foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/09, 2021

Rekordår för Bergendahls Food

Bergendahls Food redovisar sin högsta helårsvinst någonsin efter att man nått ett resultat för 2020/21 om 271 miljoner SEK (54). Nettoomsättningen steg samtidigt med 6,1 procent till 12,78 miljarder SEK.
"Vi har arbetat hårt med att förbättra både säljstyrning, servicegrad och kostnadsnivån. Samtidigt har vi satsat på flera säljdrivande aktiviteter, förbättrat vårt erbjudande och gjort lyckosamma satsningar som exempelvis öppningen av City Gross i Hyllie", förklarar vd Håkan Åkerström.

Stora skillnader på svenska marknadsandelar

Sverige är mer än självförsörjande på spannmål och socker, i stort sett vartenda ägg och varenda morot som säljs i Sverige är svensk, medan svenska tomater och äpplen har marknadsandelar som ligger väldigt lågt. Det är några av slutsatserna i Från Sveriges sammanställning av siffror från Jordbruksverket som visar svensk marknadsandel på olika livsmedel (se bild härintill). Siffrorna ska dock tolkas med viss försiktighet, enligt Från Sverige, eftersom en del siffror saknas och alla siffror inte är jämförbara.

Ozzy nästa artist att få svensk sprit

Efter samarbete med rockikoner som Kiss och Motörhead lanserar nu svenska Umida en alkoholprodukt tillsammans med rocklegenden Ozzy Osbourne. "Ozzy Osbourne The Ultimate Gin" släpps på Systembolaget i hela Sverige den 1 december.
"Vi har haft en dialog med Ozzy under en längre tid och vi har diskuterat olika projekt", säger Umidas vd Filip Lundquist.

Arla på studentfrukostturné

Arla ska dela ut 22 000 frukostar till studenter i Uppsala, Göteborg, Linköping och Stockholm. Bakgrunden är en undersökning som företaget gjorde förra månaden om barns och ungas frukostvanor – och där det visade sig att färre överhuvudtaget åt frukost ju äldre eleverna blir. Därför vill Arla "inspirera universitetsstudenter till en bättre start på dagen", som man uttrycker det, och bjuda på frukostar och mellanmål denna veckan och nästa.

Opticept nyemitterar

Svenska foodtechföretaget Opticept planerar en riktad nyemission om upp till 1,5 miljoner aktier för att bland annat få ut sina produkter bättre på marknaden. Före emissionskostnader innebär de ett kapitaltillskott på knappt 100 miljoner SEK.

Grillchips var dillchips

Ica återkallar ett parti Ica grillchips eftersom de även kan innehålla dillchips. Förutom det försmädliga med sammanblandningen så kan den även utgöra en risk för dem som är allergiska mot mjölk, eftersom dillchipsen innehåller sådant medan grillchipsen inte gör det.

Opticept dagens vinnare

Opticept steg mest i branschen på måndagen, med 10,00 procent till 66:00 SEK, efter nyheten om nyemission. Dalsspira steg med 9,65 procent till 2:50 SEK, medan Lohilo steg med 4,74 procent till 15:90 SEK, Salmon Evolution steg med 3,81 procent till 7:63 NOK, och Eatgood steg med 3,21 procent till 2:89 SEK.
Simris Alg föll med 5,88 procent till 0:96 SEK, medan Probi föll med 4,71 procent till 405:00 SEK, Midsona A föll med 4,48 procent till 64:00 SEK, Kesko B föll med 3,64 procent till 30:96 EUR, och Midsona B föll med 3,54 procent till 59:90 SEK.

Gomidda: Därför ratar barnen broccoli

Nu kan det avslöjas – varför många barn och flera vuxna inte kan förmå sig att inmundiga vare sig broccoli eller andra grönsaker ur Brassica-familjen, som blomkål eller brysselkål. Forskare vid australiska forskningsorganet CSIRO har funnit att enzymer från dessa kan leda till obehaglig lukt, när de blandas med saliv. Åtminstone bland vuxna varierar salivsammansättningen, så att det för vissa blir mer obehagligt än för andra – och så vänder det sig i magen hos somliga men inte hos andra, allt enligt forskningsrapporten i Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Så skippa tjatet vid matbordet – hela saken beror, som så mycket annat här i världen, på att vi är skapade ill unika individer.

MailPoet