foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/09, 2021

Klart för Axfood-Bergendahls

Axfoods planer på att köpa in sig i konkurrenten Bergendahls, som meddelades i maj, har fått godkänt av svenska Konkurrensverket. Därmed väntas köpet slutföras till månadsskiftet.
"Det här är ett glädjande besked som innebär att vi inom kort kan påbörja integrationen av våra verksamheter", säger Axfoods vd Klas Balkow.
Affären innebär bland annat att Bergendahls Food blir en del av Dagab. City Gross kommer att leva kvar som eget bolag med egen styrelse, men kommer att få tillgång till IT och Dagabs logistiknätverk.
Köpet kommer att kosta Axfood 1,8 miljarder SEK, men Axfood har även option på att öka ägarandelen i City Gross till 30 procent, vilket skulle höja köpeskillingen till 2,5 miljarder SEK. För finansieringen planerar Axfood en nyemission om 1,5 miljarder SEK nästa år.

Världens första labbköttsfabrik har öppnat

Världens första fabrik för storskalig tillverkning av laboratorieodlat kött har öppnat i Singapore. Den producerar till en början kycklingkött som odlats fram från kycklingceller, rapporterar The Straits Times. Singapore blev förra året först i världen att godkänna konstgjort kött som människoföda, och är fortfarande det enda landet där sådant går att köpa.

Kraväpplen når inte kunderna

Bara en liten del av de svenska Kravmärkta äpplena hamnar butik – övriga blir till must. Orsaken är att det är svårt för svenska odlare att nå ut i butik – och att grossisterna hellre väljer importerade ekologiska äpplen, uppger organisationen Krav.
"Det måste bli en större medvetenhet bland konsumenter om vad ekologisk frukt står för", säger Kraväppelodlaren Per Odén i Kivik.
"Det är viktigt att konsumenterna frågar efter svenska KRAV-märkta äpplen i butiken, om vi ska kunna ha de svenska ekologiska äpplena kvar", säger han.

Oatly driver vegomjölksuccé i UK

Oatlys framgångsrika marknadsföring i Storbritannien anses vara huvudorsaken till att en tredjedel av britterna nu dricker växtbaserade mjölkalternativ. Enligt en ny undersökning från Mintel har den andelen av befolkningen stigit från en fjärdedel till en tredjedel på bara ett år, och bland 25-44-åringarna är siffran hela 44 procent. Bland dem som dricker vegomjölk har just havremjölken blivit det främsta valet, och tagit över från mandelmjölken, som hittills dominerat.
En fjärdedel av de tillfrågade säger även att coronapandemin har fått dem att bli mer intresserade av växtbaserade alternativ.

Dansk storsatsning på brödåtervinning

Danska Landbrugsstyrelsen storsatsar på att återvinna osålt bröd och bland annat göra pasta av det. Myndigheten sjösätter ett projekt för att få fram maskiner som ska kunna sortera olika sorters bröd, skanna det för mögel och bakterier, samt, riva, torka och mala det innan det förvandlas till nya livsmedel.
"Det är en god dansk mattradition att återanvända gammalt bröd till nya livsmedel. Nu försöker vi med hjälp av ny teknologi att överföra den tankegången till större skala", säger projektledaren Henrik Ottesen enligt Fødevarewatch.
De första testerna planeras ske i butik i början av nästa år.

Nikotinpåsar alltför populära bland danska unga

Nikotinpåsar har blivit populära hos unga danskar – nu vill den danska regeringen införa en särskild punktskatt för att minska bruket, rapporterar DR. Den nya skatten skulle höja priserna med uppemot en tredjedel.
"Kreativiteten i tobaksindustrin är enorm. Vi kan se att de gör en mycket stor insats för att få denna produkt introducerad för unga människor. Vi kommer att göra allt vi kan för att förhindra detta, för det är inte hälsosamt och skapar beroende", säger skatteminister Morten Bødskov.

Polarbröds vd får medalj

Polarbröds vd Karin Bodin har fått Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj för 2020, 21 år efter att hennes föräldrar Kjell och Margareta Jonsson fick samma medalj för sitt arbete i samma företag. Hon fick, enligt juryn, medaljen "för att med hållbarheten i fokus drivit familjeföretaget Polarbröd – och på senare tid med kraft drivit företaget genom krisen efter den förödande branden".

Eatgood steg

Eatgood steg med 4,21 procent till 2:97 SEK på vad som var en ganska lugn börsdag för branschen. Premium Snacks steg med 3,15 procent till 13:10 SEK, medan Biogaia steg med 2,06 procent till 471:50 SEK.
Umida föll med 2,40 procent till 10:15 SEK, medan Humble Group föll med 2,36 procent till 22:80 SEK och Opticept föll med 2,28 procent till 60:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,87 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,41 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,61 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,74 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,34 procent. 

Gomidda: Den nådde aldrig ring-muskeln

Det där med att svälja saker som man inte direkt hittar i dagligvarubutikens hyllor upphör aldrig att förbrylla oss. Nu kliar vi oss i huvudena lite extra mycket vid meddelandet om den 33-årige man i Pristina i Kosovo – som nog mår bäst av att få vara anonym – ur vars mage läkarna fick plocka en hel mobiltelefon.
Läget för mannen blev ganska allvarligt, för hade han inte lyckats få ur sig mobilen genom endera av de två naturliga kroppsöppningar som står till buds – och si det hade han inte – så hade syran från mobilens batteri kunnat läcka ut och fräta upp honom inifrån, rapporterar brittiska Metro. Nu gick dock allt bra, och hela telefonen avlägsnades kirurgiskt utan komplikationer.
Vad det var för telefon? Givetvis en Nokia 3310 – eller snarare den lite mindre kopian L8STAR BM90. Men ändå.

MailPoet