foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/09, 2021

Halvmiljardsmäll för svenska spannmålsodlare

Årets svenska spannmålsskörd ser ut att bli lägre än man tidigare trott; både Jordbruksverket och Lantmännen har justerat ned sina prognoser. Jordbruksverket räknar nu med omkring 3,5 procent lägre skördar än man gjorde för bara en månad sedan, och Lantmännen gör en liknande bedömning. Båda räknar med omkring 5,3-5,5 miljoner ton.
"Den lägre skörden... kommer att leda till ett totalt inkomstbortfall på minst 500 miljoner kronor för spannmålsodlarna", säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, till ATL, och konstaterar att inkomstbortfallet jämfört med förra året blir 1,1 miljarder SEK.
Den svåra torkan i juli anges som orsak.

LI: Matpriserna på väg upp

Svenska livsmedelspriser kan komma att stiga efter kraftiga ökningar av priserna på vanliga livsmedelsråvaror, till exempel vete, majs och sojabönor – i många fall med mellan 45-80 procent på ett år. Det säger Livsmedelsföretagens (LI) chefsekonom Carl Eckerdal.
"Orsaken är en 'perfekt storm' bestående av en stark konjunkturuppgång, ett globalt logistik- och transporthaveri samt extremväder och missväxt", säger han.
Eftersläpningseffekterna är långa, säger han, men förr eller senare kommer prisökningarna att märkas i butik.
"Ja, utan tvekan. Det kommer märkas i butikerna under hösten", säger han.

Stororder till Simris

Simris Alg har fått en order på biomassa från alger om tre miljoner SEK. Den är nästan dubbelt så stor som en tidigare order som lades i somras.
Närmare detaljer om vem som lagt beställningen har inte uppgetts, förutom att det förefaller vara en och samma kund.

AAK verkar mot skogsskövling

AAK ska tillsammans med Nestlé och palmoljebolaget Musim Mas arbeta mot skogsskövling utanför officiella palmoljeområden i Aceh i Indonesien. Det ska ske genom att man stöttar ett tusental småjordbrukare med utbildning i sådant lantbruk som inte innebär skogsavverkning, och som ska ge jordbrukarna bättre inkomster utan att de behöver röja mer skog.

Historiskt låg vinskörd i Europa

Europa går mot en historiskt låg vinskörd efter att frosten i våras tagit nästan en tredjedel av skördarna i Frankrike och norra Italien och hagel, torka och sjukdomar tagit ytterligare andelar. I Italien, Frankrike och Spanien väntas vinproduktionen minska till totalt 117,3 miljoner hekoliter, en 18-procentig minskning från förra säsongen, rapporterar Food Navigator. Det blir de lägsta siffrorna sedan 1977.

Simris till väders efter stororder

Simris Alg steg mest i branschen efter dagens besked om ny stororder, och ökade med 15,40 procent till 1:03 SEK. Fuud steg med 13,91 procent till 1:31 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 9,80 procent till 2:80 SEK, Humble Group steg med 8,41 procent till 23:90 SEK, Lohilo steg med 7,17 procent till 14:90 SEK, och Norway Royal Salmon steg med 5,51 procent till 187:80 NOK.
Veg of Lund föll med 5,14 procent till 35:00 SEK, före Novozymes som föll med 2,07 procent till 477:70 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,07 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,78 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,08 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,88 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,60 procent. 

Gomidda: Förbjudna varor

Polsen i Nya Zeeland har tvingats lägga ännu en grupp till listan över dem som smugglar förbjudna substanser för människobruk: leverantörer av kyckling från KFC.
Senast var det två män som greps efter att polisen avslöjat dem med bakluckan full med KFC-kyckling, tio burkar coleslaw, en okänd mängd pommes frites, och över 100 000 NZD i kontanter när de försökte köra i i Auckland med sin bil; polisen fattade av någon anledning misstankar då bilen plötsligt vände, så fort polisen kom körande, och drog iväg i motsatt riktning. hög fart, rapporterar The Guardian.
Nu handlar dock icke detta om att ordningsmakten fått fnatt: istället är detta en följd av de hårda restriktionerna som införts i kampen mot covid-19, efter att det tidigare i stort sett förskonade landet nu även drabbats av pandemin. Suget efter snabbmat har helt enkelt blivit övermäktigt för invånarna, efter att de inte fått beställa hem sådan på en månad, och nu öppnat vägen för nya lukrativa smugglingsrutter.
Vi antar att det nu blir dags för avvänjningskurer och behandlingshem för svåra fall av kycklingmissbrukare, och orosanmälningar från skolor där eleverna ses smussla med coleslawburkar, en klar riskgrupp för inträde på brottslighetens bedrövliga bana. Sedelärande historier om fritesens fördärv inför förhoppningsvis redan i söndagsskolan.

MailPoet