foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/09, 2021

Fler än hälften ska öka investeringarna

55 procent av de svenska livsmedelsföretagen tänker öka investeringstakten. Tillväxten under året kommer att fortsätta, säger Livsmedelsföretagen (LI).
"Man har slagit i kapacitetstaket. Man behöver bygga ut sina produktionsanläggningar, Man behöver bli effektivare, öka automationsgraden och så vidare för att vara konkurrenskraftiga. Det gör att det inte räcker att ligga på de investeringsnivåer man ha gjort tidigare", säger LI:s chefsekonom Carl Eckerdal till Sveriges Radio.
Däremot är det inte lika säkert att det kommer att bli fler nya jobb – inte minst för att det saknas kompetent arbetskraft, säger han.

Storbryggerierna konkurrensgranskas

93 procent av alla krogar i Göteborg har öl från en enda leverantör, vanligen Carlsberg, Spendrups eller Åbro.. Det visar en kartläggning som Ölfrämjandet har gjort. Nu inleder Konkurrensverket därför en utredning om brott mot konkurrenslagen.
"Bryggerilån och avtal har satt ett effektivt krokben för hantverksbryggeriernas möjlighet att sälja fatöl i över 20 år. Det begränsar utbudet för alla oss konsumenter", säger Svenska Ölfrämjandets ordförande Tomas Lindohf.
" I en storstad som Göteborg är 93 procent av fatmarknaden i praktiken stängd för små lokala hantverksbryggerier. I mindre städer förekommer det att samtliga krogar har ingått avtal med något storbryggeri och därmed enbart säljer deras öl", säger han.

Labbkaffe forskas fram i Finland

För första gången har forskare bryggt kaffe på celler som odlats i laboratorium. Det har skett vid Finlands tekniska forskningsinstitut VTT. Tekniken påminner om den som används för att odla kött i labb; istället för att klona en hel organism odlar man biomassa i en bioreaktor och nöjer sig så att säga med de delar som behövs för själva livsmedelsproduktionen. Det konstgjorda kaffet har "utvärderats av VTT:s utbildade smakpanel", enligt institutionen, och denna fann smak of doft vara fullt jämförbar med vanligt kaffe.
Forskning kring alternativt kaffe har blivit med trängande på senare tid, i takt med att bland annat stora odlarländer drabbats av missväxt.

Smaksatt Crème Frache från Norrmejerier

Norrmejerier lanserar smaksatt crème fraiche i fyra varianter, något man tidigare inte haft i sortimentet.

Revansch för Lohilo

Lohilo Foods vände från at ha varit gårdagens förlorare till dagens vinnare på börsen, och steg med 8,91 procent till 13:94 SEK på tisdagen, före bland andra Opticept som steg med 3,51 procent till 59:00 SEK, Apetit som steg med 3,08 procent till 13:40 EUR, Agtira som steg med 3,05 procent till 8:10 SEK, Carlsberg B som steg med 3,05 procent till 1 030:50 DKK, Premium Snacks som steg med 2,40 procent till 12:80 SEK, Kesko A som steg med 2,35 procent till 28:30 EUR, och Oatly som steg med 2,31 procent till 16:42 USD.
Sjöstrand Coffee föll med 6,59 procent till 2:55 SEK, före bland andra Veg of Lund som föll med 5,85 procent till 37:00 SEK, Fuud som föll med 5,74 procent till 1:15 SEK, Eatgood som föll med 5,46 procent till 2:77 SEK, och Simris Alg som föll med 4,68 procent tll 0:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,11 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,00 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,55 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,61 procent. 

Gomidda: Dagens riktigt viktiga nyhet

Konkurrensgranskningar hit och investeringsplaner dit? Bah. Mondelez har kommit med dagens allra viktigaste nyhet: Aladdin får en ny pralin.
"Saltkaramell" heter den, och blir Marabous första nya pralin i den ikoniska chokladasken på fyra år, "en söt och len kolakräm med saltflingor, inslagen i härlig mörk choklad", som företaget uttrycker det. Systerasken Paradis får en egen variant i ljus choklad.
Gott så. Men vi väljer ändå att dra skorna av oss och banka dem i bordet under taktfasta protestrop: "TRILLINGNÖT! TRILLINGNÖT! TRILLINGNÖT!"

MailPoet