foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/09, 2021

LI: Ge oss en matminister!

Efter att två ministrar med ansvar för livsmedels- och landsbygdsfrågor avgått under 2021, kräver nu Livsmedelsföretagen (LI) att regeringen tillsätter en livsmedelsminister "med helhetsansvar för den svenska livsmedelskedjan och försörjningsförmågan".
"Coronapandemin visade med all tydlighet hur viktigt det är att vi har en livsmedelskedja som håller även i en omfattande kris, och att se till att vi kan föda vår befolkning får inte vara ett sidouppdrag", förklarar LI:s vd Björn Hellman.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) avgick i somras, och hennes ansvarsområden placerades hos näringsminister Ibrahim Baylan (S). Denne har emellertid nu också meddelat att han avgår, och nu när regeringen kommer att ombildas eller ersättas i samband med att statsminister Stefan Löfven (S) avgår, menar LI att det är dags för en nysatsning.
"En ny regering bör därför ta tillfället i akt och tillsätta en dedikerad livsmedelsminister med övergripande ansvar för livsmedels- och försörjningsfrågor inklusive jordbruk, förädling, handel, fiske och konsumentfrågor", säger Björn Hellman.
En sådan minister måste prioritera arbetet med livsmedelsexport, forskning och innovation, kompetensförsörjning, samt folkhälsa, enligt LI.

Humble köper Swedish Food Group

Humble Group köper Swedish Food Group för 251,5 miljoner SEK. Därmed får man varumärken som Pro!Brands, HealthyCo, Wolverine och Aloes Aloe Vera i portfölje.
"Genom förvärvet av SFG säkerställer vi en stabil strukturell plattform för livsmedel och en fantastisk säljkultur, där vi snabbt kan skala ut flera av koncernens varumärken samt säkerställa fina exponeringar i butik", säger Humbles vd Simon Petrén.

Fiskbranschen: Färska räkor ska vara färska

"Färska" räkor har visat sig vara förvarade i lake med konserveringsmedel innan de silats av och förpackats, enligt Göteborgs-Posten. Men detta är inte förenligt med branschens riktlinjer, slår nu Fiskbranschens Riksförbund fast.
"Fiskbranschens Riksförbund anser enligt nuvarande tillgänglig information och med stöd i våra branschriktlinjer att räkor som genomgått behandling genom förvaring i lake inte kan saluföras som 'färsk' räka, särskilt eftersom produkten saluförs i lösvikt skild från sin förpackning", säger organisationen. Dessutom menar man att tillsatser som konserveringsmedel måste anges tydligt för konsumenterna.
Även Livsmedelsverket har tidigare förklarat att man inte gillar hanteringen.

Dalsspira tar in nya miljoner

Mejeriföretaget Dalsspira tar in 3,75 miljoner SEK netto i en nyemissoin, som övertecknades till 151 procent.
"Nu ska vi satsa ytterligare på att synas både i butik och via sociala medier", säger vd Malin Jakobsson.

Nomad Foods ska bli klimatneutralt

Senast 2050 ska Findus ägare Nomad Foods nå netto noll i klimatgasutsläpp. Det gör man genom att ansluta sig till FN:s globala kampanj Race to Zero. Till 2025 är delmålet att minska utsläppen med 25 procent jämfört med 2019, och se till att 75 procent av företagets största leverantörer har egna klimatmål.

Foodora levererar på nätterna

Foodora ska börja leverera mat och andra varor även på nätterna, åtminstone i Stockholm, men på flera platser "inom kort": Till en början kommer man att leverera fram till 02:00 på fredags- och lördagskvällar.

Royal Unibrew handlar i Norge

Danska bryggeriföretaget Royal Unibrew köper norska dryckesföretaget Solera till ett värde av omkring 770 miljoner DKK. Köpet ger Royal Unibrew större närvaro i Norge och Sverige med omkring 700 representerade varumärken.

Återhämtning för Oatly

Oatly Group återhämtade sig en del under senaste handelsdagen i New York, och steg med 4,61 procent till 17:25 USD. Eatgood steg med 2,87 procent till 2:87 SEK, och Agtira steg med 1,96 procent till 8:32 SEK.
Probi föll samtidigt med 5,26 procent till 441:00 SEK, medan Royal Unibrew föll med 4,17 procent till 781:20 DKK, Veg of Lund föll med 3,14 procent till 40:10 SEK, Norway Royal Salmon föll med 2,82 procent till 186:00 NOK, och Sjöstrand Coffee föll med 2,78 procent till 186:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,76 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,09 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,75 procent. 

Gomidda: Istället för blomsterflickor

Det där med att ha unga flickebarn som går före brudparet och strör blommor omkring sig på bröllop är ju gulligt och vackert på alla sätt. Men kanske inte särskilt ändamålsenligt i övrigt. Menade uppenbarligen det par i amerikanska New Hampshire, som på sitt utomhusbröllop istället anlitade en ölpojke.
Nå, pojke och pojke är väl att ta i, minst sagt, men den allt annat än minderårige brudnäbben hade kalla öl (och föralldel även blommor och blader) med sig i en balja med is, när han barfota vandrade gången fram och delade ut håvorna till de församlade, något ni för övrigt kan beskåda här.
En gullig idé, den också, och varför inte utveckla denna nya tradition till distribution av både mat och dryck till de hungriga och törstiga tillresande, så att de slipper sitta och undra hur lång tid det egentligen ska ta för två personer att säga "ja", innan de bjuder på någon form av förning. Fast möjligen får man då en ny diskussion på halsen på samma tema som det där med riskorn och fåglarna – äsch, nu blev det visst komplicerat på riktigt.

MailPoet