foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/03, 2020

Kött- och salladsbrist om skolorna stänger

Det kan bli brist på framförallt kött och sallad i Sverige ifall skolorna stänger i coronakrisens spår. Orsaken är att många föräldrar då kommer att tvingas stanna hemma och passa sina barn istället för att arbeta, och det kan slå särskilt mot jordbruket och slakteribranschen. Det är innebörden i en rapport från Jordbruksverket på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
"Personalbrist gör att vårbruket försenas, det kan få konsekvenser på skördenivåerna. Sådden av spannmålen blir försenad. Det får inga konsekvenser under den här perioden, men det kan bli till årets skörd och till hösten", säger ytredaren Magnus Olsson till Svenska Dagbladet.
Dessutom hotas foderförsörjningen till djuren, ifall det blir ytterligare problem med logistiken, medan utländska gästarbetare inte kan komma hit.
"Det här är en personalkrävande sektor så det är viktigt och värdefullt att skolor och barnomsorg fungerar. Livsmedelsindustrin påverkas om barnomsorgen inte fungerar, det kan ha en påverkan på livsmedelsförsörjningen", säger Magnus Olsson.

HKScan miskade förlusten

HKScan minskade förlusten före skatt för helåret till -34,5 miljoner EUR (-58,5), efter att omsättningen ökat till 1,74 miljarder EUR (1,72). Framförallt är det hemma i Finland som koncernen förlorar pengar (-10,3 miljoner EUR), medan verksamheten i Sverige faktiskt var koncernens mest vinstgivande (+7,1 miljoner EUR).

Eatgood får stor ingång i USA

Inga färdiga kontrakt, men väl stora möjligheter till sådana – det är innebörden i ett nytt avtal som svenska foodserviceföretaget Eatgood tecknat med en icke namngiven stor aktör inom restaurang- och fastfoodbranschen i USA. Avtalet omges av mycket hysch-hysch, eftersom det är ett så kallat Non Disclosure Agreement, men så mycket har åtminstone kommit fram att den amerikanske aktören har kontakt med flera tusen restauranger i landet.

Medlemsrusch till Handels i coronakrisens spår

Handelsanställdas förbund och dess a-kassa har aldrig sett en liknande tillströmning av nya medlemmar som nu under coronakrisen. Ökningen har blivit så stor att nästan 1 500 människor just nu står i kö för att få koma med – facket hinner inte med att handlägga alla ansökningar.
"Vi har aldrig sett något liknande. Köerna för att gå med i Handels har mer än fördubblats de senaste dagarna", säger  Karin Lindehoff, funktionschef på Handels, till Handelsnytt.
Facket har fått kalla in extra personal för att hantera ökningen, men väntetiderna kommer ändå att få räknas i veckor.
"Vi har sagt att om något händer på ens jobb och man ansökt om medlemskap men ansökan ännu inte hunnit bli hanterad kommer vi att hjälpa personerna ändå", säger Karin Lindehoff.

Vitamintillverkare går för högtryck

HPP Nordic, tillverkare av vitaminberikade produkter, går just nu för högtryck i coronakrisens spår.
"Det känns bra att vi kan hjälpa våra kunder att möta efterfrågan. Förhoppningsvis får ännu fler konsumenter smak för kallpressade juicer och shots. Vi är förberedda och rustade för större volymer", säger vd Joakim Lundgren.
Företaget har fått köra extra helgpass eftersom efterfrågan ökat så kraftigt, när kunderna vill förbättra sina immunförsvar.

Prishöjningar i coronakrisens spår

Flera personer har anmält matbutiker till Konsumentverket för att dessa höjt priserna under coronakrisen. Från dem som anmält fins uppgifter om höjningar på över 50 procent på varor som ris eller kött, skriver Food Monitor.

Sia stöper om sin lyxglass

Sia Glass nylanserar sitt premiumsortiment "Vår Finaste" i helt nya burkar, som tydligt ska särskilja sig från de övriga. Fem olika smaker kommer i den nya förpackningen, samtidigt som företaget lanserar fem andra nya smaker i det ordinarie sortimentet.

Första Capri-Sun utan tillsatt socker

Coca-Cola lanserar den första varianten av drycken Capri-Sun utan tillsatt socker. Sverige blir den första marknaden i världen som får testa nyheten, från och med vecka 16.

Kesko vinstvarnar

Kesko varnar för att vinsten före skatt för helåret blir lägre än förra årets. Tidigare har man trott att det skulle bli högre, men coronakrisen gör att man nu ändrat sig.

Eatgood fick skjuts av USA-avtal

Eatgoods nya avtal i USA satte rejäl fart på aktien, som vid lunchtid hade ökat med hela 85,87 procent, men som på eftermiddagen "bara" hade stigit med 18,39 procent till 1:90 SEK. Mest steg istället Peckas Naturodlingar med 29,83 procent till 9:40 SEK, medan Umida steg med 12,20 procent till 2:30 SEK, Optifreeze steg med 10,92 procent till 19:30 SEK, Bayn Europe steg med 8,62 procent till 1:26 SEK, och Norway Royal Salmon steg med 7,87 procent till 212:40 NOK.
Kesko drabbades hårt av sin vinstvarning: B-aktien föll med 14,85 procent till 48:11 EUR och A-aktien föll med 11,82 procent till 45:50 EUR. Närmast därefter kom Mackmyra som föll med 6,15 procent till 7.02 SEK, Rootfruit som föll med 5,80 procent till 6:50 SEK, Axfood som föll med 5,28 procent till 189:45 SEK, och Chr. Hansen som föll med 5,13 procent till 480:40 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,54 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 3,12 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,25 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 4,64 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 3,38 procent.

Gomidda: Vi slipper åtminstone fulla elefanter

Hur besvärligt det än är nu under coronakrisen, kan vi åtminstone glädja oss åt att vi slipper ha en massa berusade elefanter som raglar omkring i trädgården.
Det drabbades däremot ett stackars jordbruk i den redan hårt prövade Yunanprovinsen i Kina av, när en grupp om 14 elefanter klampade in i jakt på mat, nu när det inte fanns så många människor i rörelse därute. De kom över 30 kilo majsbrännvin, och söp sig så fulla att de slutligen däckade mitt i en teplantage.
Det visar sig att elefanter gillar att ta sig en bläcka emellanåt, och till och med kan bli avundsjuka på berusade människor efter som dessa inte delat med sig. Därför brukar de medvetet söka sig till extra väljäst frukt och till och med platser där alkohol tillverkas.
Arma lantbrukare. Och som om inte det skulle vara nog, kan de dessutom nu se fram emot det enda vi på rak arm kan tänka oss är värre än fjorton fulla elefanter – nämligen fjorton elefanter med baksmälla.
Hugaligen.