foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/03, 2020

Avtalsrörelsen inställd

Coronakrisen har nu tagit sådana proportioner att parterna inom industrin kommit överens om att skjuta upp avtalsförhandlingarna. Det avtal som skulle löpa ut 31 mars förlängs nu till 31 oktober. I ett gemensamt uttalande säger facken och arbetsgivarna att situationen förändrats så kraftigt på kort tid att det skulle vara svårt att ingå några avtal som någon kulle kunna vara nöjd med.
När förhandlingarna kan återupptas är ännu inte bestämt.

Jättefiskodling på gång i Sotenäs

Europas största landbaserade fiskodling, för 17-20 miljarder SEK, ska byggas i Sotenäs. Uppemot 2 000 nya arbetstillfällen kan det bli, när alla kringliggande verksamheter räknas med.
Där finns redan ett av Nordens största sjömatsrelaterade centra, och nu ska det alltså bli ännu större, med hjälp av bland andra Lighthouse Finance, ett globalt företag som är specialiserat inom fiskenäringen.
"Det här blir det mest kompletta akvakulturområdet vi har sett i hela världen", säger dess vd Roy Høiås till Livsmedel i Fokus.
Företaget söker tillstånd för 4 000 ton odlad lax per år, men man räknar med att bygga ut i etapper över fem år till uppemot 100 000 ton per år.
"Intresset för att etablera landbaserade fiskodlingar är något av det som växer snabbast inom marknaden just nu", säger Roy Høiås.

Forskningsmiljoner för mer hållbart livsmedelssystem

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) har beviljat 64 miljoner SEK till ett nytt forskningsprogram med fokus på ett hållbart och resilient livsmedelssystem, Mistra Food Futures. Programmet leds och samordnas av SLU i samarbete med forskningsinstitutet RISE och Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
"Alla är överens om att sättet som vi producerar och konsumerar mat, måste förändras i grunden för att kunna möta framtidens utmaningar. Men vi behöver mer kunskap om hur förändringen ska åstadkommas och vilka hinder och möjligheter som finns för att vi ska kunna nå målen", säger Helena Hansson, professor vid SLU och en de två tilltänkta programcheferna för det nya forskningsprogrammet.
Projektet är tänkt att pågå i fyra år.

Virtuella restaurangbesök hos Pinchos

Restaurangkedjan Pinchos metod för att komma runt vikande besökssiffror under coronakrisen blir att erbjuda gästerna virtuella besök istället. Maten finns tillgänglig för avhämtning, och med en ny app och ett par VR-glasögon kan man även uppleva restaurangmiljön med hjälp av virtual reality.
"Många har hört av sig och är ledsna över att de nu inte kan besöka oss, både unga och gamla. Speciellt olyckligt blir det för de barn som önskat sig ett besök hos oss via vår samarbetspartner Min stora dag", säger marknadschefen Håkan Tideman.
"Eftersom vi har en nära relation med våra gäster tänkte vi direkt att så här kan vi inte ha det! Därför har vi rekordsnabbt tagit fram ett koncept för take away som finns tillgängligt på de flesta av våra restauranger i Sverige. Gästen beställer och betalar som vanligt sin mat och dryck i vår app. Sedan hämtas beställningen vid hovmästaren i entrén", förklarar han.
"Man går in på VR-länken i appen och vips så befinner du dig på vår restaurang. Vi kommer att fylla på med fler filmer från restaurangernas olika zoner som bjuder på olika färger, dekor och spännande attribut. Gästen kommer själv kunna välja vilken zon hen vill uppleva", säger Håkan Tiderman.

Svajig eurokurs största coronahotet

Maten finns, varuförsörjningen fungerar, och importen rullar på som den ska. Det enda som riktigt hotar livsmedelsindustrin just nu i coronatider – förutom arbetskraftsbrist och att människor inte äter ute, vilket Foodwire berättat om tidigare – är istället den starkt skiftande växelkursen mot euron.
"Vi har ett stort problem med importen och det är euron. Den gick upp med hela fem procent under en dag", säger Loizos Papadopoulos, vd på Fontana, till Fri Köpenskap.
Euron stod på fredagseftermiddagen i 11:06 SEK, efter att ha nått 11:37 under gårdagen, vilket innebär att euron grovt räknat blivit en krona dyrare gentemot den senaste tidens normalnivåer. Enligt en vedertagen sanning på penningmarknaden överger investerarna ofta mindre valutor som den svenska kronan i oroliga tider, och placerar sina pengar i större valutor istället, vilket kan förklara svängningarna.

Carlsberg-stiftelserna skänker miljoner till coronaforskningen

Carlsberg-stiftelserna donerar 95 miljoner DKK till forskning för att påskynda insatserna mot coronaviruset. Bland mottagarna finns tre internationella forskningsprojekt.

Eatgoods uppgång fortsatte

Även på fredagen fortsatte Eatgood att stiga, denna gång med 12,63 procent till 2:14 SEK, vilket också gjorde aktien till dagens vinnare i branschen. Royal Unibrew följde efter med plus 10,02 procent till 393:80 DKK, före Cloetta som steg med 8,45 procent till 23:86 SEK, Biogaia som steg med 8,14 procent till 345:50 SEK, Carlsberg A som steg med 7,77 procent till 804.00 DKK, och Bayn Europe som steg med 5,88 procent till 1.35 SEK.
Midsona A föll samtidigt med 9,01 procent till 40:40 SEK, före Mowi som föll med 8,14 procent till 179:45 NOK, Umida som föll med 6,88 procent till 2:30 SEK, Rootfruit som föll med 6,15 procent till 6:10 SEK, och Peckas Naturodlingar som föll med 4,89 procent till 8:94 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,67 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,85 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,40 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,91 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,90 procent.

Gomidda: Sent skall syndaren vakna

Åker man på semester i Europa och därvidlag besöker berömda ölhallen Hofbräuhaus i München, vill man gärna ha med sig någon liten souvenir hem. Men 1965 var selfien inte uppfunnen, så då snodde den amerikanska turisten "Celeste" helt enkelt med sig ett av de stenkrus med logotype på, som ölhallen då ännu serverade ölet uti.
Samvetet har dock gnagt sedan dess, och för en vecka sedan dök kruset upp i ett paket på posten, snyggt och prydligt paketerat och med ett kort från denna mystiska Celeste.
"Jag tog stenkannan från ert hus sommaren 1965, då jag var vild, hänsynslös och tanklös", skriver den botfärdiga 73-åriga amerikanskan från Maryland, med en ursäkt för att hon inte lämnat tillbaka kruset tidigare.
På Hofbräuhaus tar man dock saken med bayerskt gemyt och jämnmod. Krögaren Wolfgang Sperger säger enligt DPA att han inte alls anser att kvinnan stulit kannan, utan bara lånat den, och med tanke på att hon tydligen haft en så oförglömlig kväll att hon fortfarande tänker på den idag är hon välkommen tillbaka för en gratis bärs.
Fast om den i så fall kommer att serveras i stenkrus är väl däremot mera osäkert.