foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/09, 2021

Livs kräver nystart

Det måste bli lättare att bygga nya fabriker, Sverige måste få bättre energiförsörjning, regelkrånglet måste minskas, infrastrukturen måste förbättras, exporten måste bli bättre, tillgången på arbetskraft måste säkras, och Arbetsförmedlingen måste få mer resurser. Det är sju konkreta krav som Livsmedelsarbetareförbundet för fram i samband med LO:s program "Nystart för vanligt folk – investera i Sverige" som presenterades på onsdagen, en programförklaring för livet efter pandemin, där LO-facken vill ha gentjänster för att deras medlemmar ställt upp under pandemin utan till exempel chans att jobba hemifrån.
"Vi vill öka Sveriges möjligheter att vara självförsörjande på livsmedel. Det behövs en betydligt större politisk vilja och ambition på det området", säger Livs ordförande Eva Guovelin, och tar problemen med nya etableringar som exempel.
"Vi har tyvärr gått miste om nya jobb för att det tagit för lång tid att få tillstånd. Det är oacceptabelt", säger hon.

Biogaia vill växa genom köp

Biogaia tänker ge sig ut och köpa företag i akt och mening att nå en tvåsiffrig procentuell tillväxt. Det förklarade vd Isabelle Ducellier vid Pareto Securities hälsovårdskonferens på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Direkt. Företagets egna organiska tillväxt räcker bara för ensiffrig tillväxt, förklarade hon.
Enligt Isabelle Ducellier vill Biogaia köpa företag som har bra produkter men små resurser, företag som är verksamma inom områden som ligger Biogaia nära, företag som kan öka Biogaias digitala kompetens, och företag som utvecklar självtester eller liknande tjänster.

Lantmännen seglar i hamn

Lantmännen köper en tiondel av Hargs Hamn, som ligger mellan Östhammar och Grisslehamn.
"Hargs hamn är en viktig strategisk hamn för Lantmännen. När vi fick möjlighet att köpa in oss i hamnen så nyttjade vi den möjligheten", säger Joachim Haas, vd på Lantmännen Fastigheter", och förklarar att hamnen kommer att underlätta för export till länder längre bort.
Lantmännen kommer att finansiera köpet med en nyemission, men ytterligare finansiella detaljer har inte offentliggjorts.

Coop tar hjälp av Bianca Ingrosso

Influencern med mera Bianca Ingrosso blir ny galjonsfigur för Coops nya kampanj för sin "Scan & Pay", där kunderna självscannar via mobilen. Kampanjen (som kan ses här) där Bianca Ingrosso ser ut som om hon tar en massa selfies i en Coopbutik men sedan visar sig scanna varor, kommer att synas under lång tid, rapporterar Resumé

Griskris i Kina – tillfälle för Norden

Svenska och övriga nordiska fläskköttsexportörer kan se fram mot starkt ökad efterfråga i Kina det närmaste året. Redan i år väntas Kinas produktion att falla med fem procent – och nästa år med hela 14 procent, enligt det amerikanska jordbruksdepartementet USDA. Orsaken är att landet lagt band på prissättningen, vilket underminerat expansionen, menar USDA, och samtidigt har efterfrågan öka stadigt i åratal.

Svenska Coca-Cola först att bli klimatneutral

Svenska Coca-Colas anläggning i Jordbro blir först i hela Coca-Cola-koncernen att bli klimatneutral, meddelar företaget. Anläggningen har certifierats som sådan enligt den internationella standarden PAS 2060.

Arla i UK blockerades

Omkring 50 demonstranter blockerade Arlas stora mejeri i brittiska Aylesbury på tisdagen, med krav på att företaget ska ställa om till att bli helt växtbaserat senast 2025. Enligt The Guardian var demonstranterna medlemmar i gruppen Animal Rebellion, en systerorganisation till Extinction Rebellion.

Nytt fall för Veg

Veg of Lund föll med 5,70 procent till 44:70 SEK på onsdagen, före bland andra Humble Group som föll med 4,05 procent till 24:85 SEK, Opticept som föll med 2,22 procent till 61:70 SEK, och Cloetta som föll med 2,14 procent till 29:20 SEK.
Eatgood steg med 5,81 procent till 2:73 SEK, före bland andra Sjöstrand Coffee som steg med 4,69 procent till 4:24 SEK, och Carlsberg A som steg med 3,16 procent till 1 305:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,74 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,61 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,80 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,47 procent. 

Gomidda: Sjampangskoje

Alla ni två eller tre därute som någonsin smakat rysk/sovjetisk "sjampangskoje" (det har vi) inser exakt hur ursinniga de blev i Champagne-distriktet i Frankrike, när Ryssland tidigare i somras lagstiftade om att endast denna högst bristfälliga ryska produkt i fortsättningen skulle få säljas om "champagne" i landet. Till råga på allt skulle äkta fransk champagne bara få kallas "mousserande vin".
Nu har tre ministrar i den franska regeringen skrivit till sina ryska motsvarigheter med krav på att den nya lagen ska upphävas, omedelbums, och enligt Champagnedistriktets branschorganisation CIVC hoppas man på ett svar denna månad, rapporterar NDTV.
Fast det skulle ju också gå att hämnas. Varför inte lagstifta om att endast inhemsk vodka ska få kallas "vodka", medan rysk vodka måste saluföras som, säg, "destillerad mäsk"?
Då bleve det nog fart på gubbsen därborta i Kreml.

MailPoet