foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/09, 2021

Kycklingslakterier ska visas upp på bio

Organisationen Djurens Rätt vill göra en reklamfilm för bio som ska visa upp verkligheten inne på Sveriges kycklingslakterier, mot bakgrund bland annat av den senaste tidens skandaler på Kronfågel. Just nu pågår en insamling för att få ihop de 450 000 SEK som krävs; på torsdagen – nio dagar efter att insamlingen startade – hade organisationen fått ihop omkring en fjärdedel av den summan.
Filmen produceras redan, berättar Djurens Rätts kommunikationschef Linn Åkesson, men vilket bildmaterial som ska användas – eller hur, var, och under vilka omständigheter det filmats – vill organisationen inte berätta.
"Det kan vi inte avslöja i dagsläget. Vi kommer att gå ut med mer information under hösten. Det kommer kanske att upplevas som lite oväntat för många. Redan idag finns filmat material inifrån svenska kycklingfabriker på vår sajt www.99miljoner.se", säger Linn Åkesson till Foodwire.

Kaffebristen kan bli värre än väntat

Den redan tidigare aviserade bristen på kaffe i världen – och de prishöjningar som väntas bli konsekvensen – kan bli ännu värre än man tidigare trott. Det varnar nu det schweiziska kaffehandelsföretaget Volcafe, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Under säsongen 2021-22, som inleds runt nästa månad, väntas bristen bli nästan tolv miljoner säckar, det vill säga nära trekvarts miljon ton. Totalt väntas världsproduktionen av arabicakaffe bli strax under 31 miljoner säckar, 2,1 miljoner färre än väntat, och den sämsta produktionen på 14 år.

Inga fler burägg på Pizza Hut

Pizza Hut, KFC och Taco Bell ska sluta använda ägg från höns som hålls i bur. Det har ägaren Yum Brands beslutat. Senast 2026 ska de omkring 25 000 restaurangerna som berörs i Europa, USA och andra ledande marknader ha genomfört förändringen, medan övriga 25 000 i resten av världen får till 2030 på sig.

Dressingar och såser återkallas

Foodmark återkallar ett antal dressingar och såser från varumärkena Rydbergs och Jensens Køkken, eftersom det visat sig att de kan innehålla rester av etylenoxid. Det är inte farligt att äta produkterna, men ämnet är ändå förbjudet som bekämpningsmedel, meddelar företaget.

Oatly i fortsatt utförsbacke

Oatly föll med 2,01 procent till 16:55 USD under den senaste handelsdagen i New York. Därmed har aktien haft en nästan konstant utförsbacke sedan toppnoteringen om 28:73 USD i mitten av juni, eller minskat med över 42 procent på tre månader, och med runt 17 procent sedan börsnoteringen i maj.
På hemmaplan var det annars Dalsspira som föll mest, med 10,00 procent till 1:89 SEK, före Agtira som föll med 2,63 procent till 8:16 SEK.
Simris Alg steg mest, med 2,12 procent till 0:82 SEK, före bland andra Sjöstrand Coffee som steg med 1,84 procent till 3:88 SEK och Humble Group som steg med 1,66 procent till 24:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,81 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,27 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,05 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,81 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,35 procent. 

Gomidda: Kyckling på torsdag

Efter snart en vecka med diverse dystra nyheter med kycklingkoppling kanske det kan vara på sin plats med att balansera upp stämningen lite. Så då passar vi på att berätta om pop-up-hotellet "House of Harland" i London, som helt går i kycklingkedjan KFC:s tecken. Eller gick, för det har redan hunnit både öppna och stänga.
"(It) has everything you need from the moment you ‘chick-in'", skriver brittiska Hotels.com i en oöversättlig ordlek, och vet vidare att berätta att hotellet ståtade med en KFC Hot Winger Arcade Machine, en knapp som man kunde trycka på om man ville ha kyckling att förtära – samt givetvis "chick-flicks" i biosalongen.
MailPoet