foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/03, 2020

Paradiset i konkurs

Den mycket omtalade matvarukedjan Paradiset har försatts i konkurs efter att coronakrisen slagit hårt mot den, rapporterar nyhetstjänsten Breakit. Kedjan hade finansieringen klar till 2021, när man räknade med att börja gå med vinst, men coronakrisen knäckte alltså bolaget. Ett 40-tal anställda berörs.
"Kombinationen av osäkerheten i bolagets affärsplan och att kapitalmarknaden kollapsat under senaste två veckorna har gjort det omöjligt att lösa situationen", säger grundaren Johannes Cullberg.
Företaget har gått med förlust mer eller mindre från start, men har ändå lockat till sig många små investerare via crowdfunding, och i somras fick man investmentbolaget Blue som storägare. Nu när konkursen ändå är ett faktum är det ännu oklart hur många som kommer att förlora pengar, och hur mycket. Johannes Cullberg tillhör dock själv förlorarna.
"Jag har blivit av med alla mina pengar och mer därtill, men det löser jag på något sätt", säger han.

Kommentar: Hur länge hade Paradiset överlevt?

Man skulle kunna hävda att dagligvarukedjan Paradiset blir första offret för den rådande viruspandemin. Det finns ingen anledning att ifrågasätta grundaren Johannes Cullbergs förklaring, när han säger att hans finansieringsplan kraschat på grund av den rådande frossan på finansmarknaderna. Men om Paradiset hade säkrat finansiering enligt planen, hur länge hade man då överlevt? Det får vi aldrig veta, men det är ganska troligt att den svenska marknaden är för liten för att bära ett nischkoncept av den typen. Det är också ganska troligt att just livsmedelsbranschen är en av de få som borde kunna klara Corona-krisen relativt oskadda.
Stellan Löfving, chefredaktör

Ansträngt läge för flera matvaror

Mejerivaror, konserver, flingor, müsli, gryn, pasta, ris, mos och inte minst "vänliga varor" för allergiker – det är några av de livsmedel som läget just nu är ansträngt för. Det visar en enkät som gjorts av Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) bland 106 av de viktigaste dagligvaruleverantörerna mellan 18-23 mars. Rent allmänt anses dock det övergripande läget vara bra för de närmaste veckorna, men med en redan stor sjukfrånvaro och ett mycket osäkert läge kan situationen ändras snabbt.
Hela undersökningen finns på https://www.dlf.se/wp-content/uploads/2020/03/dlf_varuforsorjning.pdf?utm_campaign=news&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev

Livsmedelssektorn klassad som samhällsviktig

Svensk livsmedelsindustri fick på fredagen status som samhällsviktig av regeringen, tillsammans med elva andra sektorer. Det innebär bland annat att staten tar ett särskilt ansvar för omsorgen om livsmedelsarbetarnas barn i händelse av att skolor och förskolor stänger, och är ett krav som Livsmedelsföretagen (LI) har drivit.
"Det är mycket välkommet att regeringen har tagit det här beslutet. Nu inväntar vi direktiv om hur detta kommer fungera i praktiken för de företag och medarbetare som är berörda", säger Patrik Strömer, näringslivsexpert på LI.
Just nu arbetar arbetar ansvariga myndigheter med att ta fram direktiv för hur beslutet ska tillämpas.
Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) välkomnar beslutet, men efterlyser fler insatser för jordbruket.
"Nu är det nödvändigt att lantbrukets personal ges förutsättningar att kunna gå till jobbet precis som vanligt. Mest tidskritiskt just nu, och som vi för en dialog med myndigheterna kring, är att säkra arbetskraftsförsörjningen. Det gäller främst för trädgårdsodlingen som behöver extra personal för att klara skörden av olika grönsaker, men också för att mjölk- och köttproduktionen ska kunna fungera", säger LRF:s vd Anna-Karin Hatt.

Nu kommer slaget mot lösgodiset

Cloetta drar tillbaka sitt förslag till aktieutdelningar efter att företagets försäljning av lösgodis drabbats hårt av coronakrisen. Ett av företagets lösviktskontrakt har hävts, säger företaget, utan att gå närmare in på vilken kund som sagt upp avtalet, och flera andra dagligvaruhandlare har vidtagit åtgärder för att minska trängseln kring lösgodiset.
Dessutom drabbas Cloetta av att andra försäljningsställen stängts, som biografer eller på resecentra. Företaget ska därför ställa om mot mer förpackade märkesvaror, eftersom efterfrågan på sådana ökat något.
Företaget tänker kalla till en extra bolagsstämma senare i år för att besluta om det ska bli någon aktieutdelning.

Brist på bärplockare i coronakrisens spår

Det finns risk att svenska bärodlare inte får tag på tillräckligt med arbetskraft under plockningssäsongen eftersom gränserna stängs för utländska gästarbetare. Samtidigt skriker frukt-, grönt- och bärodlare i Europa efter arbetskraft av samma skäl, vilket gör att konkurrensen blir hård.
"Tänk om man kunde plocka in människor som har arbetstillstånd i till exempel byggbranschen, om de inte behövs där, så att de kan arbeta i matproduktionen", säger Anders Johannesson, arbetsmarknadsexpert hos LRF, till Dagens Nyheter.
Det är ett av de förslag som LRF skickat till Näringsdepartementet för att lösa situationen. Ett annat är att de som blir permitterade i andra sektorer skulle kunna arbeta inom livsmedelsbranschen.
"Det kastas upp en hel del bollar för närvarande. Vi hoppas att det kommer ner några bollar också, säger han apropå floden av idéer och förhoppningen att några av dem ska leda till resultat", säger Anders Johannesson.

Hamstring stoppar Icas e-handel

Flera Icabutiker, främst i Stockholmsområdet, har fått stoppa sin e-handel efter att kunderna hamstrat så mycket, rapporterar nyhetstjänsten Ehandel. Trycket har ökat kraftigt på grund av coronakrisen, och butikerna har för närvarande väntetider på upp till tio dagar för upphämtning och två veckor för hemleverans.

Gateau säger upp 85 provanställda

Bagerikedjan Gateau säger upp 85 provanställda med anledning av coronakrisen.
"Situationen är allvarlig för verksamheten och läget förväntas fortsätta flera månader framöver", säger Johan Rosenblom, vd på ägarbolaget Fazer Retail.
Gateau har totalt 430 anställda i Sverige.

Ökad förlust för Bayn Europe

Bayn Europe ökade förlusten före skatt med omkring 50 procent till -15,20 miljoner SEK (-10,09), efter att intäkterna ökat till 7,17 miljoner SEK (5,02). För fjärde kvartalet steg förlusten till -4,80 miljoner SEK (-1,15) efter att intäkterna minskat till 1,48 miljoner SEK (1,61).

Hemköp hjälper kunderna att hitta

Hemköp lanserar en ny app på prov, med vars hjälp kunderna ska kunna hitta runt i sin butik, och dessutom betala dem direkt i mobilen. Den kommer att testas under våren på Hemköp Torsplan i Stockholm, och spridas till fler butiker om testet går bra.

Flera spritföretag hänger på om handsprit

Flera av de största alkoholtillverkarna i världen gör nu gemensam sak med The Absolut Company och destillerar alkohol som ska kunna användas för att tillverka handsprit. Altia, BrewDog och LVMH har redan satt igång, och får nu sällskap av Pernod Ricard i USA, Bacardi samt Amber Beverage Group i Lettland, rapporterar Just-drinks.

McDonald's slår igen i UK-Irland

McDonald's slår igen samtliga restauranger i Storbritannien och Irland från och med ikväll, på grund av coronakrisen. Sedan tidigare har kedjan i USA fattat ett liknande beslut.

Nytt storras på börserna

Måndagen innebar en ny rejäl djupdykning på börserna i coronakrisens spår. Veg of Lund förlorade mest, med minus 13,51 procent till 4:29 SEK, men var ingalunda ensamt om röda siffror. Cloetta rasade med 10,39 procent till 21:40 SEK efter nyheten om inställd aktieutdelning och problem med lösgodisförsäljningen, medan Optifreeze och Eatgood båda föll med 7,,01 procent till 17:90 respektiver 1:99 SEK. Simris Alg föll med 6,75 procent till 1:18 SEK, Probi föll med 6,64 procent till 140:60 SEK, Kesko A föll med 6,28 procent till 41:80 EUR, Ica Gruppen föll med 6,16 procent till 415:70 SEK, BioGaia föll med 5,69 procent till 331:50 SEK, Midsona A föll med 5,94 procent till 38:00 SEK, AAK föll med 5,92 procent till 137:50 SEK, och Carlsberg A föll med 5,87 procent till 770:00 DKK.
Mackmyra var en av få vinnare och steg med 2,86 procent till 7:20 SEK, före Rootfruit som steg med 1,64 procent till 6:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 4,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 4,03 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 3,40 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 4,91 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 6,46 procent.

Gomidda: Hundgöra

När läget ser kärvt ut för stora delar av samhället, kan det kanske vara en tröst att ens hund åtminstone har en chans att bidra till familjeförsörjningen. Ja, eller åtminstone dra in sitt eget käk – så länge den bloggar om saken.
Det är den brittiska hundmatstillverkaren Webbox Natural som just nu söker en fyrfota födokritiker, som mot gratis mat i ett års tid ska recensera hundfodret på nätet, antingen genom att blogga om det i skrift eller videoblogga om det, skriver Daily Record. Hundarna måste därvidlag särskilt beskriva hur fodret ifråga påverkar deras välmående, hälsa, tänder, päls och energinivå.
Tidigare erfarenhet är ej nödvändig, säger en talesperson för bolaget, utan stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Så känner ni någon skrivkunnig hund så passa på, för sista anmälningsdag är imorgon.