foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/09, 2021

60 procent av ekologiska gurkor försvinner

60 procent av alla svenska ekologiska gurkor försvinner på ett bräde när Tåkerngrönt i Väderstad som ägs av odlaren Göran Ektander lägger ned sin odling efter en tvist med Lantmännen, rapporterar ATL.
Striden handlar om att Göran Ektander haft anledning att misstänka att det gödselmedel han köpt från Lantmännens dotterbolag Gyllebo Gödning innehöll rester av växtskyddsmedel, eftersom gurkorna skadades och skördarna rasade. Tåkerngrönt krävde över elva miljoner SEK i ersättning för de förstörda skördarna, men Gyllebo Gödning och Lantmännen nekar till att något sådant skulle finnas i gödselmedlet, eller att det skulle orsaka sådana skador. Tåkerngrönt har låtit testa gödselmedlet, men även kring själva testmetoderna har det förekommit oenighet.
Nu ger alltså Göran Ektander upp fejden och slutar helt med gurkodlingen. Däremot fortsätter produukionen av kyckling och ägg.

Norge öppnar för gränshandeln

Norge öppnar gränsen fullt ut mot Sverige igen imorgon eftermiddag. Det meddelade den norska regeringen på en presskonferens idag. Därmed blir det återigen fritt fram för norska gränshandlare att åka och shoppa på de stora stormarknaderna på den svenska sida.

Dalsspira vinner upphandling

Dalsspira har vunnit den offentliga upphandlingen av mejeriprodukter i Dalsland med start juni 2022. Sedan tidigare levererar Dalsspira mjölk på enlitersförpackningar till kommunerna, men kommer nu även att leverera mjölk på tiolitersförpackningar till skolor, samt yoghurt och grädde. Därmed mer än fördubblas ordervärdet till omkring 2,3 miljoner SEK per år.

Polarbröd återanställer 42

Polarbröd kommer att återanställa 42 personer när man öppnar sitt nya bageri i Älvsbyn. 17 av dessa pendlar idag till företagets andra anläggning i Bredbyn.

Humble ska köpa sex bolag

Humble Group ska köpa sex bolag i Europa med en samlad omsättning om 260 miljoner SEK. Köpet kommer att kosta uppemot 150 miljoner SEK.

Lantmännen handlar i Finland

Lantmännen köper finländska spannmålsföretaget Myllyn Paras för en icke uppgiven summa. Myllyn Paras tillverkar främst frukostmat och pasta, samt frusna bageriprodukter, och har 110 anställda och en omsättning om 60 miljoner EUR.
Köpet måste dock först godkännas av de finländska konkurrensmyndigheterna.

Stora problem i brittisk matförsörjning

Storbritannien har fått problem med handel och transporter av både livsmedel och andra varor efter Brexit – och nu drabbas den inhemska livsmedelsproduktionen från ett oväntat håll, nämligen bris på koldioxid.
Detta används i allt från kolsyrade drycker till att söva och bedöva djur som ska slaktas till att behandla olika livsmedel för att hålla dem färska, men nu har brittiska CF Industries, som försörjer Storbritannien med det mesta av landets koldioxidbehov, tvingats stoppa produktionen vid två av sina anläggningar på grund av höga gaspriser.
I Storbritannien har det följaktligen brutit ut en debatt om huruvida detta borde behandlas som en fråga om rikets säkerhet, och om det faktum att CF Industries är ett utlandsägt företag. Under tiden har regeringen förmått företaget att återigen öppna en av de båda anläggningarna, men sårbarheten i systemet ligger nu i öppen dager.

Humble föll, Dalsspira steg

Humble Group föll med 2,90 procent till 23:40 SEK efter nyheten om nya företagsförvärv. Bakkafrost föll med 2,75 procent till 749:80 NOK, LMK Group föll med 2,72 procent till 50:00 SEK, Novoymes föll med 2,70 procent till 464:50 DKK, och Norcod föll med 2,62 procent till 119:00 NOK.
Dalsspiras vunna upphandling i Dalsland skickade däremot upp aktien med 9,62 procent till 2:28 SK, före bland andra Veg of Lund som steg med 3,62 procent till 37:20 SEK, Mackmyra som steg med 3,21 procent till 7:72 SEK, Lohilo som steg med 2,99 procent till 15:18 SEK, och Fuud som steg med 2,40 procent till 1:28 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,06 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,60 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,47 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,23 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,87 procent.  

Gomidda: Fredagsfilosofi

Till sist idag bara en lite filosofisk fråga att fundera på över helgen:
Brittisk livsmedelsindustri lider av stor brist på koldioxid, vilket ni ju läser om på annan plats i dagens Foodwire.
Samtidigt lider planeten av stort överskott av koldioxid i luften, med global uppvärmning och klimatförändringar som följd.
Vem blir först med att komma på ett sätt att överföra överskottet till underskottet?

MailPoet