foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/09, 2021

Ekologiskt minskar

Andelen ekologiskt i dagligvaruhandeln minskade från 7,5 procent andra kvartalet 2020 till 7,0 procent samma period i år. Det visar en ny rapport från Ekologiska Lantbrukarna. Därmed går Sverige på tvärs mot utveckligen i de flesta andra länder, samt mot både den svenska livsmedelsstrategins målsättningar och EU:s och livsmedelsindustrins ambitioner.
Vad det beror på är oklart, men Ekologiska Lantbrukarna tror att en förklaring är att ekologisk mat är dyrare.

Ikea fortsätter med hemkört

Ikea behåller sin hemleverans av livsmedel även efter att pandemirestriktionerna nu upphör.
"Vi såg potential och har valt att behålla lösningen även efter pandemin", säger Marcus Carlsson, landschef för Ikea Food, till Dagligvarunytt.
Ännu har man dock inte fått fason på hur leveranserna ska se ut, men "efterfrågan är jättestor och vi hoppas kunna testa i i två till tre varuhus under hösten", säger Marcus Carlsson, som ser framför sig hur man ska kunna leverera matbordet och maten på bordet på en och samma gång.

Humble tar in halv miljard

Humble Group har gett ut ytterligare obligationer till ett värde av 500 miljoner SEK. Emissionen var kraftigt övertecknad, enligt bolaget, med starkt intresse från nordiska institutionella investerare.

Göteborg får citybryggeri

Bryggeriföretaget Poppels i Jonsered bygger ett citybryggeri mitt i Göteborg, i den nybyggda fastigheten Platinan i Lilla Bommen. Det ska stå klart nästa år och får bland annat ett nytt Scandichotell som granne. Detaljerna är inte klara, men företaget har "siktet inställt på att skapa något helt nytt som ingen i Göteborg sett tidigare", som man uttrycker det.

Sia lanserar sockerfritt

Sia Glass lanserar en ny produktserie som inte kommer att innehålla något tillsatt socker. Efterfrågan på en sådan har ökat och nu har man hittat ett recept som smakar tillfredsställande. Till en början kommer den i smakerna vanilj och choklad.

"Pannoumi" ny grillost från Skånemejerier

Skånemejerier lanserar nya grillosten "Pannoumi", en halloumivariant baserad på vanlig komjölk.

Eatgood föll på vikande börser

Eatgood var främst i en lång rad aktier i branschen som föll på tisdagen, och gick ned med 7,27 procent till 2:68 SEK. Midsona A föll med 6,25 procent till 60:00 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 5,08 procent till 2:80 SEK, Opticept föll med 3,94 procent till 63:40 SEK, Biogaia föll med 3,83 procent till 439:00 SEK, Bakkafrost föll med 3,42 procent till 727:60 NOK, Lerøy Seafood föll med 3,12 procent till 73:86 SEK, och Premium Snacks föll med 3,03 procent till 12:80 SEK.
Mackmyra steg med 3,19 procent till 7:76 SEK, medan LMK Group steg med 2,94 procent till 52:50 SEK och Dalsspira steg med 2,40 procent till 2:56 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,17 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 2,65 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,83 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,69 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,38 procent.    

Gomidda: Skål!

På fredag utbringar sveriges restauranger en stor gemensam skål för att fira att covidrestriktionerna nu upphör. Det sker klockan 19, under rubriken "#19skålen", med en tydlig släng åt just covid-19. I samband med det uppmanar man gästerna att donera vaccinationer till världens fattigaste länder.
Som vanligt ska inga applåder höras från pressläktaren – men nog lyfter Foodwireredaktionen ett glas vi också.

MailPoet