foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/09, 2021

Kronfågel stoppas i Norge

Norges största dagligvarukedja Meny slutar sälja Kronfågels produkter som ett direkt resultat av gårdagens nya avslöjanden i Aftonbladet om att kycklingar plågas. Konkret handlar det om ett parti frusen kyckling, som nu plockas bot.
"Meny accepterar inte att djur behandlas illa, och har på grund av osäkerheten runt djurvälfärden på Kronfågel kyckling valt att dra tillbaka partiet med frusna kycklingfiléer med verkan från tisdag morgon. De kommer inte att säljas i våra butiker och vi skickar tillbaka Kronfågelprodukten till leveantören", säger Menys kommunikationschef Nina Horn Hynne till norska Verdens Gang.

Visita gläds åt lättade restriktioner

"Det är verkligen en glädjens dag idag", säger Visitas vd Jonas Siljhammar efter beskedet på tisdagen om att covidrestriktionerna tas bort från 29 september.
"Det innebär att vi kan återgå till mer normalläge och starta upp efter den tuffaste perioden vi någonsin gått igenom", säger han till Sveriges Radio.
Beskedet från regeringen på tisdagen innebär att taken för antalet deltagare i olika sammankomster tas bort, vilket även innebär att maxgränserna på restauranger och kraven på servering vid sittande bord försvinner.

Salamisuccé i Umeå

Företaget Familjen Hansen i Umeå kan komma att fördubbla sin verksamhet efter att ha tecknat avtal om leverans av salami till Ica.
"Ett antal miljoner ska investeras. När det är klart kommer vi nog att ha norra Sveriges största klimatrum för lufttorkning. Det blir massivt", säger Robin Karlsson, delägare i Förenade Matfabrikanterna där charkföretaget ingår, till Västerbottens-Kuriren.
Företaget "har kört järnet" under sommaren, sedan avtalet blir klart, säger Robin Karlsson, "men eftersom salamin lufttorkas går den inte att stressa fram", förklarar han.

Dumle Havredryck från Fazer

Fazer lanserar nya Dumle Havredryck, som ska ha smak av Dumlekola och samtidigt vara helt vegansk.
"Konsumtionen av växtbaserade drycker ökar stadigt", konstaterar varumärkesansvariga Susanna Kallio på företaget.

Tredje kundchokladen från Marabou

Marabou släpper nu den tredje och sista chokladkakan som kunderna föreslagit, Marabou Lakrits Hallon & Caramel. Den har komponerats av "20-åriga Frederikke", som företaget skriver, och hon får därför sitt namn på förpackningen.

Grötbräck från Pågen

Pågens nya storsäljare Grötbröd får nu en spinoff i form av brytbrödet Grötbräck. Dessutom kommer varianten Rågbräck.

Blå skalle från Bubs

Godisföretaget Bubs välkända hallon- och lakritsskalle får sällskap av nya varianten Cool Blåbär Skalle Skum, miniatyrskallar av skum med smak av blåbär.

Nytt fall för Veg

Veg of Lund föll med 8,94 procent till 39:70 SEK på tisdagen, före bland andra Sjöstrand Coffee som föll med 4,69 procent till 3:86 SEK, Fuud som föll med 3,02 procent till 1:41 SEK, och Scandi Standard och Umida som båda föll med 2,86 procent vardera till 57:80 respektive 10:20 SEK.
Andfjord Salmon steg mest i branschen, med 9,05 procent till 45:80 NOK, medan Premium Snacks steg med 3,13 procent till 13:20 SEK, Skåne-Möllan steg med 2,86 procent till 540:00 SEK, och Simris Alg steg med 2,50 procent till 0:82 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,68 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,03 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,24 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,76 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,78 procent. 

Gomidda: Dags att ringa Nisse

Så noterar vi såsom av en händelse att Kronfågel – just nu aktuellt i media – söker personal. På måndagen kom en platsannons ut där företaget (som beskrivs med orden "Att jobba på Kronfågel är att vara med på en inspirerande resa. Det händer mycket och utvecklingstakten är hög. Kronfågels vision är 'bättre kyckling för ett bättre liv'") söker teamkoordinator till kundcentret på Valla, för säkerhets skull via bemanningsföretaget Experis som är en del av Manpower.
Vi förstår att det kan kännas som att det är dags att ringa Nisse och be om hjälp med kundkontakterna. Men skulle det inte snarare behövas en och annan kontrollant till ute bland fåglarna på fabriken?

MailPoet