foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/09, 2021

Stora ägg knäcker hönsens bröstben

85 procent av danska värphöns har brott på bröstbenet. Orsaken är att de pressas till bristningsgränsen av att lägga onaturligt stora ägg. Det visar en ny undersökning från Köpenhamns Universitet (KU), där man undersökt nästan 5 000 höns i 40 besättningar.
"Det här är mycket dramatiskt, tycker vi", säger Jens Peter Christensen, professor i fjäderfäsjukdomar på KU som lett studien, tillsammans med adjunkt Ida Thøfner.
Tidigare studier i Europa av samma sak har mest gått ut på att man undersöker hönsen med fingrarna, men det blir missvisande, anser Jens Peter Christensen, för då underskattar man andelen med bröstfrakturer. I KU:s undersökning har djuren däremot obducerats i samarbete med Rättsmedicinska Institutet på Rigshospitalet, och då råder ingen tvekan, förklarar han. Inte heller råder någon tvekan om att det är värpningen och inte yttre påverkan som orsakat bröstbensbrotten, säger Jens Peter Christensen.

Staropramen kan bli till salu

Klassiska tjeckiska ölmärket Staropramen kan bli till salu. Det skriver den tjeckiska tidningen Hospodářské Noviny. Förra året började ägaren Molson Coors förbereda en försäljning, men den fick skjutas upp på grund av pandemin, men nu är planerna enligt tidningen åter aktuella.
Molson Coors köpte Staropramen år 2012 för omkring 3,5 miljarder USD.

Vd-byte försenar Simris EU-ansökan

Simris Algs vd Fredrika Gullfots avhopp i somras kommer att ytterligare försena företagets ansökan om godkännande för sina produkter i EU som nya livsmedel. Företaget skulle egentligen ha lämnat in kompletterande uppgifter senast igår, men har nu begärt uppskov tills dess att den nya företagsledningen kommit på plats. Hur lång tidsfrist företaget begärt har inte uppgetts.

Var fjärde i handeln mår dåligt av jobbet

27 procent av alla handelsanställda får hälsobesvär av sitt arbete. Det visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Bland de lageranställda har hela 46 procent varit borta från jobbet minst en gång de senaste tolv månaderna, och ohälsosiffrorna har dessutom ökat sedan förra mätningen 2018.
Arbetsmiljöverket tror att pandemin ligger bakom ökningen.

Rscued och Ica vill rädda äpplen i trädgårdarna

Såhär års ligger tiotusentals ton äpplen och skräpar i svenska trädgårdar till ingen nytta. Det menar företaget Rscued, som nu vill rädda dessa från förruttningsdöden med hjälp av en app, där villaägare med äppelträd kan registrera sig. Sedan kommer barn och ungdomar från lokala idrottsföreningar och plockar dem och skickar dem till Rscued, som gör must av dem, och säljer den via närmaste Icabutik – och en del av vinsten går tillbaka till idrottsklubbarna, är det tänkt.
"Ungefär två miljoner hushåll bor i småhus i Sverige. Om vi uppskattar att 20 procent av dem har minst ett äppelträd på tomten och att varje äppelträd i snitt ger 60 kilo frukt. Då finns 24 000 ton äpplen i svenska trädgårdar och majoriteten av dessa kommer inte till användning", säger Truls Christenson, medgrundare på Rscued.

Veg vände uppåt

Veg of Lund blev dagens börsvinnare med plus 7,83 procent till 48:20 SEK, före bland andra Altia som steg med 5,95 procent till 11:40 EUR, Opticept som steg med 4,21 procent till 54:30 SEK, Mackmyra som steg med 43,91 procent till 8:50 SEK, och Eatgood som steg med 2,93 procent till 2:81 SEK.
Midsona A föll samtidigt med 5,96 procent till 71:00 Sek, medan Probi föll med 3,71 procent till 493:00 SEK, LMK Group föll med 2,56 procent till 53:30 SEK, och Norcod föll med 2,53 procent till 138:60 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,83 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,09 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,04 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,55 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,09 procent. 

Gomidda: Studiebesök

Frågan är väl vilket som är värst: att knöka in en hel ko i baksätet på en vanlig personbil (en sedan, inte ens en kombi), eller att ta med henne till drive-thru – på McDonald's.
Men det finns videobevis (som ni kan beskåda här) på att detta skett i Marshfield i amerikanska Wisconsin. En film som togs av Jessica Nelson i Mosinee i samma delstat, och som givetvis blivit viral.
Hon kontaktades för övrigt av familjen som äger kon , efter att de sett filmen, rapporterar AP. Kon visade sig vara en kalv som just inhandlats på auktion – tillsammans med ytterligare två kalvar, som vid tillfället ska ha befunnit sig i samma bil, fast de låg ner och syntes inte, hette det.
Om det där besöken på Donken var någon slags studiebesök inför djurens framtid, eller ett sätt att skrämma dem till lydnad (om inte ni är snälla så...) har däremot inte retts ut.

MailPoet