foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/09, 2021

Ica-handlarnas chef sparkades – missnöjet kokar

Ica-handlarnas vd Fredrik Hägglunds avgång för en dryg vecka sedan var inte frivillig. Han fick sparken – något som nu blottlägger utbrett missnöje bland Icahandlarna själva.
Det skriver Dagligvarunytt, som talat med ett antal Icahandlare, som alla vill vara anonyma av rädsla för repressalier.
Fredrik Hägglund anses inte ha stått upp tillräckligt för handlarna gentemot koncernledningen, utan snarare ha lierat sig med den senare.
"Han har helt klart gått Ica Sveriges och Ica Gruppens ärenden", som en handlare uttrycker det.
"Många Ica-handlare känner sig ganska överkörda av Ica Sverige", säger en annan.
Motsättningen mellan handlarna och koncernen uppges i sin tur både handla om byråkratisering och att Ica tappar andelar för att kedjan inte förstår att kunderna vill ha mer lågprisvaror.
"Ica har blivit toppstyrt av tjänstemän som aldrig har jobbat i butik och sällan har en dialog med oss som varje dag träffar kunderna", säger en handlare.
Både konkurrenterna Willys och Lidl har knaprat i sig marknadsandelar under en längre tid – liksom "hard discounters" som Dollarstore, Rusta och ÖoB. Inte ens Ica Maxi har kunnat möta den utmaningen, menar handlarna, något som särskilt oroar dem som driver mindre Icabutiker och inte kan hålla samma lågprisprofil. Dessutom har ett 30-tal Ica Maxihandlare i västra och södra Sverige startat ett eget inköpssamarbete – ett " stort underbetyg till Ica Sverige som inköpsorganisation och huvudleverantör", som en handlare som inte är med i det samarbetet säger.
Icas affärsområdeschef Joakim Boman svarar tidningen:
"Vi har en ständigt pågående dialog i många olika forum. Inte minst den rådsstruktur med förtroendevalda handlare som hela Ica Sverige jobbar med. Vi inte bara välkomnar synpunkter och idéer, vi är beroende av dem".

Matbrist kan bli resultat av klimatförändringarna

Världen kan få brist på mat på grund av klimatförändringarna. Det varnar en ny forskaranalys från Stockholm Environment Institute, rapporterar Sveriges Radio. Risken är allvarlig och större än man tidigare trott, och kommer att påverka alla länder, säger forskaren Kevin Adams. 
Världens olika länder har för dålig överblick över hur beroende de är av handel med andra länder, menar forskarna, och blir sårbara när livsmedel som företrädesvis importeras plötsligt blir bristvaror på grund av faktorer i producentländerna. Den situationen kommer att påverkas kraftigt ifall det scenario som sommarens uppmärksammade rapport från FN:s klimatpanel IPCC blir verklighet, menar forskarna, och bland annat halvera tillgången på kaffe och minska tillgången på majs med en fjärdedel.
Forskarna efterlyser nu mer internationellt samarbete för att förebygga matbrist.

Svensk veganosttillverkare storsatsar

Svenska tillverkaren av veganska ostar, Stockeld Dreamery, har tagit in 16,5 miljoner EUR i nytt kapital för en storsatsning på vegansk ost. Företaget ska bland annat nyanställa och bygga nytt huvudkontor och ny tillverkningsanläggning i Stockholm.

Simris ekonomichef blir tf vd

Simris Algs ekonomichef Christoffer Tell blir tillfällig vd från och med imorgon, efter Fredrika Gullfot som ju slutar då. Han får hjälp av produktionschefen Hannes Hall, medan styrelsen forsätter att jaga ny permanent vd.

Havrestrul efter dålig väder

Det dåliga vädret i våras, sen sådd, torka i somras, och nya regn i augusti har lett till dålig skörd av havre i Sverige i år. Både mängd och kvalitet har påverkats, rapporterar ATL. Lantmännen har till exempel fått förhandla med industrin om att acceptera sämre färg på haven. Exakt hur omfattande problemen är totalt är dock oklart.

Snögubben Valle blir glass

Sia Glass ska tillverka en glass åt resortföretaget SkiStar, med tema från SkiStars maskot, snögubben Valle. Den kommer enbart att säljas på SkiStars anläggningar.

Simris steg efter vd-besked

Simris Alg steg mest i branschen, med 7,78 procent till 0:97 SEK, efter beskedet om ny tillfällig vd. Dalsspira steg med 7,77 procent till 2:08 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 5,78 procent till 3:11 SEK, Umida steg med 4,21 procent till 10:40 SEK, och Eatgood steg med 3,26 procent till 2:85 SEK.
Oatly föll med 5,54 procent till 16:03 USD, medan Fuud föll med 3,16 procent till 1:29 SEK, Carlsberg A föll med 2,98 procent till 1 140:00 DKK, Andfjord Salmon föll med 2,33 procent till 42:00 NOK, och Premium Snacks föll med 2,31 procent till 12:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,83 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,09 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,93 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,07 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,72 procent. 

Gomidda: Hoppsan!

Uj, vi höll ju alldeles på att glömma årets IgNobel-pris!
Trogna läsare av denna spalt känner till detta "anti-nobelpris" som varje år delas ut till de mest bisarra forskningsinsatserna av Annals of Improbable Research – den osannolika forskningens annaler.
Och givetvis fanns livsmedelsrelaterade inslag även bland årets pristagare. En grupp spanska och iranska forskare delar på ekologipriset för att ha använt genanalys för att identifiera de olika sorters bakterier som kan tänkas leva i bortkastade tuggummin som fastnat på gatorna världen över, och – med en liten tänjning av begreppet "livsmedelsrelaterad" – en grupp forskare från sex länder får ekonomipriset för att ha gjort den banbrytande upptäckten att man kan få en bra överblick över hur korrumperat ett land är genom att titta på hur feta dess politiker är.
Vi förutsätter nu att valsedlarna i fortsättningen även kommer att innehålla uppgifter om kandidaternas kroppsvikt, att ni som tillverkar hälsobefrämjande livsmedel ser oanade nya marknader framför er – och att begreppet "tung politiker" får en något annan innebörd än den nuvarande.

MailPoet