foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/09, 2021

Kycklingar kläms och plågas på Kronfågel

Kycklingar som ska till Kronfågel i Valla packas in i lastbilar utan hänsyn till att kroppsdelar kommer i kläm, de plågas under själva transporten, och de far illa när de väntar på att avlivas. Det berättar en före detta anställd på Kronfågel för Aftonbladets granskande program "200 sekunder", och uppgifterna stöds av bildbevis och protokoll från Livsmedelsverket. Enligt de senare har myndigheten hittat 148 klämda kycklingar, varav minst 32 fortfarande levde, mellan 2019 och första halvåret i år.
"Det rann blod i burarna som stod under. Chauffören ignorerade det helt", säger den före detta anställde.
"Vi beklagar verkligen de fall då fåglar har lidit och jobbar hela tiden nära myndigheterna för att minimera risken för att det sker", svarar företaget.

Kronfågel: Matkedjorna börjar tröttna

"Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade och har en nära dialog med Kronfågel". Det säger Icas hållbarhetschef Lena Sparring till nyhetsbyrån Direkt efter Aftonbladets nya avslöjande om att kycklingar kläms och skadas vid och på väg till Kronfågels slakteri i Valla.
Samma tongångar kommer från Coop.
"Ibland får man själv agera som stor inköpare när vi tycker att vi ser saker som oroar oss, och i samband med det som framkom i maj valde vi själva att ta kontakt med Kronfågel för att framföra att det inte var ok för oss", säger Coops presskommunikatör Therese Knapp.
Coop antyder att man helt kan komma att sluta handla från Kronfågel. eftersom företagen har avtal där Kronfågel förbundit sig att leva upp till Coops krav, och även Axfood höjer tonen på liknande sätt.
"Vi hotar inte med bojkott, men vi vill se att man kommer tillrätta med problemen", säger Axfoods presschef Magnus Törnblom till Direkt.

Absolut får ansiktslyftning

Absolut Vodka gör "den mest omfattande uppdateringen sedan lanseringen 1979", som företaget själv uttrycker det, av sin ikoniska vodkaflaska. Bland annat ska man lyfta fram sitt destilleri i Åhus och kopplingen till Sverige, medan grundaren Lars Olsson Smith nu även får sitt namn under sin bild på flaskan.
Mest iögonenfallande är dock att den långa texten på flaskan ersätts med kort och gott "Swedish Vodka", medan det ikoniska "Country of Sweden" istället kommer att präglas i flaskans glas.
"Vi har landat i en design som förstärker varumärkets DNA samtidigt som vi kommunicerar vårt ursprung och arv mer tydligt än någonsin tidigare", förklarar marknadschefen Charl Bassil.

Ica ska testa obemannade butiker

Ica hakar på trenden med obemannade butiker. Snart kommer det att finnas tre testbutiker utan personal, och ett sjuttiotal butiker har dessutom anmält intresse. Det avslöjar vd Per Strömberg för podcasten "Investeraren Podcast", där han förklarar att obemannade butiker framförallt är viktiga för landsbygden.
"Om du tittar på landsbygden finns ofta en Ica Nära-butik, vi finns i 285 av landets 290 kommuner, så vi är i princip överallt. Men många av dessa butiker har lite begränsade öppetider. Då har man sett att det är otroligt uppskattat hos kunderna att om vi kan hålla butiken öppen via en obemannad lösning. Där man går in via sin mobil och scannar med mobilen i butiken och så vidare och sedan checkar ut, utan att det behöver finnas någon person på plats, kan vi hålla butiken öppen dygnet runt", säger han.

Picadeli slutar med rött kött

Salladsbarkedjan Picadeli slutar med rött kött på alla marknader där man är aktiv.
"Ett nödvändigt steg för att minska klimatutsläppen enligt den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC", motiverar företaget åtgärden.
Samtidigt arbetar företaget med att minska plastanvändningen och öka andelen säsongsbetonad frukt och grönsaker.

Kraft Heinz får böta 62 miljoner USD

Kraft Heinz tvingas böta 62 miljoner USD efter att den amerikanska finansinspektionen SEC funnit bokföringsfusk i akt och mening att uppvisa osannolika kostnadsbesparingar. Enligt SEC har fusket pågått i tre år och gett sken av att företaget sparat 200 miljoner USD, vilket vilselett investerarna.
Kraft Heinz säger att man samarbetat fullt ut med myndigheten och åtgärdat bristerna, men vill varken medge eller förneka skuld.

Plötsligt fall för Dalsspira

Dalsspira rasade plötsligt sent på måndagseftermiddagen med 16,52 procent till 1:92 SEK. Någon omedelbar förklaring stod inte att upptäcka.
Veg of Lund föll under dagen med 10,06 procent till 43:80 SEK, medan Opticept föll med 4,83 procent till 61:10 SEK. Oatly föll den senaste handelsdagen i USA med 4,64 procent till 16:84 USD.
Fuud steg samtidigt med 4,59 procent till 1:46 SEK, medan Agtira steg med 3,67 procent till 8:48 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 3,58 procent till 4:05 SEK, och Eatgood steg med 2,70 procent till 3:04 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,01 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,64 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,78 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,13 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,03 procent. 

Gomidda: Deg för potater

Gillas det ugnsstekt potatis och Yorkshirepudding? Då kans det tjänas 200 GBP i timmen på brittiska bar- och restaurangkedjan The Botanist. Där söker man nämligen en provsmakare av sagda rätter, som får testa dem innan de serveras som söndagsmiddag till den hugade allmänheten, rapporterar Daily Star. Även diverse rostbiff, lamm, fläsk och kyckling ingår i den blivande munskänkens meny, så vegetarianer göre sig icke besvär.
Vill man anmäla intresse, får man infinna sig till provsmakning den 19 september, varefter man ska skriva en recension om 500 ord, och dessutom producera en 60-sekunders film på TikTok. Så det är bara att putsa smaklökarna och polera upp matflosklerna och sätta gång, ty flott ska det smaka, om man säger så.
Förhoppningsvis har denna position enbart funktion som smakdomare, och inte som forna dagars mänskliga försökskaniner, som skulle smaka på konungens mat för att utröna om denna var förgiftad av illasinnade kuppmakare. Men man vet ju aldrig.

MailPoet