foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/09, 2021

Match fimpar cigarrerna

Swedish Match lämnar helt röktobaksbranschen när man nu väljer att sälja sin cigarrverksamhet. Planen är att låta notera cigarr verksamheten "på en framstående aktiebörs i USA", som företaget uttrycker det utan närmare förklaring, senast mot slutet av nästa år. Istället ska Swedish Match satsa mer på rökfri tobak i allmänhet och Zyn i synnerhet.

Wolt storsatsar på matleveranser

Wolt ska anställa minst 500 personer i Sverge nästa år, när man storsatsar på snabba matleveranser. Företaget ska öppna virtuella butiker i minst elva städer, från vilka kunderna ska kunna få dagligvaror hemlevererade inom en kvart.
Företaget har tagit intryck av debatten på senare tid om leveransbuds arbetsvillkor, och lovar att "skatter och sociala avgifter betalas in samt att buden är försäkrade när de arbetar".
"Ingen ska pressas att leverera varor under stress hos Wolt", säger Wolts vd Carl Zetterqvist.

Anamma storsatsar på veganskt

Orkla-ägda Anamma lanserar tio nya växtbaserade produkter denna månad, däribland vad som beskrovs som "marknadens första veganska pirog".
"Den här typen av innovationer bidrar till att underlätta för fler att välja det växtbaserade oftare och är viktiga för att vi ska nå klimatmålen", säger Thomas Sjöberg, marknadschef på Orkla Foods Sverige.
Bland de nya produkterna finns även pajer, kebab samt vegobowls.

Vidriga förhållanden hos Systemets italienska leverantörer

Flera av de italienska viner som Systembolaget säljer produceras av migranter som arbetar för svältlöner under slavliknande förhållanden. Det visar en ny rapport som gjorts av hjälporganisationen Oxfam på uppdrag av Systembolaget självt, rapporterar TV4 Nyheterna.
"Det handlar om helt fruktansvärda människorättskränkningar, där människor som odlar vinet vi dricker riskerar sitt liv och sin hälsa", säger Oxfams policychef Hanna Nelson.
Systembolaget är en av de största enskilda uppköparna av italienskt vin, och säger nu att man vill använda sin position för att driva på för förändringar.

Scans falukorv får pappersförpackning

Scans Falukorv får en ny förpackning baserad på papper, istället för den plastförpackning som används idag. Den har tagits fram i samarbete med och levereras av företaget Mondi, och ska både vara återvinningsbar och ha ett 70 procent lägre koldoxidavtryck.

Glöggknäcke från Leksands

Leksands Knäckebröd lanserar ett nytt julknäcke i begränsad upplaga, med smak av glögg.

Match steg efter cigarrnyhet

Swedish Match steg med 4,42 procent till 81:70 SEK på onsdagen, efter nyheten om att man knoppar av sin cigarrverksamhet. Opticept steg dock mest i branschen, med 10,07 procent till 61:20 SEK, medan Scandinavian Tobacco Group steg med 2,14 procent till 128:80 SEK.
Sjöstrand Coffee föll med 12,39 procent till 3:04 SEK, medan bland andra Lohilo föll med 5,75 procent till 15:08 SEK, Ice Fish Farm föll md 4,80 procent till 43:60 NOK, Probi föll med 3,81 procent till 441:50 SEK, och Fuud föll med 3,53 procent till 1:31 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,72 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,78 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,55 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,30 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,66 procent. 

Gomidda: Frukost i duschen

Riktigt hur detta går till vågar vi inte riktigt tänka på, men i en studie av 2 000 britters vanor och förehavanden inne i badrummet – och då talar vi inte om sådant som sagda rum är avsett för – förekom under avdelningen Udda Vanor bland annat detta, att äta frukost i duschen.
Där förekommer det även att veckohandlingen planeras, och då 38 procent säger sig ha fått några av sina bästa idéer när de ligger i badet eller står i duschen, kanske ett tips till alla onlinehandlare kan vara att på något sätt badkarsanpassa den så kallade köpupplevelsen, hur man nu gör det.
Undersökningen, som Daily Mirror rapporterar om, har gjorts av kedjan B&Q, Storbritanniens svar på Bauhaus eller möjligen Byggmax, så med tanke på att här finns ett intresse av att få folk att spendera mer tid i badrummet – så att de ska känna att det är dags att renovera det för dyra pengar – kanske uppgifterna ska tas med en nypa salt. Men det hindrar oss ändå inte från att fundera över hur man får in en bricka med ägg och bacon i duschen, eller vad man vill uppnå med att aväta den där.

MailPoet