foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/09, 2021

Handels: Ica missbrukar LAS

Handels ha dragit Ica inför Arbetsdomstolen vid fyra tillfällen på bara ett halvår efter att lagerarbetare avskedats. Bara två sådana tvister förekom under de föregående fem åren, och det anser Handels peka på att Ica missbrukar Lagen om Anställningsskydd, LAS.
"Genom att statuera exempel så här hårt får man tysta arbetsplatser med rädda anställda. Det är inte så smart", säger ombudsmannen Ingrid Anund Jägbro till Handelsnytt.
Tre av de fyra fallen har gått till förlikning, men det fjärde – där en lagerarbetare i Helsingborg avskedats för att ha varit närvarande när en annan anställd var våldsam mot en kvinnlig kollega – ska upp i AD senare i höst. Men trots uppgörelserna anser Ingrid Anund Jägbro att Ica avskedar för enkelt.
"Avsked får bara användas när den anställde har 'grovt åsidosatt sina åligganden' mot arbetsgivaren. För lindrigare förseelser finns andra medel som skriftlig erinran, eller i värsta fall uppsägning av personliga skäl", säger hon.
Ica försvarar avskedandena med att arbetsgivaren måste se till att arbetsplatserna är trygga.
"Att avskeda en medarbetare är inget vi tar lätt på", säger Icagruppens förhandlingschef Patrik Frank, och menar att grunderna i de fyra fallen är så allvarliga att de motiverat avsked.
Enligt LAS får avskedande bara ske om en anställd begått brott; då får den personen gå hem direkt och får ingen uppsägningslön. Det är i svensk arbetsrätt det enda tillfället när en anställd kan tvingas gå på dagen.

Kaffet blev BILLIGARE

Trots att kaffepriserna i världen är på väg upp blev kaffe, te och kakao nästan två procent billigare mellan juli och augusti i år. Det visar nya siffror från SCB (se tabell härintill). Och det är faktiskt kaffet som drar ner siffran, visar en detaljstudie av siffrorna: kaffepriserna föll med 2,21 procent, medan tepriserna föll med 0,84 procent och kakao- och chokladdryckerna steg med 0,46 procent. Prisökningar på världsmarknaderna brukar dock bara slå igenom först efter några månader, eftersom kaffe är en sådan vara som brukar handlas med lång framförhållning.
Bröd och grönsaker blev dyrare, men grönsaker var den enda produktgrupp som ökade med mer än en procent; övriga ökningar var små – och långt under konsumentprisindex, som steg med 2,1 procent.

Svenskarna: Ekomaten forfarande för dyr

64 procent av svenska konsumenter skulle välja ekologiska produkter om bara priset var detsamma som för likvärdiga varor. Det visar en ny enkät från Konsumentverket. Istället väljer många istället billigare alternativ eller handlar på extrapris, och där hittar man sällan ekologiska varor, och dessutom anser konsumenterna att det finns för få ekologiska varor att välja på. Många är dessutom okunniga om vad de olika märkningarna betyder.
"De flesta som väljer bort ekologiska livsmedel anger det höga priset som skäl. När man står i butiken och ska köpa morötter är det lätt att välja den billigaste produkten eller gå på ett lockande erbjudande. Även vana och bristen på ekologiskt utbud gör att konsumenter väljer bort ekologiska livsmedel", säger Kristina Difs, utredare på Konsumentverket.

Äntligen tre stjärnor för Noma

Sex år efter att Guide Michelin började ge ut en nordisk upplaga av sin berömda restaurangguide fick restaurang Noma i Köpenhamn den eftertraktade tredje stjärnan, vilken övriga bedömare menat att den varit värd ända sedan början. Noma har "en stark kontakt med naturen och dess holistiska approach bjuder på ovanliga säsongsrelaterade ingredienser", förklarar Michelin befordringen.
Maaemo i Oslo behåller sina tre stjärnor, men dessa två förblir Nordens enda trestjärniga restauranger.
Sverige får fyra nya enstjärniga restauranger: Aira i Stockholm Project i Göteborg, Äng i Tvååker samt Hotell Borgholm på Öland. Ingen svensk restaurang går dock från en till två stjärnor, och det blev heller inga helt nya tvåstjärniga restauranger i Sverige.

Pizza Hut till Circle K

Pizza Hut flyttar in på tre Circle K-stationer under ett nytt samarbete mellan de båda kedjorna. Tanken är att det ska bli fler.
"Det här är en viktig milstolpe för oss. Vi har en uttalad strategi att fortsätta bygga ett intressant och spännande matutbud längs väg", säger Circle K:s livsmedelschef Martin Stenberg.

Saffransdrömmar från Gille

Continental Bakeries North Europe lanserar nya Gille Saffransdrömmar, en variant av de traditionella "drömmar"-kakorna med julkänsla.

Simris steg efter rekommendation

Simris Alg tog ett glädjeskutt med 17,54 procent och hamnade på 0:92 SEK, efter att analysföretaget Emergers kommit med en positiv rekommendation för aktien. Probi steg med 6,87 procent till 459:00 SEK, medan Ice Fish Farm steg md 3,39 procent till 45:80 DKK och Premium Snacks steg med 3,17 procent till 13:00 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 5,88 procent till 1:92 SEK, medan Carlsberg A föll med 5,49 procent till 1 205:00 DKK, Sjöstrand Coffee föll med 5,45 procent till 3:47 SEK, Oatly föll med 3,81 procent till 17:19 USD, och Carlsberg B föll med 3,50 procent till 1 019:50 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,28 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,58 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,31 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,14 procent. 

Gomidda: Kotoa

Nej, det är inget käckt nytt japanskt musikinstrument som åsyftas i denna rubrik, som ska utläsas "ko-toa", ty det är vad forskare i Nya Zeeland nu lyckats uppfinna. Och fått kossorna att gå på den.
Mentala bilder om kor som förnöjt sitter på porslinsinrättning med dagens tidning kan dock spolas: istället är det ett särskilt litet bås vid sidan av det sedvanliga, som kon ska begagna sig av när åtminstone kissnöden tränger på. För att få dem att förstå detta har forskarna lockat dit dem med lite godbitar, och denna toaträning visade sig fungera lika enkelt som för människobarn, rapporterar AP.
Kossor som kissade utanför denna "moo loo" bestraffades däremot med en skvätt kallt vatten, en behandling som vi inte rekommenderar för de mänskliga motsvarigheterna.
Forskarna hoppas nu kunna träna djuren till att även utföra nummer två, som steg nummer två, i denna potträning. Däremot ser det mörkare ut när det gäller att få dem att sluta fisa ut klimatgaser i luften.

MailPoet