foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/09, 2021

Nu kommer insatsstyrkan för livsmedelsbranschen

Från och med första november kan det bli gryningsräder hos livsmedelsinköpare som missköter sg. Konkurrensverket har utsett en grupp om sex jurister och en ekonom, som ska se till att den nya UTP-lagen följs, skriver Dagens Nyheter.
Lagen kom till för att skydda livsmedelsföretagare mot dagligvarukedjor som försöker pressa priser och leveransvillkor intill det orimliga, och företag som fälls för brott mot den kan bestraffas med upp till en procent av omsättningen.
"Det är stor intresse för de här frågorna i hela livsmedelskedjan", säger Martin Bäckström, chef för den nya gruppen.
Flera kritiska röster har dock höjts mot hur Sverige tillämpar det EU-direktiv som den nya lagen bygger på.
"Sverige har överimplementerat direktivet, gått längre än vad som krävs", säger Icas vd Per Strömberg till tidningen, och pekar på att även stora livsmedelskoncerner skyddas av den nya lagen.

Glada Bonden utmanar om Boxholmsost

Efter att Arla tros stora protester flyttat tillverkningen av Boxholmsost från just Boxholm, lanserar Glada Bonden en egen Boxholmsost som tillverkas på orten. Den kommer i fyra olika varianter, alla under varumärket "Äkta Boxholms", som Glada Bonden hoppas inte ska kunna förväxlas med Arlas Boxholmsost.
"En boxholmsost utan Boxholm är ingen Äkta Boxholms ost", säger företaget.

Mångmiljonböter för Carlsberg

Carlsberg döms att betala 102 miljoner DKK i böter för att ha varit inblandat i en kartell i Indien, rapporterar Reuters. Carlsbergs Indienchef får dessutom böta omkring 150 000 DKK.
Samtidigt har Heinekenägda United Breweries fått böter på sex gånger det beloppet för inblandning i samma kartell, medan AB Inbev, som också var med i den, slipper böter eftersom det var de som anmälde saken till de indiska konkurrensmyndigheterna.
Carlsberg och United Breweries fick rabatt på sina böter med 20 respektive 40 procent för att de samarbetade med utredningen.

Klimatcertifierade ägg från Lantägg

Lantägg lanserar ägg som klimatcertifierats enligt Svenskt Sigills krav, något som Lantägg säger sig vara först med i Sverige. Enligt ägaren Dava Foods ska äggen ha ett hälften så stort klimatavtryck som de konventionella.

Ärtkebab från Oumph

Köttersättningsföretaget Oumph lanserar en ärtbaserad dönerkebab i Sverige, som man tidigare haft framgångar med i Storbritannien.

Rekyl för Opticept

Opticept vände till en ökning om 3,94 procent till 65:90 SEK på onsdagen, före bland andra Kopparbergs som steg med 3,63 procent till 165:80 SEK, Midsona A som steg med 3,33 procent till 62:00 SEK, och LMK Group som steg med 2,86 procent till 54:00 SEK.
Andfjord Salmon föll med 7,14 procent till 39:00 NOK, före bland andra Probi som föll med 5,57 procent till 373:00 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 3,57 procent till 2:70 SEK, Lohilo som föll med 3,22 procent till 15:02 SEK, och Dalsspira som föll med 3,13 procent till 2:48 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,07 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,59 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,65 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,64 procent.  

Gomidda: Pizzaälskarens dröm

Gillar man pizza i allmänhet och Pizza Hut i synnerhet kan man ansöka om att bli provsmakare åt kedjan i Storbritannien. Företaget där söker sin första Chief Crust Taster (CCT), som ska provsmaka och bedöma, testa nya ingredienser, känna av konsistensen – för vilket besvär den framgångsrike sökanden kan vänta sig en ersättning om 5 000 GBP.
Särskilda förkunskaper efterfrågas inte, men däremot måste man skriva en motivering på sin ansökan om varför man skall upphöjas till denna position.
Man skull kanske kunna tänka sig en bild på ett försvarligt utslag på badrumsvågen i kombination med dokumentation av, matorgier på sagda kedja, men något säger oss att detta kanske inte uppfyller kraven på lämpliga anställningsargument.

MailPoet