foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/09, 2021

Arla storinvesterar i Götene

Arla investerar 300 miljoner SEK i sitt mejeri i Götene. Det blir företagets största investering i Sverige på 20 år, och ska fördubbla kapaciteten för ekologisk mjölk, utöka det ekologiska sortimentet, och modernisera produktionen.
"Den medvetne konsumenten kommer börja köpa allt mer ekologiska produkter, då vill vi kunna möta den efterfrågan", säger Marika Lifbom, mejerichef på Arla Götene.
Så sent som i mars i år beslutade Arla att investera 95 miljoner i mejeriet, men den här satsningen kommer utöver den summan.

Norge öppnar för gränshandel

Norrmän som varit utomlands i mindre än ett dygn kan komma att slippa testa sig för covid-19 vid återkomsten till hemlandet. Det meddelade norska Folkehelseinstittutet på torsdagen. I klartext skulle det innebära att det återigen blev fritt fram för norrmännen att åka och gränshandla i Sverige igen, i samma gigantiska skala som tidigare.
Beslutet välkomnas av gränshandlarna, som tycker att det borde kommit för längesen.
"Över 90 procent av våra kunder är i Sverige bara några timmar. Skulle du ha ett positivt test när du kommer tillbaka till gränsen mot Norge har du ju inte blivit smittad i Sverige", säger Ståle Løvheim, vd för Nordby Köpcentrum, till Dagens Nyheter.
Sedan tidigare har kravet på karantän för hemvändande norrmän avskaffats, men Ståle Løvheim säger att besökarantalet trots det ännu bara är 25 procent av vad den var tidigare, vilket förmodligen beror på att det blr långa köer för tester som det är idag.

Koncentrerad öl kan bli framtiden på puben

Öl på koncentrat, tillsätt bara vatten – det kan faktiskt bli framtiden åtminstone för till exempel krögare och restaurangägare. Alfa Lavals testcenter i Danmark har nämligen utvecklat en metod för att extrahera vatten ur öl utan att smak eller alkoholhalt påverkas, rapporterar Mål & Medel. Därmed kan man transportera betydligt större mängder utan att öka klimatutsläpp och trängsel, och även hantera och förvara mer öl på utskänkningsställena.

Oreos kommer som flingor

Mondelez lanserar ikoniska kexet Oreos – som flingor. "Oreo O's" heter de när de nu lanseras i Sverige.
"Vi har stora ambitioner för varumärket", säger företaget.

Triumf Glass stöper om

Triumf Glass ger sna klassiker Ananas Split och Sitting Bull ny design (se bliden).

Livs håller coronaanpassad kongress

Trots att coronaläget inte riktigt normaliserats, som förhoppningen var, kommer Livsmedelsabetareförbundet ändå att hålla sin uppskjutna kongress som planerat i Örebro den 22-26 oktober. Den blir coronaanpassad, vilket bland annat innebär max 300 medverkande, och inga gäster, rapporterar Mål & Medel

Linas värvar i Danmark

LMK Group, Linas Matkasses ägarbolag, värvar Klaus Toft Nørgaard, som grundade och idag leder RetNemt-varumärket i Danmark, till ny affärsutvecklingschef. Samtidigt väntas LMK Group integrera RetNemt före årsskiftet.

Mackmyra ned på "röd" dag

Mackmyra föll mest, med 7,06 procent till 7:90 SEK, under en fredag som mest karaktäriserades av röda siffror för en rad aktier i branschen. Dalsspira föll med 6,72 procent till 2:22 SEK, Oatly föll med 5,49 procent till 16:69 USD, Anora Group – från och med i förgår det nya namnet på de sammanslagna Arcus och Altia – föll med 4,04 procent till 10:94 EUR, och Chr. Hansen och Mowi föll båda med 3,41 procent vardera till 561:00 DKK respektive 232:10 NOK.
Eatgood steg med 5,34 procent till 2:96 SEK, medan Fuud steg med 3,11 procent till 1:39 SEK, och Agtira – tidigare Peckas Naturodlingar – steg med 2,51 procent till 8:18 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,68 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,02 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,63 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,53 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,17 procent. 

Gomidda: Precis som amerikanskt

Koncentrerad öl, som man bara tillsätter vatten, läser ni om på annan plats i dagens Foodwire.
Men, frågar vi oss, öppnar icke detta för frestelsen hos mindre nogräknade restaurangägare att tillsätta lite mer vatten än bryggeriet rekommenderar... eller mycket mer?
Särskilt efter några glas finns det ju risk för att gästerna inte märker att ölkoncentratshalten minskar och krögarens profit ökar. Eller möjligen bara får för sig att de av misstag råkat få en amerikansk öl, som ju i allmänhet företer få skillnader mot vanligt mineralvatten.

MailPoet