foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/09, 2021

SLV-chef häktad för spioneri

En hög chef på Livsmedelsverket har häktats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Brottet ska dock ha begåtts för några år sedan, när personen arbetade på en annan myndighet; det finns inga misstankar mot personen på den nuvarande befattningen.
Den häktade nekar till brott.

Midsona vill ut och shoppa

Midsona börjar se sig omkring efter nya bolag att köpa upp, efter en period där man legat låg med sådant.
"Vi vill inte köpa bolag på första halvåret 2020-års resultat då många bolag hade en stark utveckling, så vi har haft is i magen och väntat", sade vd Peter Åsberg på Erik Penser Banks temadag inom dagligvaruhandel. 
"Nu ser vi att lönsamheten kommit ner för en del av bolagen och då blir multipeln densamma men prislappen mer vettig", sade han enligt nyhetsbyrån Finwire.

Rekordsommar för alkoholfri öl

Försäljningen av alkoholfri öl ökade med 14 procent i somras (juni-augusti) jämfört med förra sommaren. Det visar siffror som Carlsberg presenterar. I dagligvaruhandeln hade den alkoholfria ölen en andel om 17 procent av den totala ölförsäljningen i augusti, enligt bryggeriföretaget.

Krav ska ut på roadshow

Krav ska nu ge sg ut på vägarna med en gatuspis och bjuda på smakprov på svensk Kravmärkt mat.
"Vi gör det här för att kunna nå många människor som kanske inte brukar handla Kravmärkt, för att de ska få en chans att upptäcka och smaka på Kravmärkt och ekologisk mat", säger vd Anna Falkenek.
Falköpings Mejeri, Frebaco, Magnihill, Svegro och Saltå Kvarn deltar med produkter.

Fortsatt fall för Fuud

Fuud föll med 4,43 procent till 1:25 SEK på torsdagen, före Simris Alg som föll med 2,32 procent till 1:01 SEK samt Norcod och Norway Royal Salmon som båda föll med 2,24 procent till 122:20 respektive 183:60 NOK.
Sjöstrand Coffee steg med 6,79 procent till 2:99 SEK, medan LMK Group steg med 4,68 procent till 51:40 SEK, Dalsspira steg med 4,00 procent till 2:08 SK, Harboes Bryggeri steg med 3,92 procent till 106:00 DKK, och Biogaia steg med 2,85 procent till 469:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,69 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,97 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,28 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,41 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,67 procent. 

Gomidda: Burgaren som gav fingret

Ok, ok, nu är vi där igen – känsliga läsare varnas, för nu blir det äckligt.
En kvinna i Santa Cruz de la Sierra i Bolivia satt i helgen i godan ro och mumsade på en hamburgare på en lokal kedja, när hon plötsligt fick något i munnen som definitivt inte smakade ko.
Det visade sig vara en del av ett finger. Ett människofinger. Som dessutom hade börjat ruttna.
En talesperson för hamburgerkedjan förklarade senare att det var en anställd vid den fabrik som tillverkat hamburgaren som blivit av med ett finger – men därefter förklarade myndigheterna som undersöker saken att den personen i själva verket blivit av med TVÅ fingrar i en olycka på jobbet. Och det andra fingret är det ännu ingen som har hittat.
Att den fingerfärdiga kedjan nu stängts av myndigheterna behöver kanske knappast tilläggas. Om man säger så.

MailPoet