foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/09, 2021

Icas ordförande tar lätt på kritiken

Den sylvassa kritik som kommit från Icas handlare efter att Icahandlarnas Förbunds vd Fredrik Hägglund plötsligt fick gå biter inte på Ica Gruppens vd Claes-Göran Sylvén.
"Jag tycker inte att det är speciellt konstigt med olika synpunkter inom Ica. Sådana har det alltid funnits. Och så ska det vara. Jag skulle vara mer bekymrad om Ica-handlarna inte var engagerade utan bara var nöjda", säger han till tidningen Dagligvarunytt.
Claes-Göran Sylvén uppger att han inte vet mer än någon annan om varför Fredrik Hägglund fick gå, annat än att Icahandlarnas Förbund försäkrat honom om att ingen schism och inga oegentligheter ligger bakom.
"Vi ska inte vara så vattenkammade utan måste ha en öppen dialog. Jag blev Ica-handlare samma år som jag skulle fylla 25 och uppfattades nog som ganska rebellisk och skränig", säger Claes-Göran Sylvén.

Coca-Cola storsatsar med ny marknadsföring

"We Are One Coke Away From Each Other" är namnet på Coca-Colas nya storsatsning på marknadsföring. Förutom de sedvanliga kampanjerna ska den ikoniska logotypen förändras för att "symbolisera en varm kram", som företaget uttrycker det, eftersom kampanjen "vill visa på tron om att det som enar människor är större än vad som skiljer oss åt", heter det.
Bilden intill visar hur det ska se ut.

Sjöstrand ska ut i världen

Tyskland, Österrike, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Italien och Australien blir marknader som foodtechföretaget Sjöstrand Coffee nu får extra satsning på, när man tecknat avtal med företaget Aqipa. Det företaget beskrivs som "en stor europeisk distributör av hem/köksutrustning, Audio/AV och kommunikationsutrustning", och förhoppningen är att avtalet ska hjälpa Sjöstrand att nå en årlig försäljning om två miljoner EUR.

Köttet på lokal ska deklareras

Restaurang- och andra storkökskunder ska få information om varifrån köttet i maten kommer ifrån. Det är innebörden i nya regler som den svenska regeringen skickat till EU-kommissionen för godkännande. Informationen ska antingen ges skriftligen, eller muntligen om det är tydligt för kunderna att det går att få sådana upplysningar.
Besked från EU väntas framåt årsskiftet.

Fjärdedels minskning av spanska citroner

Spaniens skörd av citroner denna säsong väntas rasa med 23 procent jämfört med den föregående, till drygt en miljon ton. Kallt och vått väder ligger bakom, rapporterar Fruitnet.

Lättare med GMO-mat i UK

Storbritannien planerar att lätta på reglerna för forskning och utveckling av genmodifierade livsmedelsgrödor. Landets regering säger att man vill dra nytta av att man nu inte längre är med i EU, och därmed kan stifta egna regler.
Förslaget har varit ut på remiss och fått övervägande positivt mottagande, rapporterar Food Navigator, även om kritiska röster höjts.

Ras för Dalsspira

Dalsspira rasade med 15,32 procent på torsdagen till 2:10 SEK. Opticept föll med 3,34 procent till 63:70 SEK, medan Fuud föll med 3,24 procent till 1:20 SEK, Mowi föll med 3,01 procent till 222:10 NOK, Humble Group föll med 2,95 procent till 23:00 SEK, och Umida föll med 2.91 procent till 10:00 SEK.
Veg of Lund steg med 8,22 procent till 39:50 SEK, medan Andfjord Salmon steg med 7,18 procent till 41:80 NOK, Sjöstrand Coffee steg med 5,56 procent till 2:85 SEK, och Eatgood steg med 4,21 procent till 2:72 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,06 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,22 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,26 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,81 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,13 procent. 

Gomidda: Fejkonfejd

Det blev storm i en stekpanna när stormarknadskedjan Aldi nyligen lanserade vad man kallade för "vegansk bacon" i Storbritannien. Ty i landet som gjort egg and bacon breakfast till närmast nationalreligion, kan endast sådan bacon som kommer från äkta gris kallas bacon; kalla den nya produkten vad som helst men inte bacon, lyder klagomålen enligt Manchester Evening News. Och varför ska man envisas med att efterapa kött, om man inte vll äta kött?
Hur Aldi ställer sig till saken är oklart. Men vi kan inte låta bli att citera den anonyme kund som kastat sig in i debatten på asociala media med kommentaren:
"Jag avundas de människor vars största bekymmer i livet är vad Aldi kallar sin fejkbacon".

MailPoet