8:90 SEK.
LMK Group steg med 4,32 procent till 55:50 SEK, medan Premium Snacks steg med 3,13 procent till 13:20 SEK.
Probi föll med 4,47 procent till 352:30 SEK, medan Oatly föll med 4,03 procent till 14:51 USD, Andfjord Salmon föll med 3,95 procent till 40:15 NOK, Dalsspira föll med 2,88 procent till 2:02 SEK, och Fuud föll med 2,50 procent till 1:17 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,36 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,14 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,28 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,10 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,54 procent. 

Gomidda: Nu går det snart i jul

Så nås vi av beskedet att julmusten som trots sitt namn inte säljs på apotek, och som enligt egen utsago står för 70 procent av marknaden, börjar säljas för säsongen på måndag.
Tja, är det danföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredanföredopparedan, så är det.

MailPoet