foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/09, 2021

"Omfattande brott mot djurskyddslagen"

Alla slakterier i Västra Götaland som kontrollerats minst en gång av länsstyrelsen har brutit mot djurskyddslagen, och för hela Sverige är siffran nio av tio slakterier. Det uppger Djurrättsalliansen, efter att ha begärt ut länsstyrelsernas kontrollrapporter för 117 svenska slakterier. Enligt dessa finns exempel på slakterier som brutit mot lagen på upp till 15 punkter vid ett och samma kontrolltillfälle.
Djurrättsalliansen publicerar exempel på protokollen i faksimil, men vilka brister det rör sig om har i flera fall maskerats av myndigheterna själva innan handlingarna lämnades ut.
"Länsstyrelsen sätter uppenbart slakteriernas intressen främst genom att dölja de brister och lagbrott som myndigheten funnit. Det är anmärkningsvärt att en kontrollmyndighet skyddar verksamheter som bryter mot lagstiftningen och därmed gör det omöjligt för allmänheten att få en insyn i hur djuren behandlas", säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Självutcheckning på Systemet

Systembolaget ska testa at låta kunderna checka ut sina varor själva, precis som självscanningen som många matbutiker har. För att kunna hålla på åldersgränserna kontrollerar man legitimationerna när kunderna går in i butiken istället för när de kommer till kassan. Den nya självscanningen testas i två butiker, i Stockholm och Örebro, fram till maj, rapporterar TT.

Lägre gränsvärden för flera ämnen

EU har sänkt gränsvärdena för bly, kadmium och mjöldryga i spannmål samt mjöldrygealkaloider i livsmedel. De nya reglerna omfattar ett stort antal livsmedel, och har kommit till för att många i EU får i sig för mycket av ämnena. Samtidigt vill man underlätta handeln genom att ha samma regler för alla medlemsstater.

Två meter salamisnöre från Gøl

Danish Crown Foods Sweden lanserar ett två meter långt "salamisnöre" under varumärket Gøl. Dessa kommer i tre olika smaker och är tänkta som sällskapssnacks.

Bama bygger i Vanda

Bama Fresh Cuts startar nu bygget av en ny anläggning i Vanda nordöst om Helsingfors, som ska ersätta den som ligger i Esbo väster om huvudstaden. 6 000 kvadratmeter blir det när anläggningen står klar om et drygt år, mer än tre gånger så mycket som dagens.

Fortsatt upp för Oatly

Oatly steg på den senaste handelsdagen i New York med 4,93 procent till 18:31 USD. Bakkafrost steg på måndagen med 2,12 procent till 746:50 NOK, medan Apetit steg med 1,45 procent till 14:00 EUR.
Lohilo föll samtidigt med 6,80 procent till 16:44 SEK, medan Harboes Bryggeri föll med 4,21 procent till 102:50 DKK, Sjöstrand Coffee föll med 4,18 procent till 3:67 SEK, Humble Group föll med 3,86 procent til 23:55 SEK, och Dalsspira föll med 3,77 procent till 2:04 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,61 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,22 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,45 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,19 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,35 procent. 

Gomidda: Unhappy Meal

Hör upp, alla partners. När din kvinna ska föda barn – sitt inte och smaska hamburgare framför henne. Särskilt inte om hon inte får äta för att det kan bli tal om kejsarsnitt.
Och särskilt inte om du somnar efteråt, medan hon ligger där och krystar i sin ensamhet.
En mamma i Australien, som bara identifierar sig med användarnamnet @athome_withjaxon, berättar på TikTok hur just detta drabbade henne: hennes make gick till McDonald's, tog med sig måltiden till sjukhuset, åt sig mätt utan att hon kunde äta något – och somnade sedan på golvet. Läkarna fick väcka honom när det mycket riktigt bar iväg till operationsrummet, berättar hon.
Nu medger hon i och för sig att den olycksalige mannen inte hade sovit på 48 timmar. Men trots det är han numera hennes ex.

MailPoet