foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/09, 2021

Handels stämmer Dagab för avsked

Efter flera uppmärksammade tvister om avsked inom Ica, stämmer Handels nu även Dagab efter att en lagerarbetare avskedats.
Denne förlorade jobbet efter att ha krockat sin truck med en annan truck – en lindrig sammanstötning, enligt facket; ingen person skadas och ingenting särskiljer denna från andra liknande mindre sammanstötningar som sker flera gånger i veckan på arbetsplatsen, eftersom där är trångt.
Lagerarbetaren kallades till möte med kollegan och sin arbetsledare, de båda fick be varandra om ursäkt, och de inblandade trodde att saken var ur världen – men företagsledningen stängde av lagerarbetaren i två veckor och avskedade sedan denne.
"Dagab är ute på hal is här", säger Patrik Bohman, ombudsman på Handels, till Handelsnytt.
"Det finns ingenting som tydligt pekar på att krocken skulle ha skett med flit. Att under de omständigheterna avskeda någon är en väldigt drastisk åtgärd. En arbetsgivare får endast avskeda någon vid grovt åsidosättande gentemot arbetsgivaren", säger han.
Dagab vill inte kommentera enskilda personalärenden.

Ont om livsmedel i budgeten

Regeringens budgetförslag presenterades på måndagen, men livsmedlen och andra gröna näringar lyser i stort sett helt med sin frånvaro. En liten satsning på vattenbruk är det närmaste man kommer, och av livsmedelsstrategin finns inte ett spår.
Orsakerna till detta kan man naturligvis spekulera i. Finansminister Magdalena Andersson är givetvis mycket medveten om att det är stor risk att budgeten inte ens går igenom – och att hon själv sannolikt kommer att vara statsminister när riksdagen ska rösta om den. Då kommer hon att tvingas ta ställning till om hon ska avgå eller regera på en oppositionsbudget fram till valet, där helt andra frågor kommer att stå i fokus.
Än viktigare är förstås att Sverige just nu saknar landsbygdsminister, som kan driva livsmedels- och lantbruksrelaterade frågor gentemot Finansdepartementet. Även en ny sådan framåt årsskiftet får ingen tid att profilera sig innan val och eventuell ny regeringsombildning. Det finns alltså skäl att vänta sig att de gröna näringarna kommer att hamna på undantag änu en tid.

Coop vill låta kunderna skanna hos konkurrenterna

Coops nya app, där kunderna själva skannar sina varor med hjälp av en smart telefon snarare än med en butiksskanner, ska nu även kunna användas hos konkurrenterna. Dock icke för att betala med, utan för att ge kunderna förslag på ersättningsvaror hos Coop.
"För plattformen spelar det egentligen ingen roll om du är hemma i ditt kök eller i en butik, streckkoden är densamma", säger digitale chefen Amer Mohammed till Dagens Industri.

Stororder på Kiss från USA

Umida har fått en beställning från USA värd nio miljoner SEK på sina spritprodukter som man saluför i samarbete med rockbandet Kiss.
"Att vi nu sålt våra fyra första containers är en rejäl milstolpe för bolaget", säger vd Filip Lundquist.

Lohmanders släpper såser

Lohmanders släpper tre nya såser, vilka ska vara avpassade för fisk- och skaldjursrätter; företagets tidigare såser har mest förknippats med rött kött.

Agtira lånar sex miljoner

Svenska foodtechföretaget Agtira lånar upp 6,0 miljoner SEK av Modelio Equity för att stärka bolagets likviditet på kort sikt. Lånet löper till årsskiftet.

Saffranspaste från Santa Maria

Santa Maria lanserar saffran på paste, speciellt framtagen för vetebaserat bak, under jul- och luciasäsongen.

Ras för Lohilo

Lohilo Foods föll med 10,11 procent till 12:80 SEK på måndagen, före bland andra Sjöstrand Coffee som föll med 8,39 procent till 2:73 SEK, Andfjord Salmon som föll med 5,14 procent till 40:60 NOK, Opticept som föll med 5,00 procent till 57:00 SEK, Agtira som föll med 4,84 procent till 7:86 SEK, och Fuud som föll med 4,84 procent till 1:22 SEK.
Veg of Lund var nästan ensamt på plussidan med en ökning om 3,15 procent till 39:30 SEK, före Chr. Hansen som steg med 1,59 procent till 549:60 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,20 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,93 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,45 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,35 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,33 procent. 

Gomidda: Bar i baren

Man bör kanske inte ta det där med "bar" bokstavligt, när man ska gå på puben. Som den man som stegade fram till baren på puben The Bear i Maidenhead i brittiska Berkshire alldeles så som Gud skapat honom och beställde sin pint.
Han hade suttit påklädd med sina kompisar, alldeles som vanligt folk, men ställde sig plötsligt upp, avlägsnade samtliga klädesplagg, och gick och beställde – innan han gick tillbaka till bordet och klädde på sig igen, rapporterar vårt husorgan LADBible.
Ingen verkar veta riktigt varför, han blev inte utkastad, och frågan om han tyckte att han skulle "bare all" på The Bear förblir obesvarad.
I Maidenhead också, av alla ställen. Vilket betyder... ja, googla på det får ni se.

MailPoet