foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/09, 2021

Ica-handlarnas chef avgår

Fredrik Hägglund, vd för Ica-handlarnas Förbund, lämnar sin post med omedelbar verkan. Någon orsak har inte uppgetts.
Han efterträds tillfälligt av styrelseordföranden Magus Moberg, men vid månadsskiftet tillträder Göran Blomberg, ekonomichef på Ica-handlarnas Förbund till 2019, som ordinarie vd.

Ont om ekologisk vegomat

Det fanns inte ett enda ekologiskt alternativ att köpa, när Naturskyddsföreningen granskade fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat. 74 olika vegetariska halvfabrikat och färdigrätter från Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph granskades, men ingenstädes fanns någon ekologisk variant att uppbringa.
Samtidigt vill två tredjedelar av dagens vegokonsumenter ha ekologiska alternativ, enligt en undersökning från Kantar Sifo om Naturskyddsföreningen låtit genomföra.
"Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång", säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Kronfågel: Stora kommuner bojkottar ännu

De flesta kommuner som valde att bojkotta Kronfågel efter den förra skandalen på företaget har återvänt som kunder – men några forsätter sin bojkott, rapporterar ATL. Enligt företaget rör det sig om ett fåtal, men man vill inte säga hur många eller vilka de är.
Både Stockholms stad och Uppsala kommun bekräftar dock för tidningen att de finns bland dem som fortsätter bojkotta.
"Vi har haft våra inköp stoppade sedan i våras och planerar att ha fortsatt inköpsstopp till dess att Kronfågel kan visa på att de uppfyller våra krav gällande djurskydd", säger Susanne Afzelius, verksamhetschef på Uppsala kommun, medan Stockholms stad säger att man "fortfarande inte godkänt Kronfågels produkter för inköp".

Arbetsmiljöproblem på Närkes Slakteri

Närkes Slakteri i Gällersta har stora brister i arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet. Det anser Arbetsmiljöverket efter en inspektion i somras, rapporterar Mål & Medel. Främst handlar det om det systematiska arbetsmiljöarbetet som blivit eftersatt.
Företaget måste åtgärda bristerna senast till månadsskiftet.

Arla får grönt ljus i Kina

Arla Foods har fått kinesiska myndigheters godkännande att exportera 5 000 ton ekologiskt skummjölkspulver per år till landet. Beslutet har föregåtts av omfattande inspektioner vid anläggningen i Vimmerby, som står för pulvret, men också vid flera av de gårdar som levererar till den.

Öl utan alkohol återkallas

5.4 procent stod det på flaskan, noll procent var det i ölen. Nu återkallar Carlsberg ett parti Eriksberg Hovmästarlager från Systembolaget efter att märkningen blivit fel. Ölen var ursprungligen tänkt att vara just alkoholfri.

Veg reste sig igen

Berg- och dalbanan för Veg of Lund fortsatte på onsdagen, då företaget steg mest i branschen – med 5,79 procent till 42:00 SEK – efter att ha fallit mest i branschen på tisdagen. Harboes Bryggeri steg med 2,38 procent till 107:50 DKK, och Lohilo steg med 1,72 procent till 17:70 SEK på en ganska stillsam börsdag, åtminstone på uppsidan.
Oatly föll med 4,31 procent till 16:42 USD, medan Simris Alg föll med 3,41 procent till 0:79 SEK, Eatgood föll med 3,31 procent till 2:92 SEK, Premium Snacks föll med 3,03 procent till 12:80 SEK, Opticept föll med 2,99 procent till 58:80 SEK, och Andfjord Salmon föll med 2,84 procent till 44:50 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,32 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,46 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,44 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,31 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,47 procent. 

Gomidda: När kyrkan kommer med glass

Minns ni sommarens hetta, nu när höstrusket sänker sig? Det gör man i Roms båda fängelser, Rebibbia och Regina Coeli, men inte bara för att temperaturerna i staden var de högsta någonsin. Utan också för att de fick sig lite svalka av självaste påven – som serverade glass.
Nu var det i och för sig inte Franciskus I som kom med glassvagnen i egen hög person, men väl hans sändebud i allmoseutdelningsfrågor, kardinal Konrad Krajewski, rapporterar Reuters. 15 000 glassar hann han dela ut till de fängslade mottagarna, meddelade Vatikanen på tisdagen.
Vilka smaker som stod på menyn har inte uppgetts – men får man gissa på att åtminstone någon strut innehöll Romrussin?

MailPoet